ΥΓΕΙΑ

Πες μας πού έβγαλες σπυράκι, να σου πούμε τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σου

Unsplash

Αυτό το ενοχλητικό σπυράκι που βγάζεις κάτω από το στόμα λίγο πριν έρθει η περίοδος ή εκείνο το επίμονο στο μέτωπο. Τελικά είναι τυχαίο το σημείο εμφάνισης ή θέλει να σου πει κάτι περισσότερο από το αισθητικό του πράγματος;

Αν και τα περισσότερα σπυράκια είναι απλώς φραγμένοι πόροι, θα μπορούσε να είναι ένδειξη για κάτι άλλο. Και ούτε καν για ακμή. «Αν δεν έχεις συνήθως τάση για ακμή και ξεσπάσει ξαφνικά, μπορεί να υποδεικνύει ένα άλλο θέμα. Επιπλέον, το σπυράκι σε διαφορετικό σημείο του σώματος εξηγείται και με διαφορετικό τρόπο» εξηγεί η δερματολόγος Dr. Shari Hicks-Graham. Από ορμονική ανισορροπία, μέχρι μυκητίαση, αυτά είναι τα πιο κλασικά σημεία που βγάζεις σπυράκι και αυτή η εξήγησή του.

Χαμηλά στο πρόσωπο ή τον λαιμό

Μήπως σου θυμίζει κάτι λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου; Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος, αν και τώρα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της maskne αλλά και του υψηλού άγχους. Ένα σοβαρότερο πρόβλημα είναι αυτό της κυστικής ακμής, αλλά έχει μεγάλη διάρκεια, το σπυράκι έχει μεγάλο βάθος, δεν έχει λευκή μύτη για να το σπάσεις και συνήθως αφήνει πίσω του καφέ ή κόκκινες ουλές. Όποια και να είναι η περίπτωση, κράτα τα χέρια σου μακριά από το πρόσωπο.

Σπυράκι στο μέτωπο

Όταν το άγχος γίνεται ο μεγαλύτερος εχθρός σου, το πιθανότερο είναι ότι θα βγάλεις σπυράκι στο μέτωπο. Η επιδερμίδα μπορεί να γίνει πιο λιπαρή, να ανακατευτεί με τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα και να επιτρέψει στην ακμή να «ανθίσει». Ο δερματολόγος σου θα σου βρει τη λύση.

Γύρω από το στόμα

Όσο πιο κοντά στα χείλη είναι, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ορμονικής ανισορροπίας, όπως είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Ωστόσο, για να ισχύει αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως οι λεπτές τρίχες στο κρανίο, η μη ομαλή περίοδος, τα θέματα γονιμότητας αλλά και η κατάθλιψη. Αν δεν τα έχεις, σημαίνει ότι η επιδερμίδα σου είναι απλώς λιπαρή και χρειάζεται την ανάλογη φροντίδα.

Σπυράκι στο στήθος

Αν δεν είσαι πλέον στην εφηβεία, μπορεί να μιλάμε για μία μορφή ακμής στην περιοχή. Το στήθος είναι ένα κλασικό σημείο όπου μπορείς να βγάλεις σπυράκια και αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το δέρμα στην περιοχή πρέπει να «αναπνέει». Ο δερματολόγος σου θα σε βοηθήσει να μειώσεις τα συμπτώματα.

Γραμμή του μπικίνι

Η αποτρίχωση, τα πολύ στενά ρούχα ή συγκεκριμένα προϊόντα περιποίησης (στα οποία έχεις αλλεργική αντίδραση) μπορούν να οδηγήσουν σε θυλακίτιδα. Η τρίχα γυρίζει προς τα μέσα και δημιουργεί σπυράκι ή εξόγκωμα στην περιοχή.

Εκεί που ξεκινά το τριχωτό της κεφαλής

Αν παρατηρείς σπυράκι στο σημείο που ξεκινούν τα μαλλιά σου, μπορεί να έχεις πολύ λιπαρή επιδερμίδα, υψηλό άγχος ή πιάνεις πολύ το πρόσωπό σου. Μπορεί επίσης να υπάρχει κάποια φλεγμονή στις ωοθήκες. «Προκαλείται μείωση στη φυσιολογική παραγωγή οιστρογόνων και προκαλείται ανισορροπία στην τεστοστερόνη. Και ίσως είναι ο λόγος που βλέπεις σπυράκια στη γραμμή που ξεκινούν τα μαλλιά σου ή στη γραμμή του σαγονιού», εξηγεί ο Δρ. Ben Johnson. Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρείς κάτι ασυνήθιστο, ανεξαρτήτως σημείου, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι τον δερματολόγο σου.