ΥΓΕΙΑ

Περπατάς συνέχεια ξυπόλητη; Δες γιατί πρέπει να το σταματήσεις

Unsplash

Ξυπόλητη στο σπίτι. Ξυπόλητη στο μπαλκόνι. Ξυπόλητη μία φορά στο μετρό όταν ξεκόλλησε η σαγιονάρα και δεν είχα άλλο τρόπο να περπατήσω. Ακόμα θυμάμαι εκείνη την ημέρα και ανατριχιάζω με το πόσα μικρόβια έφερα στο σπίτι (και λογικά ακόμα εκεί θα ζουν).

Κάποιοι άνθρωποι, όπως εγώ, κυκλοφορούν με γυμνά πόδια μέσα στο σπίτι. Τον χειμώνα και την άνοιξη φορούσαμε τις καλτσούλες μας αλλά η άνοδος της θερμοκρασίας και το κατακαλόκαιρο δεν μάς το επιτρέπουν. Μήπως όμως είναι το χειρότερο πράγμα που κάνεις στα πόδια, αλλά και στο σώμα σου;

Τι σου συμβαίνει όταν περπατάς συνέχεια ξυπόλητη;

Σύμφωνα με τον ποδίατρο Δρ. Miguel Cunha, όταν είσαι συνέχεια ξυπόλητη, είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στα πόδια σου. Και όχι μόνο σε αυτά. «Όταν είσαι ξυπόλητη σε σκληρές επιφάνειες για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιβαρύνεις τις πατούσες και προκαλείς τεράστιο άγχος, όχι μόνο στα πόδια αλλά και σε όλο το σώμα».

Για την ακρίβεια, οι μύες στις πατούσες μετατοπίζονται και επαναπροσαρμόζονται στην προσπάθεια να απαλλαγούμε από το άγχος. Αυτές όμως οι αλλαγές προκαλούν ανισορροπίες και πράγματα, όπως κότσι. Και αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο αν περπατάς ξυπόλητη σε πλακάκι ή παρκέ. Συμβαίνει ακόμα και αν πατάς μόνο σε χαλιά και μοκέτες.

Τι να φοράμε μέσα στο σπίτι;

Σε καμία περίπτωση δεν φοράμε αθλητικά ή παπούτσια που προορίζονται για εκτός σπιτιού. Εκτός αν θέλουμε βακτήρια, ιούς και γύρη μέσα στον χώρο μας. Σε γενικές γραμμές επιλέγουμε υποδήματα που είναι άνετα, ελαστικά και εξασφαλίζουν την προστασία των ποδιών.

Το τι παπούτσι θα χρειαστείς, εξαρτάται από τη γενική κατάσταση των ποδιών σου. Αν χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη η καμάρα, φοράς ανατομικά σκληρά παπούτσια. Σε γενικές γραμμές, είναι προτιμότερο να είσαι ξυπόλητη από το να φοράς ψηλοτάκουνα αλλά είναι καλύτερο να φοράς παντόφλες, σανδάλια, slippers ή ειδικά ανατομικά παπούτσια από το να είσαι ξυπόλητη.