ΥΓΕΙΑ

Πένθος: Η τεχνική για να εντοπίσεις (και να ανακουφίσεις) την ένταση που προκαλεί στο σώμα σου

Unsplash

Το πένθος δεν συνδέεται μόνο με τον θάνατο. Οποιαδήποτε απώλεια ή το τέλος μίας κατάστασης σού αφήνει τα σημάδια κλασικού πένθους και εσύ καλείσαι να τα διαχειριστείς σε μία ήδη δύσκολη περίοδο.

Ακόμα και η ίδια η καραντίνα είναι μία μορφή απώλειας. Πένθος για την αναγκαστική παύση της κοινωνικής ζωής σου. Δεν βλέπεις τους φίλους σου, δεν αγκαλιάζεις τους ανθρώπους που αγαπάς, δεν μπορείς να βγεις να φλερτάρεις όπως παλιά και τα ταξίδια φαντάζουν ένα μακρινό όνειρο. Όλα αυτά προκαλούν ένα mix συναισθημάτων με εσένα να κλαις, μετά να θυμώνεις, να προσπαθείς να βρεις λόγο να χαμογελάσεις και γενικώς να πονάς. Και ο πρώτος που «την πληρώνει» είναι το σώμα σου. Πάρε λοιπόν λίγο χρόνο για να ακολουθήσεις την τεχνική που ακολουθεί και αποτελεί μία μορφή διαλογισμού.

Η τεχνική διαλογισμού για το πένθος

Έτσι όπως διαλογίζεσαι και κάνεις yoga για να αποβάλλεις τις σκέψεις άγχους και έντασης, θα κάνεις το ίδιο δώρο και στο σώμα σου. Ο στόχος είναι να θεραπεύσεις το τραύμα που μπλοκάρει το σώμα. «Όταν βλέπω τους πελάτες μου να γεμίζουν με βαριά συναισθήματα, τους ρωτώ να μου πουν πού το νιώθουν στο σώμα τους ακριβώς. Αν μιλάμε για πένθος, η ένταση και ο πόνος βρίσκονται συνήθως στην καρδιά, τον λαιμό ή την κοιλιά. Τους προσκαλώ να βάλουν τα χέρια τους στο συγκεκριμένο σημείο και να αφεθούν στην αίσθηση. Μετά από λίγα λεπτά, η δυσφορία εξαφανίζεται ή μετακινείται» μάς λέει η ψυχοθεραπεύτρια και ειδικό σωματικής εμπειρίας, Molly Nourmand.

Πώς θα βρούμε την ένταση στο σώμα μας μέσα από μία απλή τεχνική

Σκοπός είναι να αγγίξεις κάθε σημείο του σώματός σου χωρίς βιασύνη, για να εντοπίσεις πού πονάς ή νιώθεις τη μεγαλύτερη ένταση. Το πρώτο βήμα είναι να βρεις ένα ήσυχο μέρος που σε βοηθά να χαλαρώσεις. Ξάπλωσε ανάσκελα στο πάτωμα για να να γειωθείς και να νιώσεις την επαφή με τη Γη.

Χρησιμοποίησε όλες σου τις αισθήσεις και πάρε βαθιές αναπνοές για να επικεντρωθείς ακόμη περισσότερο στο εδώ και τώρα. Ξεκίνα να μετακινείς τα χέρια σου σε όλο το σώμα ώστε να εντοπίσεις την ένταση. Μπορεί να χρειαστεί αρκετά λεπτά, οπότε μην βιαστείς και μην προβληματιστείς αν δεν το καταλάβεις αμέσως. Όταν εντοπίσεις το σημείο, κάνε παύση και αφέσου χωρίς να το σκέφτεσαι. Μία άσκηση είναι οι κύκλοι με το κεφάλι για να απελευθερώσεις την ένταση από τον λαιμό. Όταν τελειώσεις, μην σηκωθείς αμέσως. Γύρισε στο πλάι σιγά σιγά και μετά σε καθιστή στάση και αναλογίσου αν σε βοήθησε η τεχνική. Επανάλαβε όσο συχνά το έχεις ανάγκη.