ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πασχαλινό τραπέζι: Πόσες θερμίδες έχει και tips για να μην το παρακάνεις

Pexels

Ακόμα κι αν ανήκεις στην κατηγορία ανθρώπων που δεν ενθουσιάζονται με το Πάσχα και όλα τα παραδοσιακά, γευστικά έθιμα που το συνοδεύουν, πιθανότατα θα δοκιμάσεις έστω και κάτι από το πασχαλινό τραπέζι.

Οι θερμίδες που «κουβαλάει» το πασχαλινό τραπέζι 

 Πόσες θερμίδες έχει το πασχαλινό τραπέζι και tips για να μην το παρακάνεις Pexels

Είτε επιλέξεις αρνί, είτε κατσικάκι, το κρέας είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο παραδοσιακό, πασχαλινό τραπέζι. Τα πασχαλινά εδέσματα, ωστόσο, είναι πολλά και όλα τους λαχταριστά. Πόσες θερμίδες όμως κρύβουν; Συνέχισε να διαβάζεις για να έχεις έναν έλεγχο:

 • Αρνί στη σούβλα ανά 100 γρ.: 375 θερμίδες και περίπου 20 γρ. λίπους
 • Αρνί παϊδάκια (100 γρ): 492 θερμίδες
 • Ψητό κατσίκι ανά 100 γρ.: 185 θερμίδες και 6 γρ. λίπους
 • Κοκορέτσι ανά 100 γρ.: 187 θερμίδες και 10 γρ. λίπους
 • Μαγειρίτσα αυγολέμονο (ανά πιάτο): Περίπου 600 θερμίδες και 40 γρ. λίπους
 • Πατάτες φούρνου: 287 θερμίδες και 12 γρ. λίπους η μερίδα
 • Αυγό: 80 θερμίδες και 5 γρ. λίπους
 • 1 κομμάτι τυρί φέτα 50γρ: 125 θερμίδες
 • Πασχαλινά κουλούρια: 230 και 12 γρ. λίπους θερμίδες τα 2
 • Τσουρέκι: Περίπου 90 θερμίδες και 9 γρ. λίπους ανά φέτα
 • Σοκολατένιο αυγό: Περίπου 260 θερμίδες τα 50 γρ.

Τips για να γλιτώσεις θερμίδες από το πασχαλινό τραπέζι

Με μια πρώτη ματιά, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πως αν και νόστιμο, το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να γίνει εξαιρετικά θερμιδοφόρο. Όχι όμως απαραίτητα. Παρακάτω θα βρεις μερικά tips για να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι, χωρίς τύψεις.

Όχι στις υπερβολές

Το πιο συνηθισμένο λάθος που μπορούμε να κάνουμε και να φορτωθούμε περιττές θερμίδες, είναι να τρώμε απλά επειδή το υπάρχει φαγητό. Προσπάθησε να φας μόνο όταν πεινάς, φροντίζοντας η μερίδα σου να είναι λογική.

Ελαφριές επιλογές μετά το πασχαλινό τραπέζι

Μετά το πασχαλινό τραπέζι, περιόρισε τις επόμενες ημέρες τις θερμίδες, εστιάζοντας σε υγιεινές, ελαφριές τροφές. Για παράδειγμα, ένα αυγό για πρωινό και ένα ελαφρύ δείπνο με πρωταγωνιστή τα λαχανικά, είναι ιδανικές επιλογές για να επανέλθει ο οργανισμός μας από την οποιαδήποτε διατροφική ατασθαλία.

Ναι στο μέτρο, όχι στην στέρηση

Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να αποτελείται από θερμιδικές «βόμβες», αυτό δε σημαίνει, ωστόσο, ότι θα πρέπει να το στερηθείς. Συνήθως πάντα υπάρχει κάποια σούπα και σαλάτα, οπότε μπορείς εύκολα να αποφύγεις τα έξτρα λιπαρά.

Ναι στα γλυκά με μέτρο

Σοκολατένια αυγά, κουλουράκια, τσουρέκια παραδοσιακά, με σοκολάτα και κάθε είδους γλυκό, θα βρίσκονται σε αφθονία στο σπίτι. Και επειδή προφανώς δεν θα πούμε όχι σε τίποτα από όλα αυτά, προσέχουμε απλά την ποσότητα τους.

Πες ναι στη σωματική άσκηση

Μπορεί το γυμναστήριο να είναι κλειστό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφήσεις στην άκρη κάθε είδους σωματική άσκηση. Αν δεν θέλεις να γυμναστείς στο σπίτι, μπορείς να δοκιμάσεις μια βόλτα για χαλαρό περπάτημα. Θα σε βοηθήσει να κάψεις θερμίδες και θα επιταχύνει τη διαδικασία της χώνεψης.