ΥΓΕΙΑ

Παγκρεατίτιδα: Τι είναι η νόσος με την οποία διαγνώσθηκε ο Travis Barker;

Photo by Cindy Ord/MG22/Getty Images for The Met Museum/Vogue

Η είδηση της εσπευσμένης νοσηλείας του Travis Barker κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Ωστόσο, οι λόγοι για τους οποίους ο σύζυγος της Kourtney Kardashian νοσηλεύεται, δεν είχαν γίνει γνωστοί μέχρι και πριν από λίγο.

Ο Travis Barker ανησύχησε τους θαυμαστές του όταν μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με «φριχτούς πόνους στο στομάχι» , αφού έγραψε στο Twitter «Ο Θεός να με βοηθήσει». Όπως μεταδίδει το Page Six, ο Barker, μεταφέρθηκε με φορείο στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια, ενώ η Kourtney Kardashian βρισκόταν στο πλευρό του. O 46χρονος ντράμερ των Blink 182 αργότερα διαγνώστηκε με παγκρεατίτιδα.

Το TMZ αναφέρει ότι η φλεγμονή στο πάγκρεας του Barker, προέκυψε έπειτα από επιπλοκές μιας πρόσφατης διαδικασίας κολονοσκόπησης. Η κόρη του, Alabama Travis, μοιράστηκε στo TikTok μία φωτογραφία από το νοσοκομείο, με την ίδια να κρατά το χέρι του πατέρα της, όσο εκείνος ήταν ξαπλωμένος στο φορείο. Κάλεσε ακόμη τους διαδικτυακούς της φίλους να προσευχηθούν για εκείνον.

Τι είναι η παγκρεατίτιδα;

Το πάγκρεας είναι ένας αδένας που έχει δύο κύριες λειτουργίες: Να διασπά τα τρόφιμα και να ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του σώματος. Η παγκρεατίτιδα, εμφανίζεται όταν το πάγκρεας φλεγμαίνει, συνήθως όταν πεπτικοί χυμοί ή ένζυμα επιτίθενται στο πάγκρεας.

Υπάρχουν δύο τύποι παγκρεατίτιδας: Η οξεία, η οποία είναι ξαφνική και διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα, και η χρόνια, η οποία είναι μακροχρόνια και έχει περιόδους έξαρσης και ύφεσης. Οι ήπιες περιπτώσεις παγκρεατίτιδας βελτιώνονται με τη θεραπεία, αλλά πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Πόσο κοινή είναι η παγκρεατίτιδα;

Η χρόνια παγκρεατίτιδα επηρεάζει περίπου 50 στους 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Παγκρέατος. Η οξεία παγκρεατίτιδα δεν είναι συχνή, με περίπου 275.000 νοσηλείες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η κατάχρηση αλκοόλ και οι πέτρες στη χολή (μια μικρή, σκληρή κρυσταλλική μάζα που σχηματίζεται ανώμαλα στη χοληδόχο κύστη) είναι οι δύο κύριες αιτίες παγκρεατίτιδας.

Το Science Direct αναφέρει ότι η παγκρεατίτιδα είναι μια σπάνια, πιθανή επιπλοκή για ασθενείς που αναπτύσσεται μετά από κολονοσκόπηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά οι περισσότεροι αναφέρουν έντονο πόνο στο στομάχι που μπορεί να εξαπλωθεί από την πλάτη στο στήθος, καθώς και ναυτία, έμετο και πυρετό.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό
  • Πρήξιμο και αίσθηση πόνου ή ευαισθησίας στο πάνω μέρος της κοιλιάς
  • Συσσώρευση υγρών στην κοιλιά
  • Μειωμένη αρτηριακή πίεση
  • Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος)

Θεραπεία για παγκρεατίτιδα

Ανάλογα με τη σοβαρότητα, η θεραπεία μπορεί να διαφέρει, αλλά η παγκρεατίτιδα συχνά βελτιώνεται σε λίγες μέρες. Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, ο ασθενής συνήθως νοσηλεύεται και του χορηγούνται ενδοφλέβια υγρά και παυσίπονα, καθώς και αντιβιοτικά.

Σε ήπιες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν να καταναλώνουν υγρά και να ακολουθούν μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Ωστόσο, αν η περίπτωση είναι πιο σοβαρή, οι ασθενείς δεν μπορούν να φάνε ή να πιούν, για μερικές ημέρες όσο το πάγκρεας ξεκουράζεται.

Για τα άτομα με χρόνια παγκρεατίτιδα, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν μια αλλαγή στη διατροφή, η οποία θα περιλαμβάνει γεύματα με χαμηλά λιπαρά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Αρκετές μελέτες έχουν δημοσιευθεί σχετικά με το ποσοστό θνησιμότητας των ατόμων με παγκρεατίτιδα, με αυτό να κλιμακώνεται από 4,5% έως 5%.