ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: 9 τροφές που χρειάζεσαι για μια ισορροπημένη διατροφή

Μπορεί να μην είναι μία από τις πιο γνωστές παγκόσμιες ημέρες, όμως η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ημέρα που συμπίπτει με την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, το 1945.

Έτσι, πολλές είναι και φέτος οι καμπάνιες και οι εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα ανά την υφήλιο, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για τη σημασία που έχει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Σημασία διόλου αμελητέα, ειδικά για όσους μπορούν να την εξασφαλίσουν, αν αναλογιστεί κανείς ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace:

-Περισσότεροι από 850 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο.

-40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.

Οι αριθμοί αυτοί είναι αρκετοί, μεταξύ άλλων, για να αντιληφθούμε την εξέχουσα θέση που έχει η διατροφή στην καθημερινότητά μας.

Για το λόγο αυτό και ένεκα της ημέρας, σου συγκεντρώσαμε 9 τροφές, που καλά θα κάνεις να εντάξεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο, προκειμένου να εξασφαλίσεις μια ισορροπημένη διατροφή.

1) Σπανάκι

Είσαι ή όχι φίλη της πρασινάδας, το σπανάκι που τόσο αγαπούσε ο Ποπάι καλό θα είναι να αρχίσει να σε συγκινεί λίγο παραπάνω, διότι είναι πλούσια πηγή φυτικών Ω-3 λιπαρών και φυλλικού οξέος, τα οποία βοηθούν στη μείωση κινδύνου καρδιακών νοσημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και οστεοπόρωσης.

2) Γιαούρτι

Μπορεί να είναι πολλοί οι λαοί που φιλονικούν για την πατρότητα του γιαουρτιού, ωστόσο αυτό που παραμένει αδιαφιλονίκητο γι’ αυτή την τροφή των 2000 και πλέον ετών είναι η διατροφική του αξία. Στη διάρκεια της ζύμωσης, παράγονται εκατοντάδες εκατομμύρια προβιοτικοί οργανισμοί, οι οποίοι ενισχύουν τα ωφέλιμα βακτήρια στον οργανισμό σου. Αυτό σημαίνει καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα, στο σύνολο.

3) Τομάτα

Η τομάτα είναι πλούσια σε λυκοπένιο, το οποίο ενισχύει τον οργανισμό ενάντια σε διάφορους τύπους καρκίνου όπως της ουροδόχου κύστης, του πνεύμονα, του προστάτη, του δέρματος και του στομάχου. Περίπου 22mg από λυκοπένιο ημερησίως είναι όσο χρειάζεται ο οργανισμός (δηλαδή, περίπου 8 κόκκινα τοματίνια ή ένα ποτήρι τοματοχυμός).

4) Καρότο

Τα περισσότερα κόκκινα, κίτρινα ή πορτοκαλί λαχανικά περιέχουν καροτενοειδή, τα οποία σχετίζονται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου ή την εμφάνιση ασθενειών όπως το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα αλλά κανένα από αυτά δεν είναι τόσο χαμηλό σε θερμίδες όσο το καρότο. Περίπου μισό φλιτζάνι την ημέρα είναι αρκετό.

5) Μύρτιλο (blueberry)

Θεωρείται από τα πλέον αντιοξειδωτικά φρούτα, βοηθώντας στην πρόληψη του καρκίνου, του διαβήτη και ασθενειών που σχετίζονται με την εξασθένηση της μνήμης. Ένα φλιτζάνι φρέσκα μύρτιλα την ημέρα ή μισό από κατεψηγμένα είναι ό,τι χρειάζεσαι.

6) Καρύδια

Πλουσιότερα σε Ω-3 λιπαρά από το σολωμό, με περισσότερες αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες από το κρασί και πρωτείνες σχέδον όσες και το κοτόπουλο αλλά φυτικές, τα καρύδια θα μπορούσαν άνετα να χαρακτηριστούν ως μια “υπερτροφή” αλλά φυτρώνουν απλά στη γη. Περίπου 7 καρύδια την ημέρα είναι καλά οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και ειδικά ως snack μετά την προπόνησή σου είναι το κάτι άλλο.

7) Βρώμη

Για πολλούς διατροφολόγους παγκοσμίως, είναι η κορωνίδα της υγιεινής διατροφής και όχι άδικα. Περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ναι, για να σε προλάβουμε, περιέχει και υδατάνθρακες, αλλά η απελευθέρωσή τους επιβραδύνεται από την ύπαρξη των φυτικών ινών, με αποτέλεσμα να κατανέμονται ομοιόμορφα ως ενέργεια στον οργανισμό.

8) Μάνγκο

το μάνγκο όχι μόνο βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, αλλά και στην απώλεια βάρους όπως επίσης και στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, κάνοντας τους επιστήμονες να μιλούν για ένα σημαντικό μέσο πρόληψης του διαβήτη (εφόσον καταναλώνεται σε καθημερινή βάση και στα πλαίσια μιας γενικότερης ισορροπημένης διατροφής).

9) Αγγούρια

Η σύνθεση ενός αγγουριού είναι κατά βάση νερό, σε ποσοστό 96%, πράγμα που το κατατάσσει μαζί με το μαρούλι πρώτο στη λίστα με τα λαχανικά εκείνα που είναι πολύ υψηλά σε περιεκτικότητα νερού. ένα φλιτζάνι περιέχει μόνο 15 θερμίδες, δίνοντάς σου παράλληλα μεγαλύτερη αίσθηση φουσκώματος και πληρότητας σε σχέση με τα “στεγνά” λαχανικά. Κι επειδή όσο πάει και καλυτερεύει, έχει αποδειχθεί βάσει ερευνών, ότι η βιταμίνη Κ που περιέχει το αγγούρι, βοηθά στη προστασία από την εμφάνιση καρκίνου, όπως επίσης και στην καταπολέμηση των διαφόρων φλεγμονών του οργανισμού.

Για να μην αγχωθείς, προφανώς και δεν μπορείς να καταναλώνεις όλα αυτά καθημερινά, με “θρησκευτική” ευλάβεια. Προσπάθησε όμως, σε ένα εβδομαδιαίο διαιτολόγιο να υπάρχουν και αυτές οι τροφές από αρκετά έως πολύ συχνά στην καθημερινότητά σου.