SEX

Ονείρωξη: Τι σημαίνουν τα «υγρά» όνειρα σου;

Unsplash

Μιλώντας κανείς για την ονείρωξη ή τα «υγρά όνειρα», μιλά για έναν αυθόρμητο οργασμό κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οποίος εκδηλώνεται με εκσπερμάτωση στους άνδρες ή κολπική λίπανση ή/και οργασμό στις γυναίκες. Μερικοί ξυπνούν κατά τη διαδικασία, ενώ άλλοι συνεχίζουν κανονικά τον ύπνο τους. Κι αν αναρωτιέσαι αν είναι φυσιολογικό, η σύντομη απάντηση είναι: ΑΠΟΛΥΤΩΣ!

Ενώ πολλοί συνδέουν τις ονειρώξεις με έφηβα αγόρια, στην πραγματικότητα,  μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε. Μελέτες υποδεικνύουν ότι το 66-85% των ανδρών και σχεδόν το 50% των γυναικών έχουν «υγρά όνειρα» κάποια στιγμή. Μερικές από αυτές μάλιστα είχαν ονειρώξεις, πριν από την ηλικία των 13 ετών, ενώ πολλές τις βίωναν υγρά πολλές φορές ανά έτος.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι από τη μία υπάρχει λιγότερη έρευνα σχετικά με γυναικείες ονειρώξεις, από την άλλη είναι ευκολότερο για τα αρσενικά να αναγνωρίσουν τα υγρά όνειρα, επειδή έχουν περισσότερες φυσικές ενδείξεις: σπέρμα.

Δεδομένου ότι οι νυχτερινές ονειρώξεις των ανδρών είναι πιο εμφανείς, πολλοί ερευνητές ορίζουν τα υγρά όνειρά τους, πιο «χαλαρά» από τις γυναικείες.

Μια γυναίκα πρέπει να ξυπνήσει στη μέση ενός οργασμού, για να μετρήσει η εμπειρία της ως υγρό όνειρο, ένας άνδρας όχι.

Αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που περισσότεροι άνδρες αναφέρουν περισσότερα υγρά όνειρα από τις γυναίκες.

Τα υγρά όνειρα ξεκινούν συνήθως κατά την εφηβεία. Και ενώ είναι πιο κοινά μεταξύ των εφήβων, πολλοί συνεχίζουν να τα βιώνουν σε όλη τη ζωή τους.

Το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό, επομένως ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο σου, είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώνεις υγρά όνειρα σε τακτική βάση ή καθόλου.

Τι προκαλεί τα υγρά όνειρα;

Ονείρωξη Pexels

Τα υγρά όνειρα μπορεί να προκαλούν σύγχυση, ειδικά την πρώτη φορά. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στις ονειρώξεις

  • Ύπνος REM

Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας περνά από διάφορα στάδια, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου REM. Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (όταν συνήθως ονειρευόμαστε) οι άνθρωποι τείνουν να βιώνουν γεννητική διέγερση, ταχύτερη αναπνοή και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει ονειρώξεις σε ορισμένα άτομα.

  • Όνειρα με σεξουαλικό περιεχόμενο 

Πολλά υγρά όνειρα προκαλούνται από όνειρα με σεξουαλικό περιεχόμενο. Το να ονειρεύεσαι σεξ είναι άλλωστε συνηθισμένο.

Σχετική έρευνα, διαπίστωσε ότι, ανεξαρτήτως φύλου, το 8% των ονείρων των ανθρώπων περιελάμβανε σεξουαλική δραστηριότητα και από αυτά τα όνειρα, περίπου το 4% κατέληξαν σε οργασμό.

  • Ορμόνες 

Δεδομένου ότι οι ονειρώξεις, εμφανίζονται συνήθως κατά την εφηβεία, είναι φυσικό να υποθέσουμε ότι οι ορμόνες μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο. Και επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί όντως να ισχύει. 

  • Έκθεση σε σεξουαλικό περιεχόμενο κατά τη διάρκεια της ημέρας

Μια μελέτη του 2020, διαπίστωσε ότι τα αγόρια που παρακολουθούσαν περισσότερη τηλεόραση, τείνουν να έχουν περισσότερες ονειρώξεις. Επομένως είναι πιθανό το περιεχόμενο  που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας να επηρεάζουν τα όνειρά μας.

  • Διέγερση των γεννητικών οργάνων κατά τον ύπνο

Μερικοί άνθρωποι διεγείρουν τα γεννητικά τους όργανα ενώ κοιμούνται – για παράδειγμα με τα σεντόνια ή τις κουβέρτες τους – χωρίς να το καταλαβαίνουν.

Δεδομένου ότι η ροή του αίματος μπορεί να κάνει τα γεννητικά όργανα πιο ευαίσθητα κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υγρά όνειρα.

Μπορείς να προλάβεις μια ονείρωξη;

Όπως ξεκαθαρίσαμε από τις πρώτες γραμμές αυτού του άρθρου, οι ονειρώξεις είναι πολύ συνηθισμένες και απολύτως φυσιολογικές.

Δεδομένου ότι συμβαίνουν ενώ κοιμάσαι, δεν μπορείς πραγματικά να κάνεις και πολλά για να τις αποτρέψεις. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να τις κάνεις λιγότερο πιθανές.

  • Άλλαξε τις συνήθειες ύπνου σου

Το να κοιμάσαι μπρούμυτα, έχει συσχετιστεί με σεξουαλικά όνειρα. Επομένως είναι μια στάση που μπορεί να θέλεις να αποφύγεις. Μπορεί επίσης να ξεκινήσεις να φοράς φαρδιά ρούχα.

  • Λιγότερη τηλεόραση

Προσπάθησε να παρακολουθείς λιγότερη τηλεόραση και τσέκαρες, αν αυτό έχει κάποιο αντίκτυπο στα όνειρά σου. Η ψυχική και σωματική σου υγεία θα κερδίσουν από αυτή σου την κίνηση.

  • Συνειδητά όνειρα

Συνειδητό ή διαυγές όνειρο, είναι κάθε όνειρο κατά το οποίο το άτομο έχει συνείδηση ότι ονειρεύεται, ενώ το όνειρο είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια ενός συνειδητού ονείρου, είναι δυνατό να ασκήσεις έλεγχο πάνω στο ονειρικό περιβάλλον και να κάνεις πράγματα που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να κάνει στη φυσική πραγματικότητα.

Αν και η «εκπαίδευση» σε αυτό τον τύπο ονείρων είναι αρκετά δύσκολη, μπορεί να σε βοηθήσει να ελέγχεις τα πιο «πικάντικα» όνειρά σου.