ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι υδατάνθρακες που πρέπει να αποφεύγεις για να χάσεις βάρος

Pexels

Εάν επιλέξεις τους σωστούς, οι υδατάνθρακες μπορούν να σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από το λίπος στην κοιλιά, να αισθανθείς χορτάτη και να κερδίσεις ενέργεια. Εξάλλου, οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή καυσίμου για το σώμα. Όμως δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίσοι.

Οι χειρότεροι υδατάνθρακες για απώλεια βάρους, έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, ρίχνουν κατακόρυφα τα επίπεδα ενέργειας μακροπρόθεσμα και σαμποτάρουν σημαντικά τις προσπάθειες για απώλεια βάρους. Συνέχισε να διαβάζεις, για να μάθεις ακριβώς από ποιους υδατάνθρακες πρέπει να μείνεις μακριά, εάν θέλεις να χάσεις βάρος και γιατί όχι μόνο θα καταστρέψουν τη διατροφή σου βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και μόνιμα προβλήματα υγείας.

Οι χειρότεροι υδατάνθρακες για να φας αν θέλεις να χάσεις βάρος Pexels

Ποιο είναι το χειρότερο είδος για κατανάλωση;

Οι χειρότεροι υδατάνθρακες για απώλεια βάρους είναι αυτοί που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένοι, «απλοί» υδατάνθρακες που έχουν υψηλό, γλυκαιμικό δείκτη (υψηλό GI): δημητριακά ρυζιού, λευκό ψωμί, γλυκαντικά και ζυμαρικά. Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι το σώμα τα μεταβολίζει αυτά τα τρόφιμα γρήγορα, εκτοξεύοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα στα ύψη, με αποτέλεσμα μια ενεργειακή κατάρρευση.

Από την άλλη πλευρά, η κατανάλωση τροφών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη δεν θα αυξήσει τόσο το σάκχαρο στο αίμα και αυτά τα επίπεδα θα πέφτουν με πολύ πιο αργό ρυθμό, βοηθώντας ουσιαστικά να παραμείνεις χορτάτη για περισσότερο.

Δεκαετίες μελετών δείχνουν ότι η ανταπόκριση του σώματός σας στην κατανάλωση υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυξάνει την πείνα και είναι πιο πιθανό να προάγει την υπερκατανάλωση τροφής σε σύγκριση με την κατανάλωση τροφών χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτό έχει επίδραση στο βάρος σου. Σε μια μελέτη του The American Journal of Clinical Nutrition, οι γυναίκες που ακολούθησαν δίαιτα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυξήσεις στο βάρος, το σωματικό λίπος και την περίμετρο της μέσης, σε σύγκριση με εκείνες που έκαναν δίαιτα χαμηλού, γλυκαιμικού δείκτη.

Και δεν είναι μόνο αυτό: Μια άλλη, εντυπωσιακή μελέτη, διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης επεξεργασμένων υδατανθράκων και η έλλειψη φυτικών ινών, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ο λόγος για τον οποίο οι απλοί υδατάνθρακες μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους είναι απλός: Στερούνται χορταστικών ποσοτήτων φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, αποτρέπουν τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και την πείνα και βοηθούν στη διατήρηση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα. Όλα τα σημεία-κλειδιά για την απώλεια βάρους και τη διαχείριση του.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι το χειρότερο είδος υδατανθράκων για κατανάλωση. Και είναι το είδος αμύλου που δίνει στους υδατάνθρακες κακή φήμη.

Πρέπει λοιπόν να εγκαταλείψεις εντελώς τους υδατάνθρακες;

Φυσικά όχι. Απλώς φρόντισε να βγάλεις από τη διατροφή σου το χειρότερο είδος. Το σώμα σου απαιτεί σύνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια. Είτε καταναλώνεις φρούτα και όσπρια, είτε ψωμί και αρτοσκευάσματα, το σώμα σου καταναλώνει τη γλυκόζη του φαγητού για να εκτελέσει τις βασικές λειτουργίες του και να σε βοηθήσει να δυναμώσεις, μέσα από την προπόνησή σου. Όταν κόβουμε από τη διατροφή μας εντελώς από  υδατάνθρακες (όπως με τη δίαιτα κετο), συχνά οι λιγούρες και η κόπωση, αυξάνονται δραματικά.

Αντί να στερήσεις από το σώμα σου, την κύρια πηγή ενέργειας του, άδειασε το ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας σου από υδατάνθρακες χωρίς θρεπτικά συστατικά. Προτίμησε εκείνους που σε ωφελούν πραγματικά και είναι γεμάτοι αντιοξειδωτικά, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά για το σώμα σου.