ΥΓΕΙΑ

Οι βιταμίνες που κρύβει ο αγαπημένος σου καφές

iStock

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο μετά το νερό. Πέρα όμως από αγαπημένη συνήθεια, ο καφές προσφέρει πολλά περισσότερα στον οργανισμό μας.

Και ενώ μπορεί να γνωρίζεις ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης ανεβάζει τον μεταβολισμό, καταστέλλει την όρεξη και συνδέεται με μειωμένο σωματικό λίπος, ένα πράγμα που μπορεί να μην ξέρεις είναι ότι το αγαπημένο σου ρόφημα, είναι μια υγιεινή επιλογή καθώς εκτός από αντιοξειδωτικά περιέχει και βιταμίνες. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις ποιες βιταμίνες υπάρχουν στον καφέ.

Οι βιταμίνες που κρύβει ο αγαπημένος σου καφές Pexels

Ο καφές είναι πλούσιος σε βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ

Αυτή είναι μια απαραίτητη βιταμίνη, που βοηθά το σώμα σου να μετατρέψει το λίπος και την πρωτεΐνη σε ενέργεια. Αυτό διασφαλίζει έμμεσα ότι μπορείς να προγραμματίσεις μια πολυάσχολη μέρα ή μια απαιτητική προπόνηση στο γυμναστήριο. Ανά φλιτζάνι καφέ, λαμβάνεις περίπου το 6% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας αυτής της υδατοδιαλυτής βιταμίνης του συμπλέγματος Β. Εκτός από τον καφέ, βιταμίνη B5 θα βρεις επίσης στο ψωμί, τα όσπρια, το γάλα και το κόκκινο κρέας.

Βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη

Αυτή η μία βιταμίνη που μπορεί επίσης να βρεθεί στον καφέ (11% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας ανά φλιτζάνι καφέ) και έχει την ίδια λειτουργία με τη βιταμίνη Β5. Εντοπίζεται επίσης στα ίδια τρόφιμα με τη βιταμίνη Β5. Η ριβοφλαβίνη, αποτελεί απαραίτητο δομικό στοιχείο δύο ενζύμων που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας. Επιπλέον, συμμετέχει στην ορθή λειτουργία των κυττάρων, στην ανάπτυξη, στο μεταβολισμό του λίπους και των φαρμάκων.

Βιταμίνη Β3 ή νιασίνη

Εκτός από το ότι η βιταμίνη Β3 βοηθά επίσης στη δημιουργία ενέργειας, υποστηρίζει επίσης το σώμα στην παραγωγή λιπαρών οξέων. Εκτός από τον καφέ, εντοπίζεται επίσης στα ίδια τρόφιμα που περιέχουν Β2 και Β5. Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει το 2% της της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για βιταμίνη Β3. Αυτή η υδατοδιαλυτή βιταμίνη παίζει ρόλο συμμετέχει επίσης στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και βοηθά στην παραγωγή ορισμένων ορμονών και στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Εκτός από αυτές τις βιταμίνες, ο αγαπημένος σου καφές είναι πλούσιος σε μέταλλα όπως κάλιο και μαγγάνιο και αντιοξειδωτικά. Το μόνο που έχεις να προσέξεις είναι η ποσότητα που καταναλώνεις. Έτσι αν πίνεις μέχρι 400 mg την ημέρα, είναι ένα από τα πιο υγιεινά ροφήματα, που μπορείς να καταναλώσεις.

Σε ποιους δεν συνιστάται ο καφές;

Η κατανάλωση καφεΐνης εντός των συστάσεων από υγιείς ενήλικες, δεν έχει αρνητικές επιδράσεις για την υγεία. Έρευνες μάλιστα έχουν συνδέσει την καθημερινή κατανάλωση του καφέ με την καλύτερη υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία. Εάν όμως ανήκεις σε πιο ευαίσθητη κατηγορία όπως αν είσαι έγκυος ή θηλάζουσα, έχεις στεφανιαία νόσο ή έλκος στομάχου, κάνεις ομοιοπαθητική ή θέλεις απλά να απολαύσεις ένα φλιτζάνι παραπάνω, υπάρχει πάντα η επιλογή του ντεκαφεϊνέ, με μόλις 1-3mg καφεΐνης.