ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που συνήθως αποφεύγει μια διατροφολόγος

Unsplash

Ξεκινάς δίαιτα ή θέλεις να βάλεις την ισορροπημένη διατροφή στη ζωή σου. Εκείνη που σου εξασφαλίζει μία καλή υγεία και σε αποτρέπει από το να πάρεις πολλές περιττές θερμίδες. Κάθε ειδικός έχει να κάνει τις δικές του προτάσεις για το τι θεωρεί υγιεινό. Προσαρμόζει το πρόγραμμα διατροφής στις δικές σου ανάγκες, και σου προτείνεις τις τροφές που θα εντάξεις στην καθημερινότητά σου, ανάλογα με το τι δεν τρως και με τον στόχο που έχεις θέσει.

Ποιες είναι όμως οι τροφές που αποφεύγει μία διατροφολόγος; Μήπως ξέρει κάτι περισσότερο από εσένα; ‘Η μήπως θα ήταν καλό να περιορίσεις απλώς τις ποσότητες των παρακάτω τροφών; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Δέσποινα Παπαδοπούλου μάς αποκάλυψε ποιες τροφές έχει βγάλει από τη ζωή της και τους λόγους για τους οποίους το κάνει.

Junk food

«Γενικώς δεν τρώω καθόλου junk food. Σταμάτησα να τρώω την περίοδο που πραγματοποιούσαμε δειγματοληψίες στα εργαστήρια ανάλυσης τροφίμων και είδα ότι δεν είναι και η πιο υγιεινή επιλογή που μπορώ να κάνω».

Αλάτι και ζάχαρη

«Κάποτε έτρωγα με το κιλό το αλάτι και τη ζάχαρη. Τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπάρχουν καν στο σπίτι μου. Προτιμώ να τρώω το φαγητό μου ανάλατο, ώστε να καταλαβαίνω τη γεύση του τροφίμου που καταναλώνω. Εξάλλου, όλα τα τρόφιμα περιέχουν από μόνα τους νάτριο και σάκχαρα. Αν δεν μπορείς να τα κόψεις τελείως, μείωσε την καθημερινή ποσότητα που καταναλώνεις».

Τηγανητές τροφές

«Δεν αποφεύγω τα τηγανητά απλά και μόνο επειδή προσέχω το βάρος μου. Είναι ένα στιλ μαγειρέματος που με ενοχλεί σωματικά. Συναίσθημα βάρους, φούσκωμα και δυσπεψία (γενικώς δεν περνάω καλά). Ωστόσο η τηγανητή πατάτα είναι εκείνη που θα με κάνει να παρασυρθώ και να πω «δε βαριέσαι» μια στο τόσο.

Πολλά λιπαρά στα γαλακτοκομικά

«Ως φανατική του τυριού, περιόρισα τα λιπαρά σε 12-17%. Προτιμώ περισσότερο το φυτικό γάλα και αγοράζω το γιαούρτι μου με λιπαρά 2%. Αυτό το έκανα γιατί υπάρχει ευρεία γκάμα στα γαλακτοκομικά προϊόντα και έβλεπα ότι αυξανόταν το λίπος στη διατροφή μου χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Ωστόσο δεν επιλέγω ποτέ τροφές με 0%, γιατί λείπουν σημαντικές λιποδιαλυτές βιταμίνες ( A, D, E, K)».

Βούτυρο στο μαγείρεμα

«Στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρομαι στο μαγείρεμα. Προτιμώ το ελαιόλαδο σαν πηγή λίπους γιατί αποτελεί μία πιο ελαφριά και υγιεινή επιλογή. Οι τροφές μεταβάλλονται εξάλλου, ανάλογα με τον τρόπο που τις μαγειρεύεις».