ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο πιο εύκολος τρόπος να περιορίσεις τη ζάχαρη

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στη διατροφή, οι μικρές αλλαγές είναι που κάνουν τη διαφορά. Ξεκινάμε από τα απλά για να φτάσουμε στο σημείο να μη θέλουμε με τίποτα να βάλουμε junk food στο στόμα μας (εντάξει, ίσως και να υπερβάλλω). Η αρχή όμως για τη μείωση της ζάχαρης μπορεί να γίνει μέσα από την καθημερινή συνήθειά σου. Τον καφέ. Είτε ανάβεις τη μηχανή του espresso στο σπίτι σου (αχ αυτή η μυρωδιά) είτε πετάγεσαι στο coffee shop απέναντι από τη δουλειά, η πολλή ζάχαρη είναι περιττή και το ξέρεις.

Κι εγώ το ήξερα βαθιά μέσα μου όταν ζητούσα πάντα γλυκό καφέ και έβλεπα τις κουταλιές ζάχαρη που ισοδυναμούσαν με συνταγή για γαλακτομπούρεκο. Γιατί το έκανα αυτό στον εαυτό μου; Αν συνυπολογίσεις και τη ζάχαρη σε ένα γλυκό που όλο και κάπου θα φας ή τη ζάχαρη που υπάρχει (εκ των πραγμάτων) στο φαγητό και τα φρούτα, σκέψου πόση ζάχαρη μπαίνει στον οργανισμό σου επειδή δεν αντέχεις την πικρίλα του καφέ.

 

Πώς θα μειώσεις τη ζάχαρη στον καφέ (ή το τσάι)

Καταρχάς, ας ξεκινήσουμε με το πόσους καφέδες πίνεις ημερησίως και πόση ζάχαρη βάζεις. Αν μιλάμε για ένα μικρό κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, τότε λαμβάνεις μόλις 16 θερμίδες, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε συμβουλεύει να μην ξεπερνάς τα 6 κουταλάκια ζάχαρης την ημέρα. Αν είσαι σαν εμένα και φοβάσαι ότι θα πάθεις σοκ αν κόψεις εντελώς τη ζάχαρη από τον καφέ, ξεκίνα σταδιακά. Η πρώτη μετάβαση είναι από γλυκό σε μέτριο. Εγώ έτσι έκανα μέχρι που ο ουρανίσκος μου προσαρμόστηκε στην ελαφρώς πιο πικρή γεύση. Γρήγορα κατάλαβα ότι ο μέτριος καφές μου φαινόταν γλυκός και, μετά από λίγους μήνες, πέρασα στον «με ολίγη». Ναι, παραδέχομαι ότι ο σκέτος είναι πολύ ζόρικος για τις αντοχές μου. Είπαμε να περιορίσουμε τον καφέ, όχι να δηλητηριαζόμαστε αν δεν το αντέχουμε!

Δες κι αυτό: Φάε όσα φρούτα θες, δεν παχαίνουν: μύθος ή αλήθεια;

Τα 3 οφέλη που κερδίζεις

Χάνεις βάρος

Ξεκινώ με το αυτονόητο. Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνεις, τόσο περισσότερο βάρος θα πάρεις. Και επειδή οι καφέδες έχουν μετατραπεί περισσότερο σε ροφήματα, είναι καλό να μένεις στα απλά, να μειώσεις τη ζάχαρη και να επιλέγεις ποιοτικές ποικιλίες καφέ που αφήνουν τη γεύση του στο στόμα έτσι όπως πρέπει.

Καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα

Έρευνες έχουν βρει ότι η εκτεταμένη κατανάλωση ζάχαρης σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει σημαντικά την ικανότητα του ανοσοποιητικού να καταπολεμά τα βακτήρια και μέσα από πολύωρη δράση.

Δε χάνεις την ενέργειά σου

Λέμε για τα παιδιά ότι η ζάχαρη τους δίνει έξτρα ενέργεια, αλλά μόνο για λίγο. Το ίδιο ισχύει και στη δική σου περίπτωση. Αν φας πολλή ζάχαρη, νιώθεις ταχυκαρδία και υπερενέργεια, αλλά μέσα σε μία στιγμή, νιώθεις υπνηλία και κούραση σαν να έχεις δουλέψει για ώρες. Και ο οργανισμός σου θα αναζητά κι άλλη ζάχαρη. Όσο λιγότερη καταναλώνεις, τόσο λιγότερη ανάγκη την έχεις.