ΥΓΕΙΑ

Οι εξετάσεις υγείας που οι γυναίκες πρέπει να κάνουν ανάλογα την ηλικία τους

iStock

Οι περισσότερες από εμάς γνωρίζουμε πως πρέπει να κάνουμε τον ετήσιο γυναικολογικό μας έλεγχο. Επίσης, όλες οι γυναίκες, ανάλογα με την ηλικία μας και το οικογενειακό μας ιστορικό, θα πρέπει να υποβαλλόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα σε έλεγχο της καλής υγείας των μαστών μας. Όμως, αυτές δεν είναι οι μόνες ιατρικές εξετάσεις που είναι απαραίτητες για την παρακολούθηση της γυναίκειας υγείας.

Παρακάτω, λοιπόν, σου παρουσιάζουμε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει ανάλογα με την ηλικία της.

1. Έλεγχος αρτηριακής πίεσης

Οι πολύτιμες εξετάσεις υγείας που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει Pexels

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, την κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν τακτικές ιατρικές εξετάσεις της αρτηριακής πίεσης. Αυτός ο έλεγχος πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 20 ετών. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι κάτω από 120/80 mmHg, (που είναι η ιδανική ένδειξη) μπορείς να την ελέγχεις τουλάχιστον 1 φορά κάθε 2 χρόνια μέχρι την ηλικία των 40 ετών και στη συνέχεια ετησίως. Εάν είναι υψηλότερη, μπορεί να χρειαστεί πιο τακτικός έλεγχος

2. Έλεγχος σακχάρου

Οι ενήλικες γυναίκες χωρίς παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, θα πρέπει να ελέγχονται για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, από την ηλικία των 35 ετών. Επίσης οι γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο προτού συλλάβουν. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει επιπλέον να ελέγχονται για διαβήτη κύησης μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας εγκυμοσύνης. Γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες και επομένως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο τουλάχιστον κάθε 2 χρόνια μέχρι την ηλικία των 40 ετών.

3. Έλεγχος χοληστερόλης

Οι γυναίκες ηλικίας 20 έως 65 ετών, θα πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους τουλάχιστον 1 φορά κάθε 5 χρόνια. Οι ιατρικές εξετάσεις για τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, θα πρέπει να είναι πιο συχνές, εάν υπάρχει υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι γυναίκες άνω των 65 ετών θα πρέπει να ελέγχουν τη χοληστερόλη τους ετησίως.

4. Τεστ Παπανικολάου

Το Τεστ Παπανικολάου ή Τεστ Παπ, είναι η απόλυτη προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και για μια σειρά από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, ξεκινώντας από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής.

5. Μαστογραφία και υπέρηχος στήθους

Η μαστογραφία είναι η προληπτική εξέταση επιλογής για τον καρκίνο του μαστού, μαζί με τον υπέρηχο μαστών. Στο γενικό γυναικείο πληθυσμό, συνιστάται η πρώτη μαστογραφία να γίνεται στα 37 και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μετά τα 40. Οι συστάσεις αυτές αλλάζουν, εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή γενετική προδιάθεση για τη νόσο.

6. Έλεγχος οστικής πυκνότητας

O έλεγχος οστικής πυκνότητας ξεκινά κατά κανόνα στην εμμηνόπαυση, αλλά μπορεί να χρειαστεί και νωρίτερα εάν ο γιατρός εντοπίσει παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση (χαμηλό σωματικό βάρος, συχνά κατάγματα κ.ά). Ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου και με τα αποτελέσματα του ελέγχου, αποφασίζεται και το πόσο συχνά θα γίνεται.

7. Έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου θα πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 50 ετών και να επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια περίπου, εκτός αν ο γιατρός δώσει διαφορετική σύσταση. Η πιο βασική εξέταση είναι η κολονοσκόπηση, ενώ υπάρχουν και άλλες εξετάσεις που μπορεί να συστηθούν ή να χρειαστούν.

8. Έλεγχος για Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον ετησίως για χλαμύδια και γονόρροια, ενώ θα πρέπει να γίνονται πρόσθετες εξετάσεις για όλους τους ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας που έχουν νέους σεξουαλικούς συντρόφους ή βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι έφηβες και οι ενήλικες γυναίκες ηλικίας 15 έως 65 ετών, θα πρέπει επίσης να ελέγχονται για τον ιό HIV. Το πόσο συχνά θα πρέπει να επαναλαμβάνονται αυτές οι ιατρικές εξετάσεις εξαρτάται από τον κίνδυνο που διατρέχει μια γυναίκα.

9. Έλεγχος ψυχικής υγείας

Περίπου 1 στις 10 γυναίκες υποφέρουν από κατάθλιψη κάθε χρόνο και 1 στις 8 εμφανίζει επιλόχεια κατάθλιψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί κρίνουν απαραίτητο τον έλεγχο για κοινές παθήσεις ψυχικής υγείας.

10. Κάπνισμα και καρκίνος του πνεύμονα

Οι τακτικές καπνίστριες μεταξύ 50 και 80 ετών, θα πρέπει να ελέγχονται για καρκίνο του πνεύμονα μία φορά το χρόνο. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε γυναίκα με ιστορικό καπνίσματος της τάξης του ενός πακέτου την ημέρα για 20 χρόνια, 2 πακέτων την ημέρα για 10 χρόνια, ακόμα και για εκείνες που έχουν κόψει το κάπνισμα τα τελευταία 15 χρόνια.

 

11. Δερματολογικός έλεγχος

Οι ενήλικες γυναίκες πρέπει να εξετάζουν το δέρμα τους κάθε μήνα στο σπίτι, αναζητώντας τυχόν νέους σπίλους (ελιές) ή αλλαγές σε υπάρχοντες σπίλους, καθώς και άλλες δερματικές αλλοιώσεις. Οποιαδήποτε αλλαγή και οποιοδήποτε ύποπτο σημάδι στο δέρμα θα πρέπει να μας οδηγήσει στο δερματολόγο. Εάν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος ή οικογενειακό ιστορικό, αναζήτησε ιατρική συμβουλή σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να κάνεις ιατρικές εξετάσεις.

12. Οδοντιατρικός έλεγχος

Για καλή στοματική υγεία,  η οποία συνδέεται και με την καλή σωματική υγεία, ο οδοντιατρικός έλεγχος συνιστάται 2 φορές το χρόνο, με καθαρισμό και έλεγχο για τυχόν τερηδόνα ή προβλήματα στα ούλα.