ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι ιδανικές επιλογές σε αλκοόλ όταν κάνεις δίαιτα, σύμφωνα με την ειδικό

Unsplash

Είμαστε στην Ελλάδα και η φράση «πάμε για μία μπύρα» είναι απόλυτα συνδεδεμένη με το καλοκαίρι και φυσικά μία καλή παρέα είναι κάτι που μας αποφορτίζει στο τέλος της ημέρας ακόμα και τις καθημερινές μετά τη δουλειά. Βέβαια η μπίρα, για κάποιους, μπορεί να είναι κρασί ή ένα δροσερό κοκτέιλ και οι επιλογές σε αλκοολούχα ποτά είναι αμέτρητες.

Τι μπορούμε όμως να προτιμάμε στις εξόδους μας χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η προσπάθεια μας να προσέξουμε τη διατροφή και την υγεία μας; Ας το πάρουμε από την αρχή. Θα έχεις σίγουρα ακούσει ή διαβάσει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα επίπεδα λίπους στο σώμα. Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί, ενώ τρεφόμαστε τόσο προσεκτικά και ακολουθούμε πιστά το πρόγραμμα γυμναστικής μας, δεν εντοπίζουμε την αλλαγή που περιμένουμε στο σώμα μας, στη σύστασή του ή γιατί δεν μπορούμε να χάσουμε βάρος.

Είναι πολύ πιθανό να καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα και αυτό μας εμποδίζει να χάσουμε βάρος. Πολλές φορές μπορεί να είναι η αιτία να πάρουμε κιλά. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλκοόλ, όπως και οτιδήποτε άλλο τρώμε ή πίνουμε, πέρα από το νερό, έχει θερμίδες. Οι θερμίδες που αποδίδει ένα γραμμάριο αλκοόλ είναι 7, όταν ένα γραμμάριο λίπους αποδίδει αντίστοιχα 9 θερμίδες. Με τη διαφορά ότι οι θερμίδες του αλκοόλ πολύ συχνά αναφέρονται και ως «κενές θερμίδες», καθώς δεν έχουν καμία θρεπτική αξία για τον οργανισμό. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο τι και πόσο θα επιλέξουμε να καταναλώσουμε, καθώς και στη συχνότητα που το κάνουμε μέσα στην εβδομάδα ή τον μήνα.

Οι ιδανικές επιλογές σε αλκοόλ όταν κάνεις δίαιτα

Τα παρακάτω αλκοολούχα ποτά αποδίδουν από 64 έως 120 θερμίδες ανά μερίδα, με αύξουσα σειρά. 1 μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 1 κουτάκι μπύρα (330ml), 1 ποτήρι κρασί και 1 σφηνάκι από οποιοδήποτε άλλο ποτό.

-Βότκα
-Ρούμι
-Τεκίλα
-Ουίσκι
-Τζιν
-Ελαφριά μπύρα
-Λευκό ή κόκκινο κρασί

Αναφερόμαστε βέβαια σε μία μερίδα από τα παραπάνω ποτά, χωρίς κάποια επιπλέον προσθήκη αναψυκτικού ή χυμού. Να θυμάσαι ότι οι συστάσεις σήμερα επιτρέπουν την κατανάλωση 0-1 μερίδας αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και 0-2 μερίδες για τους άντρες.

Bonus tip

Προσπάθησε να καταναλώνεις αρκετό νερό ή σόδα με πάγο ή λεμόνι πριν παραγγείλεις το επόμενο ποτό σου.