ΥΓΕΙΑ

Οι άγνωστοι παράγοντες που απειλούν την καρδιά σου

Pexels

Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου αποτελεί για την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης, της φροντίδας, της βελτίωσης της υγείας των γυναικών και ευρύτερα της ποιότητας ζωής τους.

 

Η αντίληψη ότι οι γυναίκες αποτελούν ένα πληθυσμό χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, πρέπει να αναθεωρηθεί, σύμφωνα με την καρδιολόγο Μαρία Παπαβασιλείου. Όπως δηλώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ, η καρδιαγγειακή νόσος στις γυναίκες έχει υψηλότερη θνητότητα απ’ ό,τι στους άνδρες. Ταυτόχρονα περίπου το 50% των γυναικών στην αναπαραγωγική ηλικία, έχουν ήδη κακή καρδιαγγειακή υγεία. Η ανάγκη για μεγαλύτερη εγρήγορση και ενημέρωση, είναι απαραίτητη. H υγεία της καρδιάς μπορεί να βελτιωθεί με επικέντρωση στις υπάρχουσες ιδιαιτερότητες του φύλου σχετικά με τους κύριους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως:

  • Αρτηριακή υπέρταση
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Κακή διατροφή
  • Έλλειψη άσκησης και καθιστική ζωή
  • Κάπνισμα
  • Παχυσαρκία
  • Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες
  • Οικογενειακό ιστορικό

Παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου για τις γυναίκες σε νεαρή ηλικία αυξάνουν τον μελλοντικό, καρδιαγγειακό κίνδυνο και χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας και αντιμετώπισης. Τροποποίηση του τρόπου ζωής με διακοπή καπνίσματος, συστηματική άσκηση, αποφυγή καθιστικής ζωής, διατήρηση βάρους, υγιεινός τρόπος διατροφής και μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, είναι απαραίτητα για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Οι παράγοντες που απειλούν την καρδιά των γυναικών – Γιατί οι γυναίκες θεωρούνται πιο ευάλωτες σε σχέση με τους άνδρες;

Pexels

Οι καρδιαγγειακές νόσοι στις γυναίκες υποδιαγιγνώσκονται και υποθεραπεύονται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και η ευαισθητοποίηση για τις καρδιαγγειακές νόσους στις γυναίκες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, γυναίκες και γιατροί, εξακολουθούν να υποεκτιμούν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στις γυναίκες.

Όπως εξηγεί η Διευθύντρια, Καρδιολογικής Κλινικής, στο ΓΝΑ Σισμανόγλειο, Αναστασία Κίτσιου μιλώντας στο ΑΠΕ, εξαιτίας της ευρέως διαδεδομένης άποψης ότι οι γυναίκες προστατεύονται από τα οιστρογόνα μέχρι την εμμηνόπαυση, πολλές νεότερες γυναίκες θεωρούν λανθασμένα ότι είναι άτρωτες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου αυτών των γυναικών.

Όσον αφορά στα οξέα στεφανιαία σύνδρομα, οι γυναίκες συχνά μπορεί να παρουσιάσουν διαφορετικά, μη τυπικά συμπτώματα σε σύγκριση με τους άνδρες. Δηλαδή, μπορεί να εμφανίσουν δύσπνοια, ναυτία, έμετο και άτυπο άλγος. Αποτέλεσμα αυτών, η υποδιάγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων στις γυναίκες και η μη παροχή ή καθυστέρηση εφαρμογής της ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής ή/και επεμβατικής αντιμετώπισης.

Επίσης και στις χρόνιες, καρδιαγγειακές νόσους, οι γυναίκες λαμβάνουν σε χαμηλότερο ποσοστό θεραπεία σύμφωνη με τις κατευθυντήριες οδηγίες, σε σύγκριση με τους άνδρες. Επιπλέον δεν λαμβάνονται υπόψη οι σχετιζόμενοι με το φύλο παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι:

  • Η πρόωρη εμμηνόπαυση
  • ο διαβήτης και η υπέρταση κύησης
  • το ιστορικό πρόωρου τοκετού
  • το ιστορικό αποβολής,
  • το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • το ιστορικό υστερεκτομής
  • η αυξημένη συχνότητα αυτοάνοσων νόσων στις γυναίκες

 Πολυκυστικές ωοθήκες και καρδιαγγειακός κίνδυνος: Υπάρχει σχέση;

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι από τις πιο συχνές ενδοκρινολογικές διαταραχές στις γυναίκες, του οποίου η επίπτωση αυξάνει σταδιακά. Τα τελευταία χρόνια η νόσος αυτή, βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ερευνητών όσον αφορά τη συσχέτιση της με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Παρόλο που οι κλινικές μελέτες δεν είναι ξεκάθαρες, θεωρείται ότι οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν άτομα αυξημένου κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι παράγοντες κινδύνου που συνυπάρχουν, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηράκλειου Κρήτης, Μαρία Μαρκέτου, πρέπει να τροποποιούνται νωρίς και επιθετικά. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, συνδέεται με παχυσαρκία η οποία εμφανίζεται ήδη από την εφηβική ηλικία. Η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επίσης, στους παθογενετικούς μηχανισμούς της νόσου, συχνά συμμετέχουν διάφορες καρδιομεταβολικές παθολογικές καταστάσεις όπως η αντοχή στην ινσουλίνη, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση. Τα παραπάνω αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν στα καρδιαγγειακά νοσήματα και σε προβλήματα με την καρδιά.

Ωστόσο, αν και οι περισσότερες μετα-αναλύσεις έχουν δείξει ότι αυτές οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στεφανιαίας νόσου, εμφραγμάτων μυοκαρδίου και εγκεφαλικών, υπάρχει ανάγκη για το σχεδιασμό μεγαλύτερων και πιο μακροχρόνιων μελετών οι οποίες θα αναδείξουν καλύτερα τη συσχέτιση του συνδρόμου με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.