ΥΓΕΙΑ

Τα 5 πιο κοινά προβλήματα υγείας που δεν πρέπει να αγνοείς

iStock

Ενώ τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες κινδυνεύουν από διάφορες ιατρικές παθήσεις, ορισμένα προβλήματα υγείας επηρεάζουν τις γυναίκες διαφορετικά και πιο συχνά.

Επιπλέον, πολλές παθήσεις υγείας των γυναικών δεν διαγιγνώσκονται και οι περισσότερες δοκιμές φαρμάκων δεν περιλαμβάνουν γυναίκες. Παρά το ερευνητικό έλλειμμα όμως, οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αποκλειστικές προκλήσεις, που αφορούν στην υγεία τους.

Τα πιο κοινά προβλήματα υγείας iStock

Καρδιακές παθήσεις

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μόνο το 56% των γυναικών αναγνωρίζουν, ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες. Επιπλέον, οι περισσότερες γυναίκες μεταξύ 40 και 60 ετών, έχουν τουλάχιστον έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και μπορεί να μην το συνειδητοποιούν καν. Επίσης η εμμηνόπαυση, καθώς και η πρώιμη έμμηνος ρύση είναι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις που αφορούν ειδικά τις γυναίκες.

Καρκίνος του μαστού

Ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, είναι ο καρκίνος του μαστού.  Οι κύριες αναγνωρισμένες κατηγορίες παραγόντων κινδύνου για αυτόν τον τύπο καρκίνου αφορούν το ορμονικό και το οικογενειακό ιστορικό. Επιπλέον, άλλα ιατρικά προβλήματα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του. Ενώ αυτοί οι παράγοντες είναι σημαντικοί, το 70% των νεοδιαγνωσθέντων γυναικών δεν έχουν ειδικούς παράγοντες κινδύνου, πέρα από το γυναικείο φύλο και την προχωρημένη ηλικία.

Καρκίνος Ωοθηκών και Τραχήλου της Μήτρας

Ο καρκίνος των ωοθηκών, μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε από τα πολύπλοκα κύτταρα εντός των ωοθηκών. Συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα, παρά μόνο αφού εξαπλωθεί έξω από τις ωοθήκες. Ακόμη και τότε, τα συμπτώματα τείνουν να είναι ασαφή και μοιάζουν με εκείνα άλλων πιο κοινών ασθενειών.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι η εμφάνιση μη φυσιολογικής ανάπτυξης των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας, του κάτω άκρου της μήτρας που συνδέει τη μήτρα με τον κόλπο. Στις περισσότερες γυναίκες, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όσες γυναίκες διαγνωσθούν με HPV θα αναπτύξουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Κατάθλιψη και Άγχος

Η κατάθλιψη επηρεάζει ολόκληρο το σώμα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η κατάθλιψη είναι μια πραγματική ιατρική κατάσταση και όπως κάθε άλλη ασθένεια, συχνά απαιτεί θεραπεία. Οι γυναίκες έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από τους άνδρες, με πολλούς ορμονικούς παράγοντες να επηρεάζουν αυτό το ποσοστό. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν ειδικά σε περιόδους ορμονικών αλλαγών όπως η εφηβεία, η εμμηνόπαυση, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός.

Το άγχος είναι ένα φυσικό μέρος του αμυντικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού. Στην πραγματικότητα, τα υγιή επίπεδα άγχους μπορεί να είναι χρήσιμα, καθώς μας βοηθούν  να αντιμετωπίσουμε τυχόν προκλήσεις και απειλές. Ωστόσο, όταν ένα άτομο έχει μια αγχώδη διαταραχή, αυτή η απόκριση μπορεί να συμβεί σε ακατάλληλες στιγμές όπου δεν υπάρχει εμφανής απειλή.

Οι αγχώδεις διαταραχές τείνουν να εμφανίζονται σε οικογένειες και είναι πιο συχνές σε γυναίκες και νεότερους ανθρώπους. Τα καλά νέα είναι ότι, όπως συμβαίνει με την κατάθλιψη, αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη θεραπεία.

Θέματα Αναπαραγωγικής Υγείας

Η υπογονιμότητα ορίζεται συνήθως ως η αδυναμία επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από ένα χρόνο σεξουαλικής επαφής χωρίς προστασία. Γυναίκες με γνωστό ιστορικό ακανόνιστης περιόδου, ηλικίας άνω των 35 ετών ή με γνωστή αιτία υπογονιμότητας, θα πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία νωρίτερα ή μετά από 6 μήνες απόπειρας εγκυμοσύνης.

Ορισμένοι από τους πιο κοινούς παράγοντες κινδύνου για υπογονιμότητα περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία και βάρος.
  • Ιατρικά προβλήματα που επηρεάζουν τις ορμόνες, την ωορρηξία ή τη συνολική λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες ή η ενδομητρίωση.
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες και επιλογές τρόπου ζωής.
  • Ιατρικές θεραπείες όπως χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία.
  • Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή προηγούμενες εξωμήτριες κυήσεις.
  • Χειρουργικές επεμβάσεις στις ωοθήκες και τις σάλπιγγες.