ΥΓΕΙΑ

Τρέμουν τα χέρια σου; Αυτοί είναι οι 4 πιο συχνοί λόγοι

Unsplash

Δάχτυλα που δεν μπορούν να κάτσουν φρόνιμα, ένας μικρός, ανεπαίσθητος «σεισμός», που δεν μπορείς να ελέγξεις. Χέρια που τρέμουν. Ανησυχείς, το μυαλό σου πάει απευθείας στο πιο σκληρό σενάριο. Κάτι έχεις, σκέφτεσαι. Κατά βάθος δεν το πιστεύεις, αλλά από την άλλη δεν κάθεσαι να σκεφτείς ψύχραιμα- που σημαίνει λογικά- τον λόγο που τα χέρια σου δεν έχουν ησυχία. Παρακάτω θα βρεις 4 από τις πιο συνηθισμένες εξηγήσεις.

Τα χέρια σου τρέμουν γιατί κρύωνεις

Tά άκρα σου είναι τα πρώτα σημεία του κορμιού σου που νιώθουν το κρύο. Όταν η θερμοκρασία πέφτει, είναι τα πιο εκτεθειμένα σημεία του σώματος, σε αντίθεση με τα ζωτικά όργανα που για να προστατευτούν αιματώνονται περισσότερο από έξω προς τα μέσα. Τα παγωμένα δάχτυλα αντιδρούν στο κρύο με τρέμουλο.

Ήπιες πολύ καφέ

Ο καφές δεν είναι για χόρταση, αυτό να το θυμάσαι. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης- η οποία είναι υποκειμενική, αφού το τι παθαίνω εγώ μετά από 3 φλιτζάνια καφέ μπορεί να μην είναι το ίδιο με αυτό που προκαλείται σε σένα- αποτελεί βασική αιτία υπερδιέγερσης με διάφορους τρόπους. Χέρια που τρέμουν, που κουνιούνται χωρίς λόγο, ταχυπαλμία, αίσθημα ανησυχίας ή και πανικού είναι τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει ο κατά τ’ άλλα αθώος καφές.

Έχεις ιδιοπαθή τρόμο

Μην τρομάζεις με τον ιδιοπαθή τρόμο, δεν υπάρχει λόγος. Αναφέρεται συχνά ως η συχνότερη μορφή τρέμουλου και μάλιστα χωρίς προφανή αιτία. Διακρίνεται σε 2 είδη, το στατικό, που σε πιάνει μόνο σε ορισμένες στάσεις και το κινητικό, που έρχεται μόνο όταν κάνεις κάτι, π.χ. όταν καπνίζεις, γράφεις ή τρως. Είναι πράγματι σπαστικό να τρέμουν τα χέρια σου γι’ αυτό τον λόγο, αλλά όχι απειλητικό για την υγεία σου, ενώ η μόνη επιστημονική εξήγηση που έχει δοθεί μέχρι σήμερα αναφέρει πως στις μισές τουλάχιστον περιπτώσεις υπάρχει κληρονομικότητα, ότι ίσως, έρχεται μετά από στρες, κούραση, κοκ, καθώς επίσης πως προκαλείται από λάθος μηνύματα που λαμβάνουν ορισμένα μέρη του εγκεφάλου, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνεται το αίτιο. Το εν λόγω τρέμουλο ενδεχομένως να χαλαρώνει μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Πιες ένα ποτάκι και τα ξαναλέμε.

Ή απλά τρέμεις από τα νεύρα σου

Το «τρέμω από τα νεύρα μου» το ξέρεις; μα τι λέω, το ‘χεις πει κιόλας, και το εννοούσες. Η νευρικότητα κι όλα τα αδελφά αισθήματα (από οργή μέχρι άγχος) είναι μια πολύ καλή αφορμή για ν’ αρχίζουν να κουδουνίζουν με το έτσι θέλω τα δάχτυλά σου. Η απόλυτη ψυχοσωματική αντίδραση, την οποία κατευνάζεις πολύ απλά, ηρεμώντας.