ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 τοξικές φράσεις που καταστρέφουν τη σχέση σου (και δεν το καταλαβαίνεις)

Pexels

Στις πιο στενές μας σχέσεις, είναι εύκολο να μιλάμε χωρίς να σκεφτόμαστε. Νιώθουμε τόσο άνετα που μπορούμε να πούμε ό,τι έχουμε στο μυαλό μας. Μερικές φορές όμως αυτό το «ό,τι» μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα. Οι παρατηρήσεις μπορεί να παρερμηνευθούν και οι λέξεις μπορεί να πληγώσουν βαθιά.

Όλοι αναζητάμε τρόπους για να επικοινωνήσουμε και να μας καταλάβουν οι γύρω μας. Αλλά συχνά, αδυνατούμε να πετύχουμε θετική επικοινωνία εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο, διατυπώνουμε λέξεις και τις φράσεις μας. Οι ειδικοί αποκαλύπτουν μερικές από τις πιο τοξικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι σύντροφοι μεταξύ τους, συχνά χωρίς να συνειδητοποιούν τον αρνητικό αντίκτυπο, που μπορεί να έχουν στη σχέση τους.

7 τοξικές φράσεις που καταστρέφουν τη σχέση σου Pexels

1. «Δεν είναι σπουδαία υπόθεση» ή «Θα το ξεπεράσεις»

Αυτού του είδους οι απαντήσεις μπορεί να είναι καλοπροαίρετες: Προσπαθείς να βοηθήσεις τον σύντροφό σου να δει με διαφορετική προοπτική ένα πρόβλημα. Ωστόσο μπορεί να είναι ακυρωτικές δηλώσεις για κάποιον που αντιμετωπίζει μια συναισθηματικά έντονη κατάσταση. Και το να πεις απλά στον σύντροφό σου «να το ξεπεράσει» πιθανότατα θα τον κάνει να αισθάνεται άσχημα που το ανέφερε εξαρχής.

2. «Είσαι σαν τον πατέρα σου»

Ή τη μητέρα ή την αδερφή ή σαν οποιονδήποτε άλλο. Ακόμα κι αν ο σύντροφός σου συμπεριφέρεται, όπως το εν λόγω άτομο σε μια δεδομένη στιγμή, δεν είναι πιο δίκαιο ή σωστό να εκτοξεύεις μια προσβολή όπως αυτή. Τον μειώνεις με ένα αρνητικό χαρακτηριστικό ή συμπεριφορά. Αντί να καταφεύγεις σε αυτές τις τοξικές για τον σύντροφό σου και την οικογένεια του φράσεις, συζήτησε ποια συγκεκριμένη συμπεριφορά σε ενόχλησε και κάνε σαφή τα όρια σου.

3. «Εσύ πάντα…» ή «Ποτέ…»

Η ρητορική του «όλα ή τίποτα» είναι από τις πλέον συνηθισμένες τοξικές φράσεις. Ωστόσο σπάνια αποτελεί ακριβή αξιολόγηση της συμπεριφοράς του συντρόφου σου. Η κριτική πλαισιωμένη με δηλώσεις «εσύ πάντα» ή «εσύ ποτέ», βάζει αυτόματα τον σύντροφό σου σε άμυνα. Το να μιλάς απόλυτα και να κακολογείς τον σύντροφό σου με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνει μόνο ένα πράγμα: Να τον κάνεις να αγνοήσει όλα όσα λες μετά από αυτό. Όταν επιλέγεις τις λέξεις σου με ακρίβεια και τις διατυπώνετε με τρόπο που δεν ακούγεται σαν να κουνάς το δάχτυλο, ένας λογικός άνθρωπος θα ακούσει και θα προσπαθήσει να καλύψουν τις ανάγκες σου.

Τοξικές φράσεις που καταστρέφουν τη σχέση σου

4. «Το κάνεις λάθος. Γιατί δεν μπορείς να το κάνεις με τον δικό μου τρόπο;»

Είναι εύκολο να απογοητευτείς όταν ο σύντροφός σου, κάνει κάτι με τον «λάθος τρόπο». Μπορεί να είναι κάτι μικρό, όπως ο τρόπος που βάζει πλυντήριο ή κάτι μεγαλύτερο, όπως ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται ένα πρόβλημα. Στην πραγματικότητα η διατύπωση των συμβουλών σου με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κάνει τον σύντροφό σου να νιώθει αμυντικός απέναντί σου ή/και υποτιμημένος. Δεν είστε σε διαγωνισμό, ο καθένας έχει τους δικούς του τρόπους να αντιμετωπίζει τα πράγματα στη ζωή. Από τα πιο μικρά, μέχρι τα πιο μεγάλα.

5. «Τελειώσαμε»

Φράσεις όπως «τελειώσαμε» ή «χωρίζουμε», ή ακόμα και «σε μισώ», είναι τοξικές και μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά, ακόμα κι αν δεν τις εννοείς. Το να θυμώνετε ο ένας με τον άλλον είναι φυσιολογικό. Αλλά το να παρεκτρέπεσαι και να λες ακραία πράγματα πάνω στα νεύρα σου, είναι απλώς τοξικό. Είναι πολύ καλύτερο να ηρεμήσεις, μετά να επιστρέψεις και να συζητήσετε ήρεμα τι δεν λειτουργεί.

Τοξικές φράσεις που καταστρέφουν τη σχέση σου

6. «Είσαι πολύ ευαίσθητος»

Όταν ο σύντροφός σου είναι αναστατωμένος και τον απορρίπτεις επιμένοντας ότι είναι «πολύ ευαίσθητος» ή «πολύ συναισθηματικός», ελαχιστοποιείς τα συναισθήματά του. Απλά δεν είναι δίκαιο να αποφασίζουμε πώς πρέπει να νιώθει κάποιος. Το να πεις σε κάποιον ότι η αντίδρασή του είναι «πολύ» σχεδόν ποτέ δεν βοηθάει. Ακόμα κι αν δεν κατανοείς ή δεν συμφωνείς πλήρως με την άποψή του, προσπάθησε να μην κρίνεις.

7. Δεν λες τίποτα

Μερικές φορές η σιωπή μπορεί να είναι εξίσου επιζήμια με το να λες το λάθος πράγμα. Εκείνοι που έχουν την τάση να γίνονται «τείχος» αποφεύγουν να μιλήσουν, όταν ο σύντροφός τους προσπαθεί να κάνει μια ώριμη συζήτηση. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να κάνει τον σύντροφό τους να αισθάνεται εγκαταλελειμμένος και απόρριψη τη στιγμή που χρειάζεται συναισθηματική σύνδεση.

Η τάση για απόσυρση είναι κοινή μεταξύ εκείνων που έχουν φοβική-αποφευκτική προσκόλληση. Αισθάνονται άβολα με την υπερβολική εγγύτητα στη σχέση και μπορεί να αναζητήσουν τρόπους να αποστασιοποιηθούν. Το να ζητάς λίγο χρόνο για να σκεφτείς ή να χαλαρώσεις είναι εντάξει. Αλλά το να αγνοείς τον σύντροφό του ή να αρνείσαι πλήρως να κάνετε δύσκολες συζητήσεις, δεν είναι.