ΥΓΕΙΑ

Οι 3 καλύτερες βιταμίνες για την επιδερμίδα σου

Unsplash

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος και νέα κύτταρα του δέρματος δημιουργούνται συνεχώς. Φυσικά, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία της επιδερμίδας, αλλά είναι σημαντικό να έχεις κατά νου πολλούς παράγοντες, όπως τα γονίδια και το περιβάλλον, οι οποίοι έχουν επίσης μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία του δέρματος.

Ορισμένες βιταμίνες είναι χρήσιμες για την υγεία του δέρματος, καθώς παρέχουν τα δομικά στοιχεία που απαιτούνται για το δέρμα και το βοηθούν να επανορθωθεί. Μπορούν συχνά να βρεθούν σε προϊόντα τοπικής φροντίδας δέρματος. Ωστόσο, εάν δεν καταναλώνεις αρκετά τρόφιμα με αυτά τα θρεπτικά συστατικά, τότε τα συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα για να ενισχύσεις την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για την υγεία του δέρματος. Ποιες όμως είναι οι κορυφαίες βιταμίνες για την υγεία της επιδερμίδας σου; 

Ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για την επιδερμίδα σου; Unsplash

Βιταμίνη C

Ενώ πολλοί συνδέουν τη βιταμίνη C με την υγεία του ανοσοποιητικού, παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας. Στην πραγματικότητα, ορισμένα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης C είναι το εύθραυστο δέρμα, η κακή επούλωση πληγών και η αιμορραγία των ούλων.

Η βιταμίνη C απαιτείται για τη σύνθεση του κολλαγόνου – μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην παροχή δομής και ελαστικότητας στο δέρμα. Η βιταμίνη C συνεργάζεται με τη βιταμίνη Ε για να παρέχει αντιοξειδωτική προστασία από τις βλαβερές ακτίνες UV και το κατεστραμμένο δέρμα είναι χαμηλότερο σε βιταμίνη C σε σύγκριση με το υγιές δέρμα.

Οι καλύτερες βιταμίνες για την υγεία της επιδερμίδας: Βιταμίνη D

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ατοπικής δερματίτιδας (αλλιώς γνωστή ως έκζεμα) και της ψωρίασης. Τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα του εκζέματος, ειδικά όταν καταναλώνονται με βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη D3 είναι ο πιο βιοδιαθέσιμος τύπος βιταμίνης D, που σημαίνει ότι είναι η πιο αποτελεσματικά απορροφούμενη μορφή.

Οι καλύτερες βιταμίνες για την επιδερμίδα: Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που έχει σημαντικούς ρόλους στην υγεία του ανοσοποιητικού, των ματιών, του εγκεφάλου και του δέρματος. Μπορεί να παίξει ρόλο στη μείωση της βλάβης από την υπεριώδη ακτινοβολία στο δέρμα και στην προώθηση της επούλωσης των πληγών. Η βιταμίνη Ε μπορεί συχνά να περιλαμβάνεται σε προϊόντα τοπικής φροντίδας του δέρματος, αλλά το να λαμβάνεις αρκετή βιταμίνη Ε μέσα από τη διατροφή σου, μπορεί επίσης να ωφελήσει το δέρμα.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α και Ε στο πλάσμα, έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ακμής. Η κατανάλωση τροφικών πηγών βιταμίνης Ε και Α ή η λήψη συμπληρώματος εγκεκριμένου από έναν επαγγελματία υγείας, μπορεί να είναι ευεργετική σε άτομα με ακμή.

Μπορούμε να λάβουμε βιταμίνη Ε από πολλά τρόφιμα, όπως ξηροί καρποί, σπόροι, εμπλουτισμένα δημητριακά και φυτικά έλαια. Δεδομένου ότι είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, απορροφάται καλύτερα με τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε μόνο από τα τρόφιμα, αλλά για ορισμένα άτομα με διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Ε μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό.