ΥΓΕΙΑ

Ο βασικός λόγος που πρέπει να πίνεις καφέ την άνοιξη

Unsplash

Τελικά οι ανοιξιάτικες αλλεργίες πηγαίνουν χέρι χέρι με τον καφέ και ο λόγος είναι σημαντικός.

Καλωσορίζουμε την άνοιξη, τις υψηλότερες θερμοκρασίες, τα άνθη που ευωδιάζουν και τις αλλεργίες που παραμονεύουν. Αν είσαι μαθημένη στο ακατάπαυστο φτέρνισμα, στη μύτη που «τρέχει» ασταμάτητα και στα μάτια που «δακρύζουν», τα αντισταμινικά θα είναι ήδη καλοί σου φίλοι. Ήξερες όμως ότι και ο καφές είναι εξίσου απαραίτητος και επιβάλλεται να πίνεις, ειδικά αν παίρνεις βαριά αντισταμινικά;

Εκτός από την υπνηλία, αποδεικνύεται ότι ο καφές κάνει καλό στο «μπούκωμα» που προκαλείται από τις αλλεργίες. «Οι αλλεργίες δημιουργούν φλεγμονές και συμφόρηση στα αιμοφόρα αγγεία και όλο αυτό μεταφέρεται στη μύτη σου αλλά και στο κεφάλι. Για αυτό και νιώθεις κούραση και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς όταν σε επισκέπτονται οι αλλεργίες», εξηγεί η ανοσολόγος Δρ. Purvi Parikh. Και κάπου εδώ μπαίνει η αγαπημένη μας καφεΐνη.

Παίρνεις αντισταμινικά; Πιες καφέ

Δεν είναι μόνο ότι νιώθεις νύστα και κούραση εξαιτίας των αλλεργιών. Έρχονται τα αντισταμινικά να κάνουν χειρότερη την κατάσταση και καταλήγεις να κοιμάσαι στον καναπέ, ενώ δεν ήταν στις προθέσεις σου. Μπορείς φυσικά να ζητήσεις τη γνώμη του γιατρού σου, για να σου γράψει πιο ήπια φάρμακα, αλλά υπάρχει πάντοτε και η λύση του καφέ.

Ο καφές και η αξία του

Στην ερώτηση «πόσος καφές μου επιτρέπεται», δεν υπάρχει απάντηση. Αν δεν έχεις μεγάλη ανοχή στην καφεΐνη, μπορεί να είσαι εντάξει και με ένα μόνο φλιτζάνι. Δεν υπάρχουν κανόνες. Είναι όμως σίγουρα ένα καλό ρόφημα, που υπόσχεται μακροζωία, κυρίως λόγω των αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών που περιέχει, όπως η βιταμίνη Β5 και το μαγγάνιο. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες είναι ο βασικός λόγος για να φτιάχνεις μία έξτρα κούπα όταν φτάνει η εποχή των αλλεργιών.