OPINIONS

Instagram για παιδιά: Όλοι (εκτός από τον Zuckerberg) το θεωρούν κακή ιδέα και μάλλον κάτι πάει ακόμα σωστά στον κόσμο

Pexels

Τον περασμένο Μάρτη είχε βγει στη δημοσιότητα δημοσίευμα στο BuzzFeed News στο οποίο αναφερόταν ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Mark Zuckerberg, ετοιμάζει μία νέα πλατφόρμα όμοια με το Instagram, με τη διαφορά ότι η πρόσβαση θα επιτρέπεται σε παιδιά κάτω των 13 ετών. Instagram για παιδιά. Say what?

Ναι, ναι Instagram για παιδιά μικρότερα των 13 ετών γιατί τι άλλο έλειπε; αυτό ακριβώς. Χθες σε αυτή εδώ την ενότητα, στο No Filter Motherhood, φιλοξενήσαμε άρθρο για τις συνέπειες της εξάρτησης των παιδιών από το διαδίκτυο. Όσα μας είπε η ψυχολόγος, Μαρία Κωνσταντοπούλου, ήταν σαφή και προς μία κατεύθυνση: όσο λιγότερο το παιδί μας βρίσκεται μπροστά από έναν υπολογιστή/tablet/κινητό, τόσο καλύτερο για την ψυχική και σωματική του υγεία.

Μία ημέρα μετά, λοιπόν, έπεσα πάνω σε δημοσιεύματα με έντονες αντιδράσεις για το νέο επιχειρηματικό εγχείρημα του αγαπητού Mark.

Οι αντιδράσεις για το Instagram για παιδιά

Γενικοί εισαγγελείς από 44 πολιτείες και περιοχές των ΗΠΑ ζήτησαν από τη Facebook να εγκαταλείψει το σχέδιό της να δημιουργήσει Instagram για παιδιά κάτω των 13 ετών. Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή που έστειλαν τη Δευτέρα 10/05/21 προς τον Mark Zuckerberg, η ομάδα των εισαγγελέων επικαλέστηκε αποτελέσματα ερευνών τα οποία επισημαίνουν ότι τα κοινωνικά δίκτυα και ειδικότερα το Instagram, έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών. Μεταξύ των βασικότερων αρνητικών επιπτώσεων ήταν η χαμηλή αυτοεκτίμηση και οι αυτοκτονικές τάσεις.

«Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία και την ευημερία των παιδιών, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που κρύβει η χρήση ενός λογαριασμού στα social media», ανέφεραν οι γενικοί εισαγγελείς τονίζοντας ακόμη πως «υπάρχουν μυριάδες άλλοι, ασφαλέστεροι τρόποι για να επικοινωνούν τα παιδιά με συγγενείς και φίλους τους». Επιπλέον, σημείωσαν πως παιδιά τόσο μικρής ηλικίας είναι αδύνατο να μπορέσουν να χειριστούν τη μονιμότητα των αναρτήσεων στο διαδίκτυο, το απόρρητο, καθώς και την πλοήγηση σε ό,τι είναι κατάλληλο για προβολή και κοινή χρήση.

Την ανικανότητα της Facebook να διαχειριστεί την ασφάλεια των μικρών ηλικιακών ομάδων έκαναν σαφή οι εισαγγελείς υπενθυμίζοντας τις 20 εκατομμύρια εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών που κατέγραψε το Instagram και το Facebook, μέσα στο 2020. Επιπλέον, τόνισαν πως στις πλατφόρμες αυτές υπάρχουν πολλά κενά ασφαλείας, μιας και τα παιδιά πολύ εύκολα μπορούν να ξεφύγουν από τον έλεγχο των γονιών τους και να καταλήξουν να συνομιλούν και να μοιράζονται στοιχεία και φωτογραφίες τους με αγνώστους σε chat rooms, καταλήγοντας πως «η πλατφόρμα του Instagram για παιδιά είναι επιβλαβής για μυριάδες λόγους».

Και είναι γεγονός πως οι λόγοι που ΔΕΝ πρέπει να δημιουργηθεί παιδικό Instagram είναι αμέτρητοι. Αν το καλοσκεφτείς, το Instagram επηρεάζει τρομερά εμάς τους ίδιους τους ενήλικες. Πόση αλήθεια άλλωστε συναντάς μέσα σε αυτό;

Πόσο εύκολα μπορεί ένα παιδάκι τόσο μικρής ηλικίας να φιλτράρει την ωραιοποίηση της ζωής στο Instagram;

Πόσες χιλιάδες φίλτρα και photoshop μπορεί να χωνέψει ένα τόσο δα πλάσμα; Πόσο εφικτό είναι να καταφέρει να μην πάθει εμμονή με την εξωτερική του εμφάνιση, με τα ρούχα, με τα πλούτη, με την ωραία ζωή; Πώς θα καταφέρει να αντιδράσει σε ενδεχόμενο bullying ή σεξουαλική παρενόχληση; Πώς θα μπορέσει να μην γίνει έρμαιο των τόσο έντονων πιέσεων που ασκούνται μέσα σε αυτή την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης;

Η απάντηση της Facebook

Στα ερωτήματα αυτά δεν φαίνεται να δίνει απάντηση η Facebook, η οποία όμως δείχνει να μην πτοείται από τις αντιδράσεις, επιμένοντας πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα μόνο οφέλη θα έχει. Seriously?

Εκπρόσωπος του Facebook επεσήμανε ξανά τη δέσμευση της εταιρίας για εξάλειψη των διαφημίσεων από το Instagram για παιδιά, τονίζοντας ακόμη πως στη νέα πλατφόρμα δεν θα καταφέρνει κάποιος να ψεύδεται για την ηλικία του, προκειμένου να δημιουργήσει λογαριασμό σε αυτή. Ακόμη, σημείωσε πως οι γονείς θα έχουν μεγαλύτερο έλεγχο και εικόνα των ενεργειών των παιδιών τους. «Αναπτύσσουμε αυτές τις εμπειρίες σε συνεργασία με ειδικούς για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και την ψυχική υγεία των παιδιών, όπως και με υπέρμαχους των προσωπικών δεδομένων. Ανυπομονούμε να εργαστούμε με νομοθέτες και ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των γενικών εισαγγελέων» κατέληξε.

Και κάπου εδώ, δίπλα στα παραπάνω, θα αφήσω τα λόγια του ίδιου του Mark Zuckerberg, ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου, τον περασμένο Μάρτιο, ο οποίος είχε πει πως «αν τα social media χρησιμοποιούνται από τα παιδιά με επιτήρηση, τότε μπορούν να τα βοηθήσουν να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τους φίλους τους», υποστηρίζοντας έτσι τη θέση του να ανοιχτεί η συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Δεν ξέρω  εσένα πώς σου ακούγονται αυτά, αλλά στα δικά μου αυτιά τα παραπάνω δεν φαντάζουν λογικά. Γιατί; γιατί θέλω το παιδί μου να διατηρεί πραγματικές σχέσεις με τους φίλους του. Πραγματική επαφή. Ουσιαστική επαφή. Να παίζει στις παιδικές χαρές μαζί τους, να κάνουν ποδήλατο, να τρέχουν, να παίζουν με μπάλες, με κούκλες, με ό,τι γουστάρουν στην τελική. Γιατί να θέλω να βρω άλλον έναν τρόπο να κολλήσω ένα τόσο μικρό παιδάκι μπροστά σε ένα κινητό, ένα tablet, ένα pc; Βλέπουμε τους εφήβους να είναι κολλημένοι, πρέπει να το πετύχουμε αυτό και σε παιδιά ακόμη μικρότερης ηλικίας; Γιατί;

Όχι δεν είμαι ρομαντική. Το τελευταίο πράγμα που είμαι είναι αυτό. Χαίρομαι που το μυαλό μου συμβαδίζει με αυτών των 44 γενικών εισαγγελέων που αντέδρασαν. Ναι, τα ερωτηματικά είναι πολλά, οι αντιδράσεις ακόμη περισσότερες και κάπου εδώ λέω ένα «πάλι καλά» που υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις και ο κόσμος μας δεν λέει «σιγά μωρέ» σε όλα.

Όχι δεν είμαστε συντηρητικοί όσοι θεωρούμε παράλογο το άνοιγμα παιδικού Instagram. Είναι που απλώς δεν έχουμε κανένα όφελος από όλο αυτό. Ακούς Mark;