ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φάε όσα φρούτα θες, δεν παχαίνουν: Μύθος ή αλήθεια;

Καμιά φορά, οι απόψεις που έχουμε για τη διατροφή συνδέονται άρρηκτα με το πώς έχουμε μεγαλώσει και τι έχουμε ακούσει για αυτήν. Αν η μαμά σου σε κυνηγούσε όλη μέρα για να φας μπανάνα και αν ακούς συνέχεις πόσο καλό είναι να τρως συνέχεια φρουτάκι, νομίζεις ότι έχουν μηδενικές θερμίδες και μπορεί να αντικαθιστάς κάποιο κυρίως γεύμα με το αγαπημένο σου φρούτο γιατί θεωρείς ότι έτσι θα αδυνατίσεις.

 

Γιατί τα φρούτα είναι απαραίτητα στη ζωή σου

Προφανώς και τα φρούτα είναι μία υγιεινή επιλογή, γεμάτη με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν θερμίδες και υδατάνθρακες. Κάποια έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ως μέρος μίας ισορροπημένης και πλήρους διατροφής. Έχουν πολλές φυτικές ίνες, πράγμα που επιβραδύνει την πέψη, σε χορταίνει και συμβάλει στην καλή λειτουργία του εντέρου σου. Η κατηγορία των μούρων είναι η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών, γιατί μειώνουν την πίεση και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.

Δες κι αυτό: Η νέα δίαιτα που προτείνουν οι επιστήμονες φιλοδοξεί να σώσε τον πλανήτη

Σε ποια περίπτωση παχαίνουν

Τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, η οποία διασπάται στο συκώτι. Αν το συκώτι έχει ήδη την ενέργεια που χρειάζεται (την οποία παίρνει από τη γλυκόζη), αποθηκεύει τη φρουκτόζη ως λίπος για μελλοντική χρήση. Αν σκεφτείς ότι μία μπανάνα περιλαμβάνει 100 θερμίδες και 27 γραμμάρια υδατάνθρακα και ένα μήλο έχει 115 θερμίδες και 30 γραμμάρια υδατάνθρακα, τότε σημαίνει ότι πρέπει να βάλεις φρένο στην ποσότητα των φρούτων.

Αν είσαι σε φάση όπου θέλεις να χάσεις βάρος ή να διατηρήσεις αυτό που έχεις, σκέψου ότι 2 μήλα και 1 μπανάνα είναι περίπου το 85% των συνολικών υδατανθράκων που μπορείς να λαμβάνεις μέσα σε μία ημέρα. Και έτσι παίρνεις έξτρα θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνεις, γιατί θεωρείς ότι τα φρούτα δεν έχουν καμία θερμίδα.

Διάβασε κι αυτό: Τα απίστευτα οφέλη του σύκου (φρέσκου και αποξηραμένου) στην υγεία και την ομορφιά σου

3 tips για να βρεις την ισορροπία

#1. Δώσε προτεραιότητα στην κατηγορία των μούρων (ναι, είναι αυτή με τα πολλά αντιοξειδωτικά). Βατόμουρα, μύρτιλα και φράουλες είναι μερικά από τα πιο γνωστά του είδους. Μπορείς επίσης να κάνεις περισσότερο focus στα φρούτα μικρού μεγέθους, όπως τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα, τα ακτινίδια και τα μανταρίνια.

#2. Να τρως φρούτα με μέτρο, αλλά να θυμάσαι ότι τα λαχανικά είναι ακόμα καλύτερα. Ειδικά τα πράσινα φυλλώδη πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητάς σου.

#3. Αν θέλεις να μειώσεις τους υδατάνθρακες, είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις από τις επεξεργασμένες τροφές ή από το junk food και να προτιμάς τροφές ολικής άλεσης, και μετά να περνάς στις περικοπές των φρούτων.