FITNESS

Ο πιο διασκεδαστικός τρόπος για να χάσεις βάρος και να τονώσεις το σώμα σου

Pexels

Το καλοκαίρι είναι εδώ και εσύ έχεις αποφασίσει ότι αυτή είναι η χρονιά, που θα βάλεις επιτέλους την κολύμβηση, στη fitness ρουτίνα σου. Είτε ψάχνεις για μια μορφή καρδιαγγειακής άσκησης χαμηλότερου αντίκτυπου, είτε αναζητάς μια άσκηση όταν οι θερμοκρασίες χτυπάνε «κόκκινο», η κολύμβηση θα σε αποζημιώσει. Και μάλιστα, με το παραπάνω.

Γιατί η κολύμβηση είναι η ιδανική άσκηση αν θέλεις να χάσεις βάρος 

Κολύμβηση Pexels

Η κολύμβηση, είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για την υγεία σου. Είναι μια συνολική προπόνηση σώματος, που ενσωματώνει πολλούς και διαφορετικούς μύες του σώματος, καθώς και το καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, το νερό καταπονεί λιγότερο τις αρθρώσεις, βοηθά να χαλαρώσεις και το καλοκαίρι, μια πισίνα ή μια παραλία, είναι ένα καλό μέρος για να ιδρώσεις.

Αν τώρα προσπαθείς να χάσεις βάρος και θέλεις να τονώσεις το σώμα σου, η κολύμβηση και πάλι μπορεί να είναι η άσκηση που αναζητάς. Είτε κολυμπάς για να χάσεις λίπος στην κοιλιά, είτε για να αυξήσεις τον μυϊκό όγκο του σώματός σου, είτε απλώς για να βάλεις ποικιλία στις προπονήσεις σου, παρακάτω θα βρεις συμβουλές για να έχεις τα καλύτερα δυνατά  αποτελέσματα.

Προτίμησε την πρωινή κολύμβηση

Μπορεί η πρωινή κολύμβηση να μην είναι εφικτή για όλους, αλλά αξίζει να το δοκιμάσεις αν έχεις πρόσβαση σε μια πισίνα πριν από τη δουλειά. Το να ξυπνάς για μια πρωινή βουτιά, ενεργοποιεί το σώμα σου, για να χρησιμοποιήσει τις αποθήκες λίπους ως ενέργεια. Η κολύμβηση δεν είναι μόνο μια εξαιρετική μορφή καρδιαγγειακής άσκησης. Είναι επίσης μια προπόνηση ολόκληρου του σώματος, που μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ανέβασε ρυθμό

Η κολύμβηση στην αρχή, καίει πολλές θερμίδες. Αλλά καθώς οι κολυμβητικές δεξιότητές σου βελτιώνονται, ο καρδιακός σου ρυθμός δεν αυξάνεται τόσο πολύ. Η λύση, είναι να κολυμπάς πιο δυνατά και πιο γρήγορα για να διατηρείς τον καρδιακό σου ρυθμό σε υψηλό επίπεδο.

Η κολύμβηση που ταράζει τα νερά

Εάν κολυμπάς με την ίδια ταχύτητα και χρησιμοποιείς την ίδια τεχνική ξανά και ξανά, το σώμα σου μπορεί τελικά να συνηθίσει. Δοκίμασε να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου και να τροποποιήσεις τη ρουτίνα σου, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μυϊκές ομάδες. Έτσι θα μεγιστοποιήσεις τα αποτελέσματα της κολύμβησης.

Κολύμβηση 4 έως 5 φορές την εβδομάδα

Όσο πιο αυξημένη είναι η σωματική σου δραστηριότητα, τόσο πιο εύκολα μπορείς να χάσεις βάρος. Είτε κάνεις τζόκινγκ, χρησιμοποιείς εξοπλισμό καρδιαγγειακής άσκησης ή κολυμπάς. Η συχνότητα της κολύμβησης για απώλεια βάρους είναι ίδια με άλλες καρδιαγγειακές ασκήσεις, γι’ αυτό χρειάζονται τέσσερις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα για καλύτερα αποτελέσματα.

Ξεκίνα με το μαλακό

Ξεκίνησε με 15 έως 20 λεπτά κολύμβησης, κάθε δεύτερη μέρα και στη συνέχεια αύξησε σταδιακά με 30 λεπτά κολύμπι, 5 ημέρες την εβδομάδα. Εάν ξεκινήσεις μια νέα ρουτίνα κολύμβησης με πολύ υψηλή ένταση, ο μυϊκός πόνος και η κόπωση, μπορεί να σε κάνουν να τα παρατήσεις.

Κολύμβηση με εξοπλισμό

Ακόμα και αν δεν νιώθεις «δελφίνι», μπορείς να χρησιμοποιήσεις εξοπλισμό που θα κάνει την κολύμβηση, πιο διασκεδαστική και αποτελεσματική. Βατραχοπέδιλα, σανίδες κολύμβησης ή πολύχρωμα «μακαρόνια» θα σε κρατήσουν στην επιφάνεια, καθώς χρησιμοποιείς τα χέρια και τα πόδια σου, για να κινηθείς μέσα στο νερό.

Βαράκια πισίνας

Εάν έχεις επιλέξει την κολύμβηση, για να χάσεις βάρος και να τονώσεις το σώμα σου, δοκίμασε να ενσωματώσεις στην προπόνησή σου, βαράκια πισίνας. Το νερό δημιουργεί αντίσταση, η οποία μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη και την αντοχή σου.

Προσάρμοσε τη διατροφή σου

Σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους, πρέπει να καις περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνεις μέσα στην ημέρα. Η κολύμβηση δεν αποτελεί εξαίρεση. Ακόμα και αν ο στόχος σου είναι να χάσεις μερικά κιλά, πρέπει να κάνεις τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή σας. Να θυμάσαι επίσης, ότι το κολύμπι απαιτεί πολλή ενέργεια. Επομένως θα χρειαστεί να ανεφοδιαστείς με φαγητό που σου εξασφαλίζει ενέργεια. Επίσης, η επαφή με το κρύο νερό μπορεί να αυξήσει την όρεξή σου. Προτίμησε φρούτα και λαχανικά και απόφυγε γλυκά σνακ.