ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου;

Pexels

Οι γυναίκες που καπνίζουν πριν τη σύλληψη του μωρού τους, καθώς και μετά τη σύλληψή του, έχουν αυξημένη πιθανότητα το έμβρυο να εμφανίσει καθυστερημένη ανάπτυξη και να γεννηθεί λιποβαρές, σύμφωνα με μια πρόσφατη, επιστημονική μελέτη.

H έρευνα εστιάζει στη σχέση που έχει το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη, έως 14 εβδομάδες πριν τη σύλληψη και 10 εβδομάδες μετά από αυτήν και στην ανάπτυξη του εμβρύου. Η επίπτωση όσον αφορά την καθυστέρηση στην εμβρυική ανάπτυξη, φαίνεται να είναι μεγαλύτερη κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη γυναικολόγο δρ Melek Rousian του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Έρασμος του Ρότερνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας «Human Reproduction», μελέτησαν 689 γυναίκες.

Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου; Pexels

Τι σχέση έχει το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη με την ανάπτυξη του εμβρύου

Διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα πριν και μετά τη σύλληψη (άνω των 10 τσιγάρων) συνδεόταν έως την 10η εβδομάδα της κύησης, με καθυστερημένη ανάπτυξη του εμβρύου κατά περίπου μία μέρα, σε σχέση με τις μη καπνίστριες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το κάπνισμα πριν και μετά τη σύλληψη, συνδεόταν με καθυστερημένη ανάπτυξη, κατά μιάμιση μέρα αν η σύλληψη είχε γίνει μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Επίσης τα έμβρυα των καπνιστριών μητέρων δεν μπορούσαν να αναπληρώσουν το χαμένο αναπτυξιακό χρόνο στη συνέχεια της εγκυμοσύνης και έτσι ήταν πιθανότερο να γεννηθούν με χαμηλό βάρος (κατά μέσο όρο 93 γραμμάρια λιγότερα σε σχέση με τα μωρά των μη καπνιστριών γυναικών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σχετικά η Δρ.Rousian:

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναδεικνύουν τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος πριν τη σύλληψη ενός εμβρύου. Οι προσπάθειες για το κόψιμο του τσιγάρου, πρέπει να εστιαστούν σε αυτό το χρονικό παράθυρο. Αν είναι δυνατό, οι γυναίκες πρέπει να σταματούν να καπνίζουν από την πρώτη κιόλας στιγμή που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες. Αν και είναι πάντα καλό να κόψουν το κάπνισμα οποιαδήποτε στιγμή, αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης.

Το κάπνισμα όχι μόνο επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επηρεάζει επίσης το βάρος του μωρού κατά τη γέννηση. Η ανάπτυξη του εμβρύου από τα πρώτα κιόλας στάδια της κύησης επηρεάζεται άμεσα. Όσα περισσότερα τσιγάρα καπνίζει μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερη είναι η αναπτυξιακή καθυστέρηση του εμβρύου».