ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Ο λόγος που αισθάνεσαι τόσο χάλια πριν την περίοδο

Shutterstock

Το να είσαι γυναίκα είναι φανταστικό, αλλά ποντάρω κινητό και λεφτά ότι αν ρωτούσαμε εκατό γυναίκες «ποιο είναι το χειρότερο part της γυναικείας φύσης», η απάντηση που, πανηγυρικά και σχεδόν ομόφωνα, θα παίρναμε θα ήταν «η περίοδος».

Είναι μια φρίκη. Πολλοί ισχυρίζονται ότι όσο μεγαλώνεις η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά δεν έχω ζήσει ακόμα πέρα από τα 30 για να έχω άποψη. Προς το παρόν πονάω. Υποφέρω. Σκίζομαι στα δύο. Η πρώτη ημέρα της περιόδου είναι το προσωπικό μου δράμα και νιώθω ήδη τα vibes ταύτισης από εσένα φίλη αναγνώστρια που με διαβάζεις.

 

Και σαν να μην έφτανε η πανωλεθρία της πρώτης ημέρας, το ακόμα χειρότερο με την περίοδο είναι ότι -ξεδιάντροπα- σου χτυπάει την πόρτα -τουλάχιστον- μια εβδομάδα νωρίτερα.

Στην Αμερική το λένε «period flu» και περιγράφει την κατάσταση σου μια εβδομάδα, δέκα μέρες πριν την περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας, μπορεί να αισθάνεσαι κανονικά άρρωστη, με κανονικά συμπτώματα γρίπης: κόπωση, ζαλάδα, ρίγη και μυϊκούς πόνους.

Όπως εξηγεί η Dr. Molly O’ Shea, βασικός ένοχος γι’ αυτή την «αφήστε με, μη μου μιλάτε, αρρωσταίνω» αίσθηση, την οποία θα μπορούσαμε να προσομοιάσουμε με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, είναι οι ορμονικές διαταραχές.

 

Λίγο πριν ο κύκλος σου επιστρέψει στην αφετηρία του (δηλαδή στην πρώτη ημέρα της περιόδου σου) παρουσιάζεται μείωση των επιπέδων οιστρογόνων ενώ απελευθερώνονται οι «γλυκές» προγλασταδίνες. Είναι μια ομάδα λιπιδίων στα οποία, μεταξύ άλλων, έχει ανατεθεί το δύσκολο έργο της έναρξης της ροής της περιόδου. Αν η δράση τους περιορίζονταν τοπικά, στη μήτρα σου δηλαδή, το μόνο που θα είχες να αντιμετωπίσεις θα ήταν οι γνωστές κράμπες, αλλά όχι. Εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και σε κοντινά όργανα, όπως το εντερικό σύστημα και επιφέρουν από ναυτίες και διάρροια μέχρι γενικούς πόνους σε όλο το σώμα.

Ωραία. Και τώρα τι κάνουμε;

«Όπα κορίτσια. Έχουμε και ζωή». Οι προγλασταδίνες μπορούν να κάνουν ανενόχλητες τη δουλειά τους, αλλά αν δε θέλεις απαραίτητα να αισθάνεσαι κάθε τους κίνηση, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς το γυναικολόγο σου εξηγώντας του αναλυτικά τι σου συμβαίνει. Συνήθως συνιστούν κάποια καταπραϋντική φαρμακευτική  αγωγή με ιβουπροφαίνη ενώ μπορεί να σου προτείνει και κάποια αντισυλληπτικά. Και οι δύο μέθοδοι σταματούν τις ενοχλητικές παρενέργειες.

Φυσικά, υπάρχει και ο φυσικός τρόπος αντιμετώπισης: Να υπομείνεις την κατάσταση, αλλά υπάγεται στη δική σου διακριτική ευχέρεια.