ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 έξυπνες ιδέες για γρήγορο και νόστιμο πρωινό

Unsplash

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ απέκτησα τη συνήθεια να τρώω πρωινό μέσα στην καραντίνα. Δεν νιώθω υπερήφανη για αυτή μου τη δήλωση, αλλά είναι γεγονός. Εφόσον εργάζομαι από το σπίτι, νιώθω περισσότερο την ανάγκη να έχω ενέργεια και καλή διάθεση όταν σηκώνομαι από το κρεβάτι.

Ξέρω λοιπόν ότι το καλό πρωινό μου δίνει την ενέργεια που χρειάζομαι και είναι η σωστή εκκίνηση για να έχω μία δημιουργική μέρα, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Αλλά επειδή δεν γίνεται να τρως κάθε μέρα δημητριακά με γάλα ή τοστάκι με γαλοπούλα και τυρί, για πάρε μερικές εύκολες και έξυπνες ιδέες για ποικιλία στο πρωινό σου. Κάποιες συνταγές μπορεί να σου πάρουν λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά θα τρως για μία εβδομάδα.

Acai bowl

Unsplash

Το ακούς συνέχεια γιατί είναι μία από τις πιο θρεπτικές και πλούσιες επιλογές, ειδικά για όσους αθλούνται. Το acai είναι ένα είδος μούρου που μετατρέπεις σε υφή πουρέ και γίνεται η βάση του πρωινού σου. Μην μένεις όμως εκεί. Πρόσθεσε στον πουρέ μπανάνα και φράουλες και δημιούργησε ένα κρεμώδες smoothie για πρωινό. Βάλε από πάνω κομμάτια φρέσκων φρούτων, ξηρούς καρπούς ή έτοιμη granola. Σε κρατά χορτάτη για ώρες.

Υγιεινό banana bread

Unsplash

Αν φτιάξεις banana bread, δεν υπάρχει γυρισμός. Το υπέροχο γλυκό, που τρώγεται και σαν πρωινό, γιατί είναι ελαφρύ και νόστιμο. Θα χρειαστείς 3 ώριμες μπανάνες, ¾ φλιτζάνι μέλι, 1 αυγό, 2 κουταλιές της σούπας γάλα αμυγδάλου, 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας, 2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής, 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα, 1 πρέζα αλάτι και ¼ φλιτζάνι γιαούρτι.

Λιώσε τις μπανάνες, πρόσθεσε το γιαούρτι, το μέλι, το αυγό, τη βανίλια και το γάλα αμυγδάλου. Ανακάτεψε καλά όλα τα υλικά. Σε ένα άλλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ρίξε τα ξηρά υλικά στα υγρά και ανκάτεψε καλά. Βάλε το μείγμα σε ένα ταψάκι (μακρόστενο) για ψωμί και ψήσε για 50-55 λεπτά.

Pancakes με 3 υλικά

Unsplash

Πάμε να φάμε το αγαπημένο πιάτο του brunch και τις καθημερινές. Θα χρειαστείς μόνο 1 μπανάνα, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι και 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο. Λιώσε την μπανάνα με ένα πιρούνι και ανακάτεψε με τα υπόλοιπα υλικά. Τηγάνισε σε μεσαία φωτιά και σε αντικολλητικό τηγάνι, 2 λεπτά την κάθε πλευρά. Έτοιμες. Μπορείς να σερβίρεις με φρέσκα φρούτα, μέλι, ξηρούς καρπούς ή και λίγο μασκαρπόνε.

Τηγανίτες της γιαγιάς

Πάμε να δούμε την ελληνική και παραδοσιακή εκδοχή της τηγανίτας που τρώγαμε μικροί για πρωινό. Θα χρειαστείς μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 αυγό, 1 φλιτζάνι γάλα και 1 φλιτζάνι νερό, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, μισό κουταλάκι αλάτι και μπέικιν πάουντερ. Αν σου αρέσει η έντονη γεύση, πρόσθεσε και 3 κουταλιές τσίπουρο.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με ένα αυγοδάρτη μέχρι να γίνει χυλός. Σε καυτό λάδι, ρίχνουμε λίγες λίγες και τις βάζουμε σε χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι. Τρώγονται παραδοσιακά με μέλι ή ζάχαρη.

Τοστ με αβοκάντο και αυγό

ιδέες για γρήγορο πρωινό Unsplash

Είπαμε, ωραίο το τοστάκι με γαλοπούλα και τυρί, αλλά χρειαζόμαστε και τις εναλλαγές. Πάρε δύο φέτες μαύρο ψωμί του τοστ και άπλωσε λιωμένο αβοκάντο και λίγο αλατοπίπερο. Τηγάνισε δύο αυγουλάκια για να φας την πρωτεΐνη σου.

Smoothie με γιαούρτι και φρούτα

ιδέες για γρήγορο πρωινό Unsplash

Για τις μέρες που βαριέσαι να φτιάξεις πολλά πράγματα, βάλε απλά στο blender 150 γραμμάρια γιαούρτι, 1 μπανάνα, 1 φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου ή σόγιας και 2 φλιτζάνια με μύρτιλα, μούρα, φράουλες, ή ό,τι διαθέτει το ψυγείο.

Κέικ με σταγόνες σοκολάτας

ιδέες για γρήγορο πρωινό Unsplash

Το γλυκό που θα σου πάρει περισσότερη ώρα να φτιάξεις, αλλά μπορείς να τρως κάθε μέρα. Θα χρειαστείς 12 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας βανίλια, 4 αυγά, ¼ φλιτζάνι γάλα, 2 φλιτζάνια αλεύρι, 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα, μία πρέζα αλάτι και 1 μιση φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας.

Προθέρμανε το φούρνο στους 175 βαθμούς και βουτύρωσε ένα μακρόστενο ταψάκι για κέικ. Χτύπησε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα. Πρόσθεσε τη βανίλια, τα αυγά και το γάλα. Τέλος, βάλε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και ανακάτεψε με το εμίγμα τις σταγόνες. Ψήσε για 50-55 λεπτά.