ΥΓΕΙΑ

Ο λόγος που πρέπει να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο πριν τον ύπνο

Unsplash

Φαντάσου αυτήν την εικόνα. Φρέσκα καθαρά σεντόνια, ζεστό μπάνιο και έτοιμη να κλείσεις τα βλέφαρά σου.

Ενώ είσαι άνθρωπος που κάνεις πάντα μπάνιο το πρωί, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείς το πρόγραμμά σου. Ή να κάνεις μπάνιο δύο φορές την ημέρα. Μία για να ξυπνάς για τα καλά και μία για να κοιμάσαι ακόμη καλύτερα. Το ζητούμενο είναι ένα ζεστό μπάνιο, που θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι βαθιά και ποιοτικά.

Ο λόγος που το ζεστό μπάνιο σε στέλνει για ύπνο

Ο κιρκάδιος ρυθμός, που είναι το πότε κοιμάσαι και ξυπνάς, καθοδηγείται από το φως και τη θερμοκρασία σώματος. «Αν θέλεις να αυξηθεί η μελατονίνη, πρέπει να μειωθεί η θερμοκρασία του σώματος. Με το που κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και γίνεται πιο εύκολο να κοιμηθείς», εξηγεί η ειδικός ύπνου Whitney Roban.

Ζεστό ή καυτό μπάνιο;

Η επιλογή της θερμοκρασίας είναι στο χέρι σου. Αν νιώθεις ότι η πολύ υψηλή θερμοκρασία σου δίνει ενέργεια, προτίμησε κάτι πιο δροσερό. Να θυμάσαι εξάλλου, ότι το σώμα παράγει από μόνο του περισσότερη μελατονίνη όσο φτάνεις προς το τέλος της ημέρας. Αν όμως κάνεις ένα μπανάκι ή ντουζ, επιταχύνεις τη διαδικασία της χαλάρωσης.

Πόση ώρα νωρίτερα πρέπει να κάνεις μπάνιο;

Αρκετά κοντά στον ύπνο. Αν κοιμάσαι γύρω στις 12 και κάνεις μπάνιο στις 6 το απόγευμα, τα οφέλη δεν θα είναι τα ίδια. Μισή ώρα πριν ξαπλώσεις είναι η ιδανική επιλογή. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό να δημιουργείς μία ρουτίνα πριν από τον ύπνο, που θα σε βάλει στο ανάλογο mood. Αν δηλαδή κάνεις μπάνιο και μετά μπεις σε μία κρεβατοκάμαρα με έντονο φως και φασαρία, δεν πρόκειται να μπορέσεις να μπεις σε βαθύ ύπνο. Κάνε αυτά που σε βοηθούν. Σε συνδυασμό με το ζεστό νερό, θα δώσεις στον εαυτό σου την ξεκούραση που του αξίζει.