ΥΓΕΙΑ

Ο λόγος που ο πολύς ύπνος είναι ίσως πιο επικίνδυνος από την αϋπνία

Unsplash

Ενώ τον 1/3 των ενηλίκων κοιμάται πολύ λιγότερο από τις προτεινόμενες 7-8 ώρες και ταλαιπωρείται από αϋπνίες, υπάρχει και η άλλη πλευρά που μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνη. Ή και περισσότερο.

Έχεις τον ύπνο στο τσεπάκι και δεν υπάρχει περίπτωση να στριφογυρνάς στο κρεβάτι ή να δυσκολεύεσαι να κλείσεις τα βλέφαρά σου. Είσαι από τους τυχερούς που δεν χρειάστηκε ποτέ να ακολουθήσουν κάποιο tip προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους. Υπάρχει όμως ένας κίνδυνος, και αυτός είναι να το παρακάνεις με την ποσότητα. Ο πολύς ύπνος δεν είναι πάντα καλό πράγμα.

Πόσες ώρες ύπνου είναι φυσιολογικές;

Οι ειδικοί συστήνουν στους ενήλικες να κοιμούνται 7-9 ώρες κάθε βράδυ. Και κάπου εδώ σκέφτεσαι γιατί θα ήταν κακό να κοιμηθείς 10 ή 11 ώρες, αφού νιώθεις ότι το χρειάζεται το σώμα (και το πνεύμα) σου; Γιατί μία τεράστια ανάλυση δεδομένων που δημοσιεύτηκε πέρυσι στο Journal of the American Heart Association, έδειξε ότι υπήρχε ένα αυξανόμενο ρίσκο για διάφορες νόσους. 9 ώρες ύπνου συνδέονταν με 14% επιπλέον ρίσκο θανάτου, οι 10 ώρες με 30% και οι 11 ώρες με ποσοστό 47%. Οι πιθανότητες για θάνατο από εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή νόσο συνδέονταν επίσης με τις περισσότερες ώρες ύπνου.

«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς επιτάσσει να στερούμαστε ύπνου ώστε να προλαβαίνουμε τη δουλειά, τη φροντίδα της οικογένειας αλλά και τα χόμπι μας. Κι ενώ η αϋπνία είναι ένα αρκετά σύνηθες πρόβλημα, αποδεικνύεται ότι οι έξτρα ώρες ύπνου είναι ίσως πιο επιβλαβείς», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Chun Shing Kwok. Αν και αυτές οι θεωρίες βασίζονται σε αναλύσεις και συσχετίσεις και όχι έρευνες, ωστόσο είναι ανησυχητικές ενδείξεις για το τι μπορεί να συμβαίνει με την υγεία μας. «Οι περισσότερες ύπνου μάλλον μάς ενημερώνουν για την ύπαρξη αναιμίας, υποθυρεοειδισμού ή υπνικής άπνοιας.

Ο λόγος που ο πολύς ύπνος μπορεί να προκαλέσει ανησυχία

Όπως μάς ενημέρωσε η τεράστια ανάλυση δεδομένων σε ενήλικες, η απουσία ύπνου μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, ενώ οι περισσότερες ώρες είναι ίσως ένδειξη μίας ήδη υπάρχουσας κατάστασης. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να ανησυχείς εάν κοιμόσουν από πάντα 10 ώρες κάθε βράδυ ή αν απλώς το κάνεις μία στο τόσο, όταν η κούραση συσσωρεύεται. «Το πρόβλημα εντοπίζεται στην ξαφνική αλλαγή ρουτίνας. Αν ανέκαθεν κοιμόσουν 7 ώρες και ξαφνικά έχεις περάσεις στις 10 ή 11 ώρες, τότε είναι ένα καμπανάκι που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου όταν υπάρχουν αισθητές αλλαγές, με διάρκεια, στη ρουτίνα σου».