ΥΓΕΙΑ

Ο λόγος που νιώθεις καλύτερος άνθρωπος αφού πιεις τον καφέ σου

Unsplash

Αυτή η πρώτη γουλιά του καφέ κάθε πρωί, που είναι σαν να «ενημερώνει» τον εγκέφαλό σου ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσει.

Αν δεν ξεκινάς τη μέρα σου χωρίς καφέ, αποδίδεις την ενέργεια και τη χαρά που νιώθεις στο αγαπημένο σου ρόφημα. Και άδικο δεν έχεις. Το κλισέ «μην μου μιλάς αν δεν έχω πιει τον καφέ μου» έχει μεγάλη δόση (καφεΐνης) και αλήθειας. Αν δεν το παρακάνεις με τις ποσότητες, αποδεικνύεται ότι ο καφές είναι απαραίτητος για την υγεία σου. Τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική.

Γιατί νιώθεις χαρούμενη με λίγο καφέ;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Physiology & Behavior το 2017, οι άνθρωποι που βιώνουν έντονο άγχος, όταν παίρνουν μία μικρή δόση καφεΐνης, η γνωστική λειτουργία αλλά και τα επίπεδα άγχους βελτιώνονται αισθητά. Άλλη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι ανταποκρίνονται πιο θετικά σε εικόνες, εάν έχουν μόλις πιει λίγο καφέ. Άρα ναι, δεν είναι ιδέα σου.

Ακόμα κι αν δεν πίνεις καφέ και προτιμάς το τσάι, τα οφέλη που παίρνεις είναι παρόμοια. Αν και η καφεΐνη σου δίνει ενέργεια και σε ξυπνά, η τεΐνη ανεβάζει τη διάθεσή σου αλλά με έναν πιο χαλαρωτικό τρόπο. Η επιλογή είναι δική σου. Σε κάθε περίπτωση, δεν χρειάζεται να δαιμονοποιείς αυτή την πρωινή συνήθεια, γιατί έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ επηρεάζει θετικά και την υγεία του εντέρου.

Υπάρχει ιδανική ποσότητα;

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια ανοχή στον καφέ. Εγώ, για παράδειγμα, αρκούμαι στον πρωινό καφέ της ημέρας, όταν άλλοι πίνουν το λιγότερο 5 ή 6. Ωστόσο, έρευνα του 2014 υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να ξεπερνάμε τα 4 φλιτζάνια την ημέρα, εφόσον αυξάνονται οι ορμόνες του άγχους. 2 φλιτζάνια την ημέρα είναι η ιδανική ποσότητα για να έχεις μειωμένο άγχος (χωρίς να βαράς τσίτες), αλλά αν αντέχεις, καλό είναι να φτάνεις μέχρι τα 4 φλιτζάνια.