ΥΓΕΙΑ

Ο λόγος που δεν μπορείς να σηκωθείς με τίποτα το πρωί

Unsplash

Δεν αντέχεις τους ανθρώπους που πετάγονται όρθιοι με το που χτυπά το ξυπνητήρι. Που έχουν τρομερή όρεξη και ενέργεια νωρίς το πρωί και μπορούν να κάνουν τα πάντα. Αντιθέτως, εσύ, πατάς snooze τουλάχιστον 11 φορές προτού σηκωθείς. Σέρνεσαι μέχρι το μπάνιο αλλά και για τις επόμενες 3 ώρες. Και αναρωτιέσαι τι μπορεί να φταίει που δεν μπορείς να σηκωθείς το πρωί.

Είναι (και) θέμα γονιδίων που δεν μπορείς να σηκωθείς

«Υπάρχουν αρκετά γονίδια που δείχνουν ότι είσαι πρωινός τύπος. Αν έχεις ένα από αυτά, σημαίνει ότι τα επίπεδα μελατονίνης σου είναι υψηλότερα νωρίς το πρωί, συγκριτικά με τις «κουκουβάγιες», που έχουν περισσότερη μελατονίνη το βράδυ» εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής Δρ. Mike Dow. Αυτός είναι και ο λόγος που θέλεις 3 ώρες για να συνέλθεις το πρωί και δεν μπορείς να μιλήσεις σε άνθρωπο.

Η λύση για να ξυπνήσεις

Ο ειδικός προτείνει το κρύο νερό ως λύση. «Ένα ντους 30 δευτερολέπτων με κρύο νερό αρκεί για να εκτοξεύσει τις ορμόνες του στρες. Είναι ίσως η μόνη περίπτωση που δεν είναι κακό να αποκτήσεις λίγη κορτιζόλη. Σε βοηθά να ξυπνήσεις για τα καλά.

Ο ρόλος του προγράμματος

Πολλές φορές, το καθημερινό μας πρόγραμμα δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες του οργανισμού. Αν δεν είσαι πρωινός τύπος, αλλά πρέπει να σηκώνεσαι νωρίς, αυτό πηγαίνει κόντρα στον φυσικό κιρκάδιο ρυθμό σου. Ο μόνος τρόπος για να το ρυθμίσεις, είναι να υιοθετήσεις ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Και τα Σαββατοκύριακα.

Πώς θα κοιμάσαι με σταθερό ωράριο

Τα πάντα στη ζωή είναι θέμα θέλησης και απόφασης. Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να κοιμάται τις ίδιες ώρες, ώστε να νυστάζεις πιο εύκολα το βράδυ. Απόφυγε το αλκοόλ και τη ζάχαρη πριν τον ύπνο (καθώς και το πράσινο τσάι) και κάνε ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Ψέκασε τη μαξιλαροθήκη σου με λεβάντα και κάνε διαλογισμό.

Εξίσου σημαντικό είναι να μην δουλεύεις από το κρεβάτι, γιατί έτσι δεν το συνδέεις με τον ύπνο και δυσκολεύεσαι να ηρεμήσεις. Η προσαρμογή θέλει χρόνο, αλλά σίγουρα μπορείς να προσαρμοστείς, παρόλα τα γονίδια.