ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός για τη δυσκοιλιότητα

Unsplash

Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή πάθηση η οποία, ενώ μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως ιατρικές καταστάσεις και φαρμακευτική αγωγή, συχνά σχετίζεται με τη διατροφή. Τα καλά νέα είναι ότι συχνά μπορεί να επιλυθεί με μερικές μικρές διατροφικές αλλαγές.

Η καλή ενυδάτωση και η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την ανακούφιση από την επαναλαμβανόμενη δυσκοιλιότητα. Οι ειδικοί συνιστούν γενικά την πρόσληψη υγρών και την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να αυξήσεις, λοιπόν, την πρόσληψη φυτικών ινών, είναι να απολαμβάνεις καθημερινά μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας; Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί μπορούν να σε βοηθήσουν να πάρεις τις απαραίτητες φυτικές ίνες, τα αμύγδαλα είναι η καλύτερη επιλογή για πολλούς λόγους.

Τα οφέλη των αμυγδάλων για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός για τη δυσκοιλιότητα Unsplash

Πολλές έρευνες έχουν γίνει για τα οφέλη που προσφέρουν τα αμύγδαλα στην υγεία. Μια μελέτη για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων συσχετίστηκε με μια καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και με μεγαλύτερη παραγωγή κοπράνων. Κάτι που δεν συμβαίνει τυχαία, καθώς τα αμύγδαλα είναι από τις τροφές που περιέχουν πολλά εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Καλή πηγή μαγνησίου

Τα αμύγδαλα έχουν 77 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, σε μόλις περίπου 23 αμύγδαλα. Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για πολλούς λόγους, αλλά είναι εξαιρετικό για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες, το μαγνήσιο και άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη πέψη και ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Μια υγιής χλωρίδα του εντέρου με ποικιλία καλών βακτηρίων παράγει καλύτερη πέψη συνολικά και αυτό βοηθά στην πρόληψη της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο έχει καθαρτική δράση και δρα αυξάνοντας το νερό στο έντερο, κάτι που βοηθά στην κανονικότητα του εντέρου.

Γεμάτα φυτικές ίνες

Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με σχεδόν 4 γραμμάρια σε μια μερίδα. Οι τροφές με φυτικές ίνες είναι σημαντικές, επειδή αυξάνουν τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου, οδηγώντας σε βελτίωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας.

Τα αμύγδαλα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, βοηθούν στην καλή κινητικότητα του πεπτικό σωλήνα. Οι αδιάλυτες ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και μειώνουν την πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία του εντέρου, οι φυτικές ίνες έχουν ένα άλλο θαυμάσιο πλεονέκτημα. Είναι επίσης γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πλούσια σε καλά λιπαρά

Τα ακόρεστα, «καλά» λιπαρά, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καλή πέψη και να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Αυτοί οι τύποι λιπών, μαζί με μια ποικιλία φυτικών ινών, βοηθούν στην υποστήριξη των προστατευτικών βακτηρίων του εντέρου.

Άλλοι ξηροί καρποί για τη δυσκοιλιότητα

Ενώ οι ειδικοί συστήνουν τα αμύγδαλα ως την κορυφαία επιλογή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, υπάρχουν και άλλοι ξηροί καρποί που μπορούν να βοηθήσουν, προσφέροντας κι άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία. Εάν τα αμύγδαλα δεν είναι τα αγαπημένα σου, εδώ είναι 3 ακόμα ξηροί καρποί, που είναι πλούσιοι σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να ανακουφιστείς από τη δυσκοιλιότητα.

  • Φιστίκια Αιγίνης

Τα φιστίκια συμπεριλαμβάνονται επίσης στις καλύτερες τροφές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα φιστίκια συνδέονται με μια πιο υγιή ισορροπία των μικροβίων του εντέρου.

  • Φουντούκια

Οι νόστιμοι αυτοί ξηροί καρποί, είναι επίσης πλούσιοι σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά.

  • Καρύδια

Τα καρύδια είναι μια ακόμα εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας καθώς βελτιώνουν την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου.