ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 7 καλύτερες τροφές που νικούν τη δυσκοιλιότητα

iStock

H δυσκοιλιότητα είναι μία από τις πλέον κοινές καταστάσεις, που ταλαιπωρεί πολλά άτομα, για μικρότερα ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, ενώ μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε μια σειρά δυσάρεστων συνεπειών για την υγεία.

Τα κυριότερα αίτια της δυσκοιλιότητας είναι η φτωχή σε φυτικές ίνες διατροφή, η ανεπαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, η παράβλεψη της επιθυμίας για τουαλέτα, το άγχος, τα ταξίδια και γενικότερα η αλλαγή των εντερικών συνηθειών, η καθιστική ζωή, αλλά και η έλλειψη συστηματικής, φυσικής δραστηριότητας. Ο τύπος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικοί βιώνουν δυσκοιλιότητα μόνο σπάνια, ενώ για άλλους είναι μια χρόνια πάθηση. Παρακάτω λοιπόν εξετάζουμε 7 τροφές που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου για να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα.

Όσπρια

Τα όσπρια μάς παρέχουν διπλάσιες ποσότητες φυτικών ινών από οποιοδήποτε λαχανικό. Μία μερίδα όσπρια περιέχει από 6 έως 10 γραμμάρια φυτικών ινών. Για να συμπεριλάβεις περισσότερα όσπρια στη διατροφή σου, δοκίμασε να τα προσθέσεις σε σούπες, να φτιάξεις υγιεινά ντιπ και σαλάτες, ή σε πιάτα με κιμά για επιπλέον όγκο και γεύση.

Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε σίδηρο και μαγνήσιο. Ειδικότερα, το μαγνήσιο βοηθά στις εντερικές συσπάσεις, ενώ λειτουργεί και σαν «μαγνήτης» για το νερό του οργανισμού, συμβάλλοντας στην καλύτερη ενυδάτωση του εντέρου.

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες κατατάσσονται μεταξύ των πλουσιότερων σε αντιοξειδωτικά λαχανικών. Οι αγκινάρες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ και βιταμίνες C και K, η αγκινάρα περιέχει επίσης σημαντικά μέταλλα, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και σίδηρο.

Οι αγκινάρες είναι μια σημαντική πηγή ινών, η οποία μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις υγιές το πεπτικό σου σύστημα προωθώντας τα φιλικά βακτήρια του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων του εντέρου και ανακουφίζοντας τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια. Οι αγκινάρες περιέχουν ινουλίνη, έναν τύπο ίνας που λειτουργεί ως πρεβιοτικό.

3 φρούτα κατά της δυσκοιλιότητας

Δαμάσκηνα

Συγκεκριμένα αποξηραμένα. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα βλέπεις είναι μία από τις διασημότερες τροφές κατά της δυσκοιλιότητας. Πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν το έντερο να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία. Επίσης, περιέχουν σορβιτόλη και άλλα φυσικά σάκχαρα που λειτουργούν ως καθαρτικά για τον οργανισμό.

Ακτινίδια

Ένα μειονέκτημα πολλών φρούτων είναι ότι περιέχουν πολλή φρουκτόζη, η οποία ευνοεί τη συλλογή αερίων στο έντερο. Από την άλλη, το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε φυτικές ίνες αλλά με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη. Λίγα γραμμάρια καθημερινά θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επαναφορά της ομαλής λειτουργίας του εντέρου.

Μήλα

Τα μήλα είναι φρούτα που καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, καθώς έχουν παρόμοια δράση με τα ακτινίδια. Με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και σορβιτόλη, είναι ο απόλυτος σύμμαχος στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Κεφίρ vs δυσκοιλιότητα

Για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, είναι απαραίτητος ο συνδυασμός των φυτικών ινών με το νερό. Το κεφίρ είναι από τις τροφές που θα βοηθήσουν στην κίνηση του εντέρου και θα σου εξασφαλίσει άμεση ανακούφιση.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης μία από τις τροφές που ωφελούν το πεπτικό σου σύστημα. Ένα μόλις φλιτζάνι γλυκοπατάτες προσφέρει 4 γραμμάρια ινών, καθώς και την αντιοξειδωτική βιταμίνη Α, η οποία κρατά τα μάτια, τα δόντια και το δέρμα υγιή.