ΥΓΕΙΑ

Ο υψηλός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με κατάθλιψη

Unsplash

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες με κατάθλιψη αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, αλλά αυτός ο κίνδυνος μπορεί να είναι περισσότερο από 50% υψηλότερος στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με προηγούμενη διάγνωση κατάθλιψης ήταν πιο πιθανό να υποστούν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, πόνο στο στήθος και κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν ιστορικό κατάθλιψης. Ο εντοπισμός και η κατανόηση των ειδικών για το φύλο παραγόντων στη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρδιαγγειακών εκβάσεων, μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη στοχευμένων στρατηγικών πρόληψης, επισημαίνουν οι συγγραφείς της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JACC: Asia.

Η συσχέτιση της κατάθλιψης και των καρδιαγγειακών παθήσεων τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες είναι κάτι που γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες και αυτή η μελέτη διερευνά το πώς αυτός ο κίνδυνος μπορεί να επηρεαστεί από το φύλο.

Η κατάθλιψη φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και η καρδιακή νόσος φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Πρόκειται δηλαδή για μια αμφίδρομη σχέση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες δε, η κατάθλιψη επιδεινώνει πραγματικά το αποτέλεσμα της καρδιακής νόσου.

Ο υψηλός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με κατάθλιψη Unsplash

Το ιστορικό της κατάθλιψης φαίνεται να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην υγεία της καρδιάς των γυναικών

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γυναίκες με κατάθλιψη διατρέχουν μεγαλύτερο σχετικό κίνδυνο να αναπτύξουν αρνητικά αποτελέσματα που σχετίζονται με την καρδιά από τους άνδρες, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές πώς η διαφορά στο φύλων επηρεάζει τον αντίκτυπο της κατάθλιψης στην υγεία της καρδιάς, σύμφωνα με τους συγγραφείς τις έρευνας.

Η μελέτη χρησιμοποίησε μια ιαπωνική βάση ασφαλιστικών δεδομένων μεταξύ 2005 και 2022 και εντόπισε πάνω από 4 εκατομμύρια συμμετέχοντες που πληρούσαν τα κριτήρια της μελέτης. Ο πληθυσμός, που αποτελείται από υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών τους, είχε μέση ηλικία 44 (36 έως 52) ετών και περίπου το 57% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες. Ως κατάθλιψη ορίστηκε η κλινική διάγνωση πριν από τον αρχικό έλεγχο υγείας.

Αφού ανέλυσαν τη στατιστική σημασία των διαφορών στα διαφορετικά καρδιακά συμβάντα μεταξύ των συμμετεχόντων με και χωρίς κατάθλιψη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προηγούμενη διάγνωση κατάθλιψης αύξησε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 39% στους άνδρες και 64% στις γυναίκες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος για κάθε τύπο καρδιακού επεισοδίου ήταν υψηλότερος στις γυναίκες με κατάθλιψη, σε σύγκριση με τους άνδρες με κατάθλιψη.

Γιατί επηρεάζει την υγεία της καρδιάς των γυναικών περισσότερο από την υγεία των ανδρών;

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, μια πιθανή εξήγηση για τις διαφορές στα καρδιακά συμβάντα, είναι ότι οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη σε σύγκριση με τους άνδρες.

Μια άλλη θεωρία πίσω από αυτές τις διαφορές, είναι οι ορμονικές μεταβάσεις που επηρεάζουν τις γυναίκες, αλλά όχι τους άνδρες. Πράγματα όπως η εγκυμοσύνη, η επιλόχεια κατάθλιψη, η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση.  Αλλά υπάρχουν επίσης διαφορές συμπεριφοράς που δεν έχουν καμία σχέση με τις ορμόνες του φύλου. Για παράδειγμα, παγκοσμίως, οι γυναίκες είναι λιγότερο σωματικά δραστήριες από τους άνδρες.

Γνωρίζουμε επίσης ότι οι συμβατικοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, επηρεάζουν διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες. Γνωρίζουμε ότι η υπέρταση στις γυναίκες αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, πολύ περισσότερο από την υπέρταση στους άνδρες. Το κάπνισμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στις γυναίκες περισσότερο σε σύγκριση με τους άνδρες, ενώ η αυξημένη LDL χοληστερόλη έχει πιθανώς υψηλότερο αντίκτυπο στους άνδρες.