ΥΓΕΙΑ
SPONSORED

Ο γυναικολόγος απαντά στις πιο συχνές απορίες σου για το χάπι της επόμενης μέρας

Unsplash

Η αντισύλληψη περιλαμβάνει διάφορες επιλογές και ξέρεις από μικρή ηλικία ποιες μπορείς να χρησιμοποιήσεις όταν είσαι σεξουαλικά ενεργή.

Εδώ όμως μιλάμε για μία πιο ιδιαίτερη περίπτωση, αυτή της επείγουσας αντισύλληψης. Το γνωστό χάπι της επόμενης μέρας, που λαμβάνουμε σε περίπτωση «ατυχήματος». Σε περίπτωση, λοιπόν, που συμβεί κάτι τέτοιο, η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση είναι να συμβουλευτείς τον/τη γυναικολόγο σου.

«Η επείγουσα αντισύλληψη ή «χάπι της επόμενης ημέρας», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, είναι μία μέθοδος η οποία αναπτύχθηκε από το 1979. Με πάνω από 400 εκατομμύρια δόσεις χορηγούμενες από τότε, θεωρείται ένα σχετικά ασφαλές φάρμακο με υψηλή αποτελεσματικότητα που ξεπερνάει το 80% , αν ληφθεί σωστά», μάς ενημερώνει ο ειδικός.

Πριν πάρεις το ellaOne®, ρίξε μια ματιά στις πιο κλασικές απορίες που έχουμε όλες οι γυναίκες σχετικά με το θέμα. Τις απαντήσεις μάς έδωσε ο Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος Στυλιανός Καράδαγλης.

Πότε πρέπει να παίρνουμε το ellaOne® και ποιες οι πιθανές παρενέργειες;

Το χάπι πρέπει να το παίρνουμε εντός 72 ωρών από μία επαφή στην οποία δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου αντισύλληψη ή υπήρχε αποτυχία αυτής ( π.χ σπάσιμο του προφυλακτικού ή αφαίρεσή του). Ιδανικά συνίσταται η λήψη να γίνεται εντός 12 ωρών από την επαφή. Οι πιο συχνές παρενέργειες είναι η ναυτία, ο πονοκέφαλος, πόνος στην κατώτερη κοιλιακή χώρα και η εμφάνιση ανώμαλης αιμορραγίας έως την επόμενη εμμηνορρυσία.

Χρειάζεται συνταγή γιατρού; Από πού το προμηθευόμαστε;

Μπορούμε να το προμηθευτούμε από το φαρμακείο. Επί του παρόντος δεν απαιτείται συνταγή γιατρού, αλλά η συμβουλή του.

Μπορούν να το πάρουν όλες οι γυναίκες ή δεν συνίσταται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως ο θηλασμός;

Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις γυναίκες. Συνίσταται, εντούτοις, να μην το λαμβάνουν όσες έχουν φλεγμονή των σαλπίγγων, φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, ιστορικό εξωμήτριου κυήσεως, καθώς και νόσους του ήπατος.

Unsplash

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι θηλάζουσες. Εάν είναι απαραίτητη η λήψη του φαρμάκου, πρέπει πρώτα να επιτευχθεί αποσυμφόρηση του μαστού και κατόπιν να λάβουν το φάρμακο, διότι αυτό περνάει στο μητρικό γάλα.

Το χάπι της επόμενης μέρας επηρεάζει τη γονιμότητα;

Σημαντικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης μεθόδου, αποτελεί το γεγονός ότι δεν επηρεάζεται η γονιμότητα της γυναίκας.

Πόσο συχνά μπορούμε να κάνουμε χρήση του και πώς επηρεάζει τον κύκλο μας;

Εφόσον μιλάμε για επείγουσα αντισύλληψη, το χάπι είναι καλό να χρησιμοποιηθεί όσο το δυνατόν λιγότερες φορές. Για να καταλάβουμε πόσο συχνά πρέπει να το παίρνουμε, είναι χρήσιμο να κατανοήσουμε τον μηχανισμό της δράσης του. Αναστέλλει την απελευθέρωση των ωαρίων, αλλά και εμποδίζει το σπέρμα να τα γονιμοποιήσει. Ως εκ τούτου, η χρήση του θα πρέπει να περιορίζεται για τις γόνιμες ημέρες του μήνα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι χρειάζεται να γίνεται προσωπική επιλογή των περιπτώσεων που μία γυναίκα θα πάρει το χάπι για επείγουσα αντισύλληψη. Υπάρχει ζωηρή σύσταση η γυναίκα, να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της και να ενημερωθεί για τις μεθόδους αντισύλληψης, ούτως ώστε να της γίνει εξατομικευμένη πρόταση», συμπληρώνει ο κος Καράδαγλης.

Ευχαριστούμε τον Μαιευτήρα- Χειρουργό Γυναικολόγο Στυλιανό Καράδαγλη 

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος επείγουσας αντισύλληψης

Αν χρειαστεί να λάβεις το χάπι της επόμενης μέρα, το ellaOne® είναι η ιδανική επιλογή επείγουσας αντισύλληψης. Λαμβάνεται από το στόμα και περιέχει ουλιπριστάλη (30 mg/δισκίο). Μπορείς να το πάρεις έως και 120 ώρες μετά, ενώ ο στόχος του είναι να αναβάλει ή να αναστείλει τη διαδικασία της ωορρηξίας. Για αυτόν το λόγο είναι αποτελεσματικό μόνο εάν δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί ωορρηξία. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν ανεπιθύμητες ενέργειες που προσομοιάζουν με τις πρώτες ενδείξεις εγκυμοσύνης, όπως η ναυτία, ο πόνος στην κοιλιά, η ευαισθησία μαστού, κτλ. Το χάπι της επόμενης ημέρας δεν αφήνει το ωάριό σου στη σάλπιγγα ώστε να μπορέσει να συναντηθεί με το σπερματοζωάριο και να γονιμοποιηθεί. Δεν προκαλεί άμβλωση. Σε περίπτωση που μία γυναίκα επιθυμεί να διακόψει την εγκυμοσύνη της, το ellaOne® δεν είναι σε θέση να το πετύχει.