TIPS

Ο απόλυτος οδηγός για να καθαρίσεις το mat σου μετά τη γυμναστική

Το να διατηρείς το mat γυμναστικής σου καθαρό, είναι απαραίτητο όχι μόνο για τη συντήρησή του, αλλά και για την υγεία και την ασφάλειά σου. Ένα βρώμικο στρώμα γυμναστικής μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για βακτήρια, μύκητες και άλλους επιβλαβείς μικροοργανισμούς, που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και διάφορες μολύνσεις.

H yoga είναι μια θαυμάσια πρακτική που παρέχει σωματικά, ψυχικά και πνευματικά οφέλη στους ασκούμενους της. Τα yoga mats αποτελούν ουσιαστικό μέρος της πρακτικής κάθε γιόγκι, παρέχοντας μια σταθερή και άνετη επιφάνεια για τις ασάνες. Ωστόσο, όπως κάθε άλλη σωματική δραστηριότητα, έτσι και στην περίπτωση της yoga, τα πράγματα μπορούν να γίνουν… messy.

Το mat γυμναστικής ειδικότερα, μπορεί να γίνει το ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια και μικρόβια, εάν δεν καθαριστεί και συντηρηθεί σωστά. Ένα βρώμικο mat όχι μόνο επηρεάζει τη συνολική εμπειρία της άσκησης, αλλά εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Επομένως, η σωστή φροντίδα και ο τακτικός καθαρισμός του, είναι απαραίτητα. Στις παρακάτω γραμμές, μοιραζόμαστε μαζί σου όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το πώς να καθαρίζεις και να συντηρείς σωστά το mat σου, για να διασφαλίσεις την υγιεινή και την ασφάλειά σου. Ας αρχίσουμε!

Kαθαρισμός λεκέδων

Εάν υπάρχει μια μικρή περιοχή στο mat γυμναστικής σου που χρειάζεται καθαρισμό, μπορείς να την καθαρίσεις με ένα διάλυμα νερού και ήπιου σαπουνιού. Ανακάτεψε μερικές σταγόνες σαπουνιού με νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, ψέκασε την περιοχή που θέλεις και σκούπισε με ένα καθαρό πανί. Απόφυγε το πολύ σκληρό τρίψιμο, καθώς αυτό μπορεί να καταστρέψει την επιφάνεια του.

Τακτική συντήρηση

Για να διατηρήσεις το στρώμα γυμναστικής σου καθαρό και φρέσκο, μπορείς να το σκουπίσεις με ένα υγρό πανί μετά από κάθε προπόνησή σου. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ένα σπρέι καθαρισμού. Φρόντισε να το αφήσεις να στεγνώσει εντελώς πριν το τυλίξεις για να το αποθηκεύσεις.

Αποθήκευση

Όταν δεν το χρησιμοποιείς, είναι σημαντικό να αποθηκεύεις σωστά το mat γυμναστικής, προκειμένου να αποφύγεις τυχόν φθορές, αλλά και για να το διατηρείς καθαρό. Τύλιξε το με την επάνω (κολλώδη) πλευρά του προς τα έξω και στερέωσέ το με ένα λάστιχο ή ένα λουράκι. Απόφυγε να το διπλώσεις ή να το τσακίσεις, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει «ραγίσματα» με την πάροδο του χρόνου. Αποθήκευσε το σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και την υγρασία.

Dos and Don’ts

  • Κατά τη διάρκεια της προπόνησής σου χρησιμοποίησε μια πετσέτα που θα απορροφήσει τον ιδρώτα και θα προστατέψει το στρώμα από λεκέδες και υγρασία.
  • Μην αφήνεις το mat σου σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ή στο άμεσο ηλιακό φως για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό μπορεί να το κάνει να λιώσει ή να παραμορφωθεί.
  • Απόφυγε τη χρήση σκληρών χημικών που μπορεί να καταστρέψουν την επιφάνεια του ή να αφήσουν υπολείμματα.
  • Μην πλένεις το mat γυμναστικής στο πλυντήριο, καθώς αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το υλικό ή να το προκαλέσει ανεπανόρθωτες φθορές.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις το mat γυμναστικής;

Οι ειδικοί συνιστούν τον καθαρισμό του mat μετά από κάθε χρήση ή τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ειδικά εάν ασκείσαι τακτικά ή ιδρώνεις πολύ. Ένα βρώμικο στρώμα γυμναστικής όχι μόνο μπορεί να μυρίζει άσχημα, αλλά όπως είδαμε και παραπάνω, μπορεί επίσης να φιλοξενήσει βακτήρια και μικρόβια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν δερματικές μολύνσεις ή ασθένειες.

Η ιδανική φροντίδα του mat γυμναστικής

Ο απόλυτος οδηγός για να καθαρίσεις το mat σου μετά τη γυμναστική

Βασική μέθοδος φροντίδας και πρόληψης λοιπόν, είναι η συστηματική απολύμανση των επιφανειών με τις οποίες ερχόμαστε συχνά σε επαφή. Και το mat γυμναστικής είναι σίγουρα μία από αυτές. Το απολυμαντικό σπρέι Klinex Hygiene Cotton, είναι ιδανικό για επιφάνειες είτε σκληρές, είτε μαλακές, γεγονός που το καθιστά ιδανικό και για το mat γυμναστικής.

Απολυμαίνει χωρίς χλώριο, εξουδετερώνοντας το 99.9% βακτηρίων και ιών συμπεριλαμβανομένου του ιού της γρίπης (Η1Ν1). Στα συν βάλε και ότι είναι ιδανικό για να απομακρύνει αιτίες αλλεργιών, αλλά και το ότι δεν χρειάζεται ξέβγαλμα.

Ο απόλυτος οδηγός για να καθαρίσεις το mat σου μετά τη γυμναστική

Ο απόλυτος οδηγός για να καθαρίσεις το mat σου μετά τη γυμναστική

Φυσικά εκτός από το στρώμα γυμναστικής, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να απολυμάνεις με ασφάλεια το γραφείο σου, τον αγαπημένο σου καναπέ ή το στρώμα του κρεβατιού σου, κάδους απορριμμάτων, πόμολα από πόρτες, ακόμα και το εσωτερικό του αυτοκινήτου σου.

Εδώ και 70 χρόνια άλλωστε η Klinex κρατά τους χώρους που μοιραζόμαστε ασφαλείς και καθαρούς. Τώρα, μπορείς να νιώθεις και εσύ ασφαλής και σίγουρη ότι κάθε χώρος του σπιτιού είναι υγιεινά καθαρός, αφού η ανανεωμένη σειρά προϊόντων Klinex Hygiene είναι εδώ για να μοιραζόμαστε με ασφάλεια όλα όσα αγαπάμε!