ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα που σχετίζεται με τον αριθμό ερωτικών παρτενέρ μας βάζει σε σκέψεις

Unsplash

Έχουμε ακούσει κατά καιρούς διάφορες έρευνες που σχετίζονται με το σεξ και την υγεία μας. Πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε σεξ και αν αυτό κάνει καλό στη σχέση μας. Μία νέα έρευνα όμως προκαλεί ανησυχία γιατί δείχνει ότι ο αριθμός των παρτενέρ παίζει ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Sexual and Reproductive Health και συνδέει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, τόσο σε άντρες όσο και γυναίκες. Εκτός αυτού, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες νόσους που αποδυναμώνουν τον οργανισμό. Ξέρω ότι δεν είναι τα καλά νέα που περίμενες να ακούσεις την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Και είναι μία καλή αφορμή για να μάθουμε πώς να προφυλασσόμαστε σωστά, ανεξαρτήτως αριθμού συντρόφων.

Η έρευνα για τους ερωτικούς παρτενέρ

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε ξανακούσει για τόσο σοβαρή έρευνα, που να συνδέει το σεξ με τον καρκίνο. Αυτό το κενό έδωσε κίνητρο στους ερευνητές να μελετήσουν ανθρώπους, άνω των 50 ετών, που ζουν σε διάφορα μέρη της Αγγλίας και είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε κλασικές ερωτήσεις, όπως η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, το lifestyle, η κατάσταση υγείας και φυσικά ο αριθμός των ερωτικών παρτενέρ.

Τα ποσοστά

Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 64 ετών και το 75% ήταν παντρεμένο. Το 29% των ανδρών ανέφερε ότι είχε 0-1 και 2-4 ερωτικούς συντρόφους, ενώ το 20% είχε 5-9. Τέλος, το 22% ανέφερε ότι είχε περισσότερους από 10 παρτενέρ μέχρι σήμερα.

Στις γυναίκες, το 41% είχε 0-1 παρτενέρ, το 36% είχε 2-4, το 16% είχε 5-9 ενώ μόλις το 8% είχε πάνω από 10 ερωτικούς συντρόφους. Συνολικά, όσοι δήλωσαν ότι είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό συντρόφων, ήταν νεότεροι σε ηλικία, singles, και είτε είχαν το μεγαλύτερο, είτε το υψηλότερο εισόδημα στην έρευνα. Είχαν επίσης αυξημένο ρίσκο για κάπνισμα, συχνή κατανάλωση αλκοόλ και μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα σε εβδομαδιαία βάση.

Η σύνδεση των παρτενέρ με τον καρκίνο

Το σημαντικότερο εύρημα ήταν ότι υπήρχε τεράστια σύνδεση μεταξύ εκείνων που είχαν πάνω από 10 ερωτικούς συντρόφους και με την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Οι γυναίκες είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες, συγκριτικά με εκείνες που είχαν κανέναν ή έναν σύντροφο. Οι άντρες που είχαν 2-4 συντρόφους, είχαν 57% μεγαλύτερο ρίσκο καρκίνου από εκείνους που είχαν καμία ή μία ερωτική παρτενέρ. Όσοι, δε, ξεπερνούσαν τις 10, είχαν και 69% υψηλότερο ρίσκο.

Μεγαλύτερος κίνδυνος για τις γυναίκες

Εκτός από τον καρκίνο, οι γυναίκες έδειξαν να αντιμετωπίζουν και άλλα θέματα υγείας που σχετίζονται με το σεξ. Όσο περισσότεροι ήταν οι παρτενέρ, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για νόσους που αποδυναμώνουν τον οργανισμό και επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργικότητα.

Τα αίτια

Γνωρίζαμε μέχρι σήμερα ότι το πρόβλημα υγείας που μπορεί να προκύψει από το σεξ, είναι τα αφροδίσια νοσήματα. Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτιο του καρκίνου στην προκειμένη περίπτωση, αυτά τα ευρήματα συμφωνούν με άλλες έρευνες που δείχνουν ότι τα αφροδίσια είναι ένα σημαντικός παράγοντας εμφάνισης πολλών μολύνσεων. Μεταξύ αυτών, ο ιός HIV, η Ηπατίτιδα Β και ο καρκίνος. Ο ιός HPV προκαλεί καρκίνο της μήτρας, γεννητικών οργάνων, στόματος και λαιμού. Η Ηπατίτιδα C και Β έχουν συνδεθεί με καρκίνο του ήπατος μακροπρόθεσμα, ενώ ο ιός HIV προκαλεί διάφορα είδη όγκων. Ωστόσο, προκαλεί μεγάλη εντύπωση το ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από τους άντρες. Μία έρευνα που θα συνεχίσει να μελετά τα αίτια και την επίδραση του σεξ στην υγεία μας.