ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου με φετινό σύνθημα #IAmAndIWill

Unsplash

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου από τη Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καρκίνου UICC. Παραμένει ένα από τα κορυφαία αίτια θανάτου σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι το 40% των ανθρώπων θα νοσήσει κάποια στιγμή από νεοπλασματική ασθένεια.

Η 4η Φεβρουαρίου έχει θεσμοθετηθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. Στόχος της είναι να ενημερωνόμαστε για την ασθένεια ώστε να μειωθούν τα ποσοστά θανάτων. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, οι θάνατοι από καρκίνο ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια παγκοσμίως, κάθε χρόνο. Τα κρούσματα της νόσου έχουν δυστυχώς ανοδική πορεία, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές. Τόσο σε κοινωνικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο.

Φέτος, η σημαντική αυτή μέρα γιορτάζεται με το σύνθημα #IAmAndIWill (Είμαι και θα Κάνω). Στόχος είναι να αυξήσει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα υγείας. Η Ένωση του Παγκοσμίου Ελέγχου του Καρκίνου δημιούργησε ένα βίντεο με γνωστούς καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους, οι: Halsey, Jonas Blue, Shawn Mendes και will.i.am (έξυπνο λογοπαίγνιο του συνθήματος) για να στηρίξουν την εκστρατεία κατά του καρκίνου.

Σήμερα το απόγευμα, σε απευθείας μετάδοση από το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας κα Στέλλα Κυριακίδη, θα ανακοινώσει επισήμως το «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο». Μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ursula van der Leyen. Σε συνδυασμό με την πολιτική έρευνας και τεχνολογίας «Αποστολή Καρκίνος», θα γίνουν οι πυλώνες για τη στρατηγική αντιμετώπιση του καρκίνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι έχει αλλάξει τα τελευταία 20 χρόνια;

Η τεχνολογική εξέλιξη έχει δώσει, ούτως ή άλλως, τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης αρκετών μορφών καρκίνου. Η έρευνα δεν σταματά και έχουν υπάρξει θεραπείες που αύξησαν το προσδόκιμο αλλά και την ποιότητα ζωής πολλών ασθενών. Υπάρχει ασφαλώς πολύ μεγαλύτερη ενημέρωση και γίνονται αντίστοιχες δράσεις. Ένα από τα σημαντικότερα σημεία των τελευταίων χρόνων ήταν η παρουσίαση της Διακήρυξης Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Ασθενών στο Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Φεβρουαρίου 2014.

Δυστυχώς, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ελλάδας συνεχίζει να βιώνει πολλές ανεπάρκειες, με ελλείψεις φαρμάκων, καθυστέρηση στη διάγνωση και ταλαιπωρία στα φαρμακεία. Επίσης, απουσιάζει η ψυχο-κοινωνική υποστήριξη των ασθενών αλλά και των συγγενών τους.

Οι τρόποι πρόληψης καρκίνου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 30-50% των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί. Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται η πιο υγιεινή επιλογή με φρούτα και λαχανικά, μειωμένη ζάχαρη, και κόκκινο κρέας 1 φορά την εβδομάδα. Και έτσι διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη. Προστατεύομαστε από τον καρκίνο του δέρματος μένοντας μακριά από τον ήλιο και φορώντας αντηλιακό χειμώνα καλοκαίρι.

30 λεπτά άσκηση την ημέρα δρουν ενάντια στον καρκίνο, ενώ το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι οι βασικοί εχθροί της υγείας μας. Εξίσου σημαντικό είναι να φροντίζουμε το περιβάλλον και να μην το μολύνουμε, γιατί η ρύπανση της ατμόσφαιρας είναι ένα από τα κυριότερα αίτια εμφάνισης του καρκίνου.

Οι εξετάσεις είναι η καλύτερη πρόληψη

Οι γιατροί αναγνωρίζουν τις ενδείξεις των καρκίνων, ακόμα και στην πρόωρη μορφή τους. Το ετήσιο τσεκάπ, ανάλογα με την ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό των ασθενών είναι το βασικότερο μέσο πρόληψης. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου προτρέπει τους πολίτες να μην αμελούν τις εξετάσεις και τον προ-συμπτωματικό έλεγχο. #IAmAndIWill