ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Να στείλεις ή όχι μήνυμα στον πρώην σου αυτή την περίοδο; Οι 3 ερωτήσεις που θα σου δώσουν την απάντηση

Shutterstock

Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε κατάσταση social distancing. Πλέον έχεις σταματήσει να μετράς μέρες και ώρες. Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλάς καθημερινά είναι οι ίδιοι και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κι έχεις ήδη δει το Casa de Papel μονορούφι. Η ερώτηση που πλανάται στο κεφάλι σου είναι μία. Να στείλω μήνυμα στον πρώην μου ή όχι; Άσε το κινητό κάτω. Ήρεμα σου το λέμε.

Η καραντίνα κι ο αυτοπεριορισμός φέρνει μαζί εκτός από άγχος, εγκλεισμό κι αγωνία και πολλή μοναξιά. Αν το outbreak του κορονοϊού σε έχει βρει single, είναι πιθανό μετά από ενάμιση μήνα να αποζητάς την επαφή. Ίσως και μέσα από ένα μήνυμα στον πρώην σου. Είναι οκ για σένα όμως να στείλεις αυτό το μήνυμα, ακόμα κι αν πρόκειται για καθαρή βαρεμάρα; Σε κάθε περίπτωση αυτό το κείμενο διαβάζεται καλύτερα υπό τους ήχους του “Should I stay or should I go” από The Clash.

Ας πούμε μερικές αλήθειες. Οι (περισσότεροι) άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα. Η επικοινωνία και η επαφή με άλλους ανθρώπους είναι κομμάτι του ένστικτου επιβίωσής μας. Αυτή και κάθε περίοδο καλούμαστε να καλύψουμε συγκεκριμένες ανάγκες. Τροφή, νερό και στέγη. Υγεία, ασφάλεια και δουλειά. Μία σημαντική μας ανάγκη όμως είναι η αγάπη και η ασφάλεια. Μέσα από φιλίες, οικογένεια και ερωτικό σύντροφο. Είναι φυσιολογικό αυτή την περίοδο να νιώθεις λιγότερο ασφαλής σε όλους τους τομείς.

Και ναι μπορεί να περνάς και μόνη σου καλά και να τα έχεις βρει απόλυτα με τον εαυτό σου, όμως η πανδημία είναι κρίση. Και όπως συμβαίνει σε κάθε κρίση -από φυσικές καταστροφές έως ενδοοικογενειακή βία και απειλή για τη δημόσια υγεία- είναι πιθανό να είμαστε αντιμέτωποι με ένα ψυχολογικό τραύμα. Όλοι μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το τραύμα -ακόμα κι αν είναι κάτι κοινό για όλους- με τον δικό μας τρόπο.

Όταν η ασφάλειά μας απειλείται και βιώνουμε ψυχική φθορά, η ανάγκη μας για επαφή είναι ισχυρή. Η αποστολή ενός μηνύματος σε κάποιον με τον οποίο είχαμε μια δυνατή σχέση, φυσικά και βγάζει νόημα. Αυτό που πρέπει να κατανοήσεις όμως πριν στείλεις το μήνυμα στον πρώην σου είναι αν όντως λαχταράς να μιλήσεις με κάποιον από θέση σεβασμού, συμπόνιας κι αγωνίας για το αν είναι καλά. Ή αν απλά προσπαθείς να καλύψεις τη δική σου ανάγκη. Και αφήνεις στην άκρη το πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει κάποιον άλλον ή ακόμα κι εσένα την ίδια.

Κάνε 3 ερωτήσεις στον εαυτό σου και μετά στείλε (ή όχι) το μήνυμα στον πρώην σου

Αυτό που η δική μου ψυχολόγος μου έλεγε κάθε φορά που ετοιμαζόμουν να κάνω κάτι είναι πάρω λίγο χρόνο κι αν επιστρέψω με την ίδια πρόθεση να κάνω αυτό που νιώθω. Σε αυτόν τον χρόνο πρέπει να κάνεις μερικές ερωτήσεις στον εαυτό σου και μετά να αποφασίσεις αν πρέπει να στείλεις αυτό το μήνυμα ή όχι.

Τι θέλεις να καταφέρεις με αυτό το μήνυμα στον πρώην;

Μπορεί αυτό που θέλεις να είναι να δηλώσεις απλά την παρουσία σου και να κάνεις μαζί του μία γρήγορη συνομιλία. Ίσως αυτή η βίαιη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σε κάνει να σκέφτεσαι αυτόν τον άνθρωπο και θέλεις να τον ενημερώσεις για αυτό. Ή ψάχνεις κάποιον για φλερτ ή sexting;

Όλα τα παραπάνω είναι σούπερ κουλ. Είναι όμως αναγκαίο να κατανοήσεις την πρόθεσή σου, ειδικά αν πρόκειται για κάποιον με τον οποίο δεν έχεις επικοινωνήσει εδώ και πολύ καιρό.

Ποια είναι η ιστορία της σχέσης σου;

Θυμήσου να κάνεις αυτή την ερώτηση όχι μόνο από τη δική σου πλευρά. Αν πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχεις πληγώσει και δεν έχει αποκατασταθεί η σχέση ή το συναίσθημα, τότε καλύτερα να μην στείλεις αυτό το μήνυμα. Σε πλήγωσε; Πιστεύεις ότι αυτή η επαφή στο τέλος της ημέρας είναι μία ασφαλής συνθήκη για εσένα; Πριν κάνεις οτιδήποτε πρέπει να είσαι σίγουρη ότι αυτή η επανασύνδεση θα είναι καλή και για τους δύο.

Είσαι έτοιμη για την πιθανότητα της απόρριψης;

Να θυμάσαι ότι αυτό το άτομο δεν σου οφείλει καμία απάντηση. Ούτε καν σε μια κατάσταση παγκόσμιας κρίσης. Μπορεί να είναι πολύ επηρεασμένος από τα γεγονότα, ανήσυχος ή να μην είναι σε θέση να απαντήσει στο μήνυμά σου. Επίσης, υπάρχει και το σενάριο να μην θέλει καμία σχέση μαζί σου. Μερικές φορές, ένα απλό «δεν χρειάζεται να απαντήσεις» μπορεί να σε κάνει να νιώσεις λιγότερη πίεση. Όμως μην ξεχνάς. Αν δεν ενδιαφέρεται, τότε μην δοκιμάσεις να στείλεις ξανά.

Και να θυμάσαι επίσης. Αυτή τη δύσκολη περίοδο πρέπει να προστατεύσεις και να προσέξεις τον εαυτό σου. Μην ανοίγεις κεφάλαια που σε έχουν πληγώσει ήδη μία φορά στο παρελθόν.