BUSINESS

Θέλεις αύξηση; Τα 5 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις πριν τη ζητήσεις

Unsplash

Αν το αίτημα για αύξηση στη δουλειά είναι ένα από τα δικά σου επόμενα πλάνα, είσαι σε καλό σημείο. Γιατί οι συμβουλές που ακολουθούν θα σε προετοιμάσουν για τη στιγμή που θα το κάνεις γνωστό στο άτομο εκείνο από το οποίο εξαρτάται η απόφαση. Όσο κι αν την αξίζεις, είναι κατανοητό ότι μπορεί να διστάζεις για το πώς να τη ζητήσεις, πώς μπορεί να πάει αυτή η διαπραγμάτευση, τι ερωτήσεις μπορεί να γίνουν και κυρίως για τον τρόπο που θα το πεις. Προετοιμάσου ώστε να δείχνεις αποφασιστική και έτοιμη για ό,τι κι αν συμβεί. Αυτό που μας αγχώνει περισσότερο σ’ αυτή την κατάσταση, είναι η άρνηση. Πώς θα διαχειριστούμε το «όχι» κι αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Εσύ οφείλεις να κάνεις αυτό που πρέπει, για σένα.

Επιχείρησε μία πιο τακτική επικοινωνία με τους ανωτέρους σου

Δεν είναι αθέμιτο, αν είσαι καλή στη δουλειά σου- που είναι και το πιο σημαντικό απ’ όλα- πρέπει να βγεις μπροστά, να φανείς, να έχεις καλή και δυναμική παρουσία στο χώρο εργασίας σου. Πρέπει να σε ξέρουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι, να αναγνωρίζουν την παρουσία σου, πέρα φυσικά από την επαγγελματική σου αξία.

Γράψε μια λίστα με όσα έχεις καταφέρει σε αυτή τη δουλειά

Για δύο λόγους. Από τη μία, για να νιώσεις εσύ σίγουρη για αυτό που θα ζητήσεις. Έχεις δουλέψει, αξίζεις περισσότερα. Από την άλλη, είναι πολύ πιθανόν να ερωτηθείς από το συνομιλητή σου. «Γιατί πιστεύεις ότι αξίζεις μια αύξηση»;, ιδού η απορία. Μην απογοητευτείς και μην εκπλαγείς αν ακούσεις κάτι τέτοιο, είτε είναι ψαρωτικό, είτε πραγματικά ο προϊστάμενός σου θέλει να ακούσει να διεκδικείς με στοιχεία αυτή σου την αύξηση, η πιο σωστή κίνηση είναι να είσαι απόλυτα προετοιμασμένη. Φτιάξε λοιπόν μια λίστα με τις επαγγελματικές σου ιδιότητες, με όσα έχεις καταφέρει από τότε που είσαι στη δουλειά αυτή ή από την τελευταία φορά που διεκδίκησες αύξηση. Να είσαι σαφής και μην διστάσεις να μιλήσεις υπέρ σου. Μόνο εσύ μπορείς να σε στηρίξεις.

Θέσε μελλοντικούς στόχους

Ίσως είναι ένα ερώτημα που επίσης θα τεθεί. Τι σκέφτεσαι για το μέλλον, για τη θέση σου ή και για την επιχείρηση συνολικά. Μπορεί να σου ζητηθούν ιδέες, οπότε ας είσαι έτοιμη και γι’ αυτό. Μια συζήτηση που έχει ως αφορμή την αύξηση, μπορεί να εξελιχθεί σε μία κουβέντα εφ’ όλης της ύλης. Ο συνομιλητής σου θέλει να νιώσει ότι ενδιαφέρεσαι γι’ αυτή τη δουλειά, ότι επενδύεις σ’ αυτή.

Αποφάσισε το ποσό που θα ζητήσεις

Οι κανόνες της διαπραγμάτευσης υπαγορεύουν να μιλάμε με νούμερα. Θες αύξηση, ναι, αλλά πόση αύξηση; Έστω και 10 ευρώ, είναι αύξηση. Θα ήσουν ικανοποιημένη με κάτι τέτοιο; αν όχι, μίλα πιο συγκεκριμένα, κι αν δυσκολεύεσαι να πεις ένα ποσό και μόνο, πρότεινε ένα εύρος, ξεκινώντας από τα λιγότερα χρήματα με τα οποία θα ένιωθες καλά.

Σκέψου τι θα κάνεις, αν η αύξηση απορριφθεί

Μακάρι να πάνε όλα καλά για σένα, αλλά όπως καταλαβαίνεις, μια τέτοια απαίτηση μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τι γίνεται λοιπόν αν η απάντηση είναι «όχι»; αρχικά, ψυχραιμία, πάρε μία ανάσα και μην πάρεις μία βιαστική απόφαση. Αν δεν έχεις έτοιμο το επόμενο βήμα, δεν χρειάζεται να φύγεις την επόμενη μέρα είτε από εγωισμό, είτε από αγανάκτηση. Ίσως να μην είναι καλό το timing, ίσως να χρειαστεί να κάνεις λίγη ακόμα υπόμονή. Το πιο σωστό είναι να κάνεις την ίδια κρούση σε 6 μήνες από τώρα. Στο μεταξύ, μπορείς να αναζητάς νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, που να σε ικανοποιούν περισσότερο και να αναγνωρίζουν την επαγγελματική σου αξία.