ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μόνη στην καραντίνα; Οι 5 συνήθειες που θα σού κάνουν την καλύτερη παρέα

Unsplash

Η καραντίνα είναι μία κατάσταση που λίγο πολύ έχουμε συνηθίσει. Τηλεργασία, γυμναστική στο σπίτι, καθαριότητα, ταινίες, σειρές. Αυτό που αλλάζει είναι το πώς βιώνεται από τον καθένα από εμάς. Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες αντοχές και τα αποθέματα υπομονής. Όπως επίσης, δεν έχουμε όλοι παρέα.

Άλλοι είναι με τις οικογένειες, άλλοι με τον σύντροφό τους και άλλοι μόνοι. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η παρουσία έστω και ενός ανθρώπου μας κάνει να νιώθουμε ότι υπάρχει κάποιος εκεί για εμάς (εκτός αν είναι ο σύντροφος που σκοπεύεις να χωρίσεις). Αν είσαι μόνη στην καραντίνα, κερδίζεις σίγουρα πολλά καλά και ίσως νιώθεις ότι αυτή η κατάσταση σου ταίριαζε από πριν. Τι γίνεται όμως με τις στιγμές που ίσως νιώσεις να σε κυριεύει η μοναξιά και δυσκολεύεσαι να δεις τα πράγματα με αισιοδοξία;

Κάνε πολλές βιντεοκλήσεις

Προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες. Εφόσον οι βιντεοκλήσεις είναι ο μόνος τρόπος να δούμε τα πρόσωπα και να ακούσουμε τις φωνές των αγαπημένων μας, αυτό κάνουμε. Μιλάμε για τα νέα της ημέρα και για το πώς νιώθουμε. Μένουμε σπίτι αλλά δεν χανόμαστε από τους άλλους.

Βόλτα (με τον σκύλο)

Καταρχάς, αν έχεις κατοικίδιο, έχεις και παρέα. Μπορεί να μην σού απαντά με λέξεις, αλλά καταλαβαίνει πότε δεν είσαι καλά και είναι  η ιδανική αφορμή για να σηκωθείς από τον καναπέ. Ακόμα κι αν δεν έχεις ένα τετράποδο, φρόντιζε να κάνεις καθημερινές βόλτες. Η σωματική άσκηση σου δίνει ενδορφίνες, συνεπώς βελτιώνει την πεσμένη διάθεση. Και βλέπεις και άλλους ανθρώπους εκεί έξω.

Η δουλειά βοηθά (όχι μόνο αν είσαι μόνη στην καραντίνα)

Δεν ξέρω πώς το βιώνεις εσύ αλλά εγώ νιώθω ότι η ρουτίνα της δουλειάς με βοηθά να νιώθω ότι δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Ότι έχω ένα σημείο αναφοράς και γεμίζουν οι μέρες μου. Η δουλειά φέρνει κούραση, άρα και καλύτερο ύπνο.

Φρόντιζε τον εαυτό σου

Μπορεί να έχεις κουραστεί να το διαβάζεις, αλλά είναι το Α και το Ω στην καραντίνα. Ξεκινάμε από το σώμα, με ισορροπημένη διατροφή (και όχι όλο junk food), άσκηση και καλό ύπνο. Μετά περνάμε στο πνεύμα με βιβλία, ταινίες και δημιουργικές ασχολίες. Κηπουρική, ζωγραφική, μαγειρική. Ό,τι σού αρέσει.

Ζήτα ψυχολογική υποστήριξη (από φίλους ή ειδικούς)

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μία συνήθεια, αλλά με έναν πολύ αποτελεσματικό και υπεύθυνο τρόπο που θα βελτιώσει σημαντικά τη ψυχολογία σου. Δεν είναι ντροπή να νιώθεις μοναξιά και να μην ξέρεις πώς να το διαχειριστείς. Είναι όμως ντροπή να το αναγνωρίζεις και να μην κάνεις κάτι για αυτό. Οι γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης, μέσω τηλεφώνου ή Skype, είναι εδώ για να σε βοηθήσουν να περάσεις την καραντίνα όσο πιο ανώδυνα γίνεται και να βγεις πιο δυνατή. Μην ξεχνάς. Το καλοκαίρι δεν είναι μακριά.