ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η μοναδική ερώτηση που θα σε ξεπαγώσει από τον φόβο

Unsplash

Όποιο κι αν είναι το κόστος ή η περιρρέουσα αρνητική ατμόσφαιρα, οφείλεις στον εαυτό σου να αρχίσεις να προετοιμάζεσαι για την επόμενη μέρα. Πολλοί από τους πελάτες μου έρχονται με αγωνία και με ρωτούν πώς είναι δυνατόν να το κάνουν αυτό, όταν όλα γύρω μας και ο κόσμος όπως τον ξέραμε δείχνουν να αλλάζουν. Αυτή ακριβώς τη στιγμή, που τίποτα δεν είναι δεδομένο, χρειάζεσαι όσο ποτέ να δημιουργήσεις εσύ μια σταθερά. Και αυτή είναι η πίστη στον εαυτό σου και στην εξέλιξή σου. Οφείλεις, λοιπόν, να δεις τον εαυτό σου στη μετά την πανδημία επόμενη μέρα και να μην αφήσεις τον φόβο να σου στερήσει όσα αξίζεις και πάλεψες καιρό για να χαρείς.

Από την Τζιλ Δούκα MBA, MCC

Η μοναδική προοπτική που θα σε κινητοποιήσει είναι ένας σωστός οραματισμός και μια κρίσιμη ερώτηση. Ποιος θέλεις να είσαι όταν όλα αυτά θα έχουν τελειώσει; Αυτή είναι η νο1 ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου όταν νιώθεις πως οι αλλαγές που συμβαίνουν γύρω σου σε ξεπερνάνε και δεν μπορείς να τις διαχειριστείς.

Κάθε φορά που ξεκινάς με το end in mind σε οποιαδήποτε πρόκληση έρχεται, ξεδιπλώνεται μπροστά σου σχεδόν αυτόματα και το πλάνο δράσης που πρέπει να ακολουθήσεις για να την ξεπεράσεις. Με το «τέλος στο μυαλό» κάνεις προβολή στο μέλλον και σχηματοποιείς μέσα σου μια ασαφή εικόνα που πριν σου έφερνε τρόμο.

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να αξιοποιήσεις την κριτική σου ικανότητα και να συνειδητοποιήσεις τι θες να γίνεις μέσα από αυτό. Ποιος άνθρωπος θες να βγεις όταν θα τελειώσει όλο αυτό. Στο σώμα σου, στο μυαλό σου. Πόσα καινούρια πράγματα έμαθες. Βρες όλους τους διαθέσιμους τρόπους που υπάρχουν για να μη χάσεις ούτε δευτερόλεπτο από τη ζωή σου.

Σκέψου, λοιπόν, ποιος θα είσαι την επόμενη μέρα. Ανάπτυξε νέες στρατηγικές και δραπέτευσε από το σκηνικό της απόγνωσης. Αν θες, ο τρόπος πάντα υπάρχει. Η θέλησή σου να μη σταματήσει τίποτα, αλλά, το αντίθετο, να αυξήσεις ταχύτητα προσφέροντας όχι μόνο σε εσένα αλλά και στους γύρω σου, είναι αξιοθαύμαστη.

Πολλοί θα καθηλωθούν από τις νέες αρνητικές εξελίξεις. Θα παγώσουν και θα μείνουν στάσιμοι. Σίγουρα, όμως, δεν θες να είσαι ανάμεσά τους. Γιατί έχεις μάθει να μη σταματάς και πάντα να βλέπεις το μόνιμο που υπάρχει πίσω από το προσωρινό. Η κρίση της πανδημίας θα περάσει και αυτή τη φορά. Το ζήτημα είναι να μη σαρώσει στο πέρασμά της και τα όνειρά σου για τα οποία μεθοδικά και με πείσμα παλεύεις τόσον καιρό.

Τζιλ Δούκα MBA, MCC
Master Certified Business and Leadership Coach by International Coaching Federation
Διαπιστευμένη lifecoach στο 4% των coaches παγκοσμίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα, Ξαφνικά Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης, διευθύντρια σπουδών www.globalacademyofcoaching.com