ΥΓΕΙΑ

Μήπως δεν πίνεις αρκετό νερό; Τα 3 σημάδια που σου λένε να ξαναγεμίσεις το ποτήρι

Unsplash

Πίνε νερό, πίνε νερό. Είναι μία προτροπή που ακούς από τότε που θυμάσαι τον εαυτό σου. Την τηρείς όμως ως ενήλικας; Ενώ ξέρεις ότι το νερό είναι πιο σημαντικό κι από την ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να περάσεις μία ολόκληρη μέρα σαν να είσαι καμήλα στην έρημο.

Η πληροφορία που με τρομάζει περισσότερο είναι ότι μπορεί ένας άνθρωπος να είναι ελαφρά αφυδατωμένος, ακόμα κι αν πίνει μπόλικο νερό. Πάω να γεμίσω το μπουκάλι μου και συνεχίζω. Η Δρ. Maya Feller μάς λέει ότι χάνουμε συνέχεια νερό, μέσα από τον ιδρώτα, την αναπνοή αλλά και κατά την πέψη του φαγητού. Ακόμα και αν νιώθεις ότι πίνεις αρκετό νερό, ίσως τελικά να μην είναι αρκετό. Οι ενδείξεις που ακολουθούν, ίσως σου δώσουν την απάντηση στο αν ενυδατώνεσαι επαρκώς.

Πείνα

Ενώ συνδέεις το αίσθημα της πείνας με εντελώς άλλα πράγματα, αποδεικνύεται ότι η πείνα και η δίψα έρχονται από την ίδια περιοχή του εγκεφάλου. Μπορεί δηλαδή να διψάς αλλά να νομίζεις ότι πεινάς. Για να είσαι σίγουρη, όταν νιώσεις να γουργουρίζει η κοιλιά σου, πιες πρώτα 1-2 ποτήρια νερό και περίμενε λίγο. Αν δεν ήταν αυτό, σου επιτρέπουμε να ανοίξεις το ψυγείο.

Νιώθεις έξαψη (αλλά δεν πίνεις νερό)

Αυτό που κάνει η ενυδάτωση, συν τοις άλλοις, είναι να διατηρεί μία καλή και βολική θερμοκρασία σώματος. Αν δεν πίνεις αρκετό νερό και είσαι και σε ένα περιβάλλον που δεν είναι δροσερό, ίσως αυτός είναι ο λόγος που νιώθεις να φουντώνεις και να ιδρώνεις. Προτού κάνεις ένα μπάνιο ή ανοίξεις τα παράθυρα, πιες ένα ποτήρι και θα καταλάβεις αν υπάρχει διαφορά.

Προβλήματα στη συγκέντρωση

Όταν μιλάμε για καλή υγεία του εγκεφάλου, η ενυδάτωση γίνεται προτεραιότητα. Για την ακρίβεια, η μείωση της μυικής μάζας από 2 έως 4% λόγω αφυδάτωσης, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στον εγκέφαλό σου. Μία έρευνα αποδεικνύει ότι η ελαφριά αφυδάτωση αυξάνει την απροσεξία στην οδήγηση, ειδικά αν ταξιδεύεις. Σκέψου τι μπορεί να κάνει η βαριά αφυδάτωση δηλαδή.