ΣΧΕΣΕΙΣ

«Μία φορά άπιστος, πάντα άπιστος». Τι λένε οι ειδικοί για την απιστία;

Unsplash

Υπάρχει ένα γνωμικό που λέγεται για όσους έχουν απιστήσει, έστω και μία φορά στην ζωή τους και αυτό είναι: «Μία φορά άπιστος, πάντα άπιστος».

Πριν όμως κάνεις τα χειρότερα σενάρια στο κεφάλι σου, πρέπει να σε ενημερώσουμε ότι, αν έχει απατήσει στο παρελθόν του, δεν σημαίνει ότι η δική σας σχέση θα αποτύχει. Όπως λένε ειδικοί, απόλυτες λέξεις όπως το «πάντα» και το «ποτέ» δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Ναι, κάποιοι έχουν κάνει πολλά παραπτώματα όπως η απιστία και έχεις λόγους να μην τους εμπιστεύεσαι, ωστόσο υπάρχουν άτομα που έχουν μάθει από τα λάθη τους.

Έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Denver διαπίστωσε ότι δεν επαναλάμβαναν όλοι όσοι είχαν κάνει κάποια απιστία, τη συμπεριφορά τους στις επόμενες σχέσεις τους. «Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ωστόσο ότι θα τους απατήσουν, επομένως οι ακραίες απόψεις (άσπρο-μαύρο) μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται πιο ασφαλείς», επισημαίνει ειδικός.

Και για να «ρίξουμε φως στο τούνελ» παρακάτω σου παραθέτουμε σημάδια που δείχνουν ότι, δεν θα επαναλάβει αυτή τη συμπεριφορά σε εσένα (σύμφωνα με ειδικούς συμβούλους σχέσεων).

Μιλάει ανοιχτά για το παρελθόν του επειδή θέλει, όχι επειδή πρέπει

Όταν κάποιος μοιράζεται τα λάθη του, είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ένας αξιόπιστος σύντροφος στο μέλλον. Δεν εγγυάται ότι θα είναι άψογος, αλλά δείχνει ότι παραδέχεται το λάθος του και θέλει να είναι ειλικρινής. Κυρίως όχι επειδή πιέζεται, αλλά επειδή θέλει. Επιπλέον, είναι ένα καλό σημάδι ότι η σχέση δεν βασίζεται σε ψέματα και μυστικά, από την αρχή.

Απιστία «Μία φορά άπιστος, πάντα άπιστος». Τι λένε άραγε οι ειδικοί; Unsplash

Γνωρίζει γιατί απάτησε

Η εξήγησή του μπορεί να μην δικαιολογεί αυτό που έκανε, αλλά μπορεί να σου πει πολλά για την ικανότητά του να αναγνωρίζει και να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεών του. 2 απαραίτητα στοιχεία για αποφυγή επιβλαβών συμπεριφορών στο μέλλον.

Αν όμως ο σύντροφός σου συμπεριφέρεται σαν να μην είχε τον έλεγχο ή ισχυριστεί ότι δεν ξέρει γιατί απάτησε, αυτά είναι red flags. Από την άλλη πλευρά, κάποιος που έχει μάθει από τα λάθη του, θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα μειονεκτήματά του και να παραδεχτεί ότι γοητεύτηκε από την barwoman, αντί να κατηγορεί τα σφηνάκια, ή ότι έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. Καλύτερα, είχε!

Συνέβη μία φορά

Το αν έχει απιστήσει μια φορά ή ήταν γενικά συνήθεια, θα σε βοηθήσει να καταλάβεις ακόμα περισσότερο την συμπεριφορά του και την οπτική του. Οι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές συνήθως υποδεικνύουν έναν βαθύτερο καταναγκασμό (όπως η ανάγκη για επιβεβαίωση ή ο φόβος της δέσμευσης) σε σύγκριση με κάτι περιστασιακό. Η αντιμετώπιση της επαναλαμβανόμενης απιστίας, συνήθως απαιτεί θεραπεία.

Κάνει ουσιαστικά κάτι για να αλλάξει

Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι, έχουν μετανιώσει για το ατόπημα τους. Ωστόσο, αν όντως κάποιος έχει μετανιώσει, φαίνεται κυρίως μέσα από τις πράξεις του, παρά από τα όσα λέει. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχει κάνει τη δουλειά, για να αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά του. Ακόμα κι αν δεν έχει δει κάποιον επαγγελματία, άλλες προσπάθειες που δείχνουν ότι θέλει να διορθώσει τα πράγματα περιλαμβάνει, τη συγγνώμη σε πρώην σύντροφό του, την ανάγνωση βιβλίων αυτοβελτίωσης και τη συνεχή ενθάρρυνση ανοιχτής επικοινωνίας μαζί σου.