ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μεταβολισμός: Αλλάζει μετά τα 30 ή είναι σκέτος μύθος;

Unsplash

«Φάε τώρα που μπορείς και τα καις, γιατί μετά τα 30 θα βλέπεις πίτσα και θα κλαις». Δεν θα το αρνηθώ, το έχω πει σε ανθρώπους που είναι νεότεροι από εμένα. Υπάρχει μία γενική πεποίθηση που την ακούμε μικροί και έχουμε αποφασίσει ότι είναι και αληθής.

Μέχρι τα 30, ο μεταβολισμός είναι τούρμπο και καίει κάθε junk food και πατατάκι που θα φας στην καθισιά σου. Τη μέρα όμως που θα σβήσεις 30 κεράκια στην τούρτα σου, η κατάσταση επιβραδύνεται και βλέπεις ότι αρχίζεις να παχαίνεις με αυτά που δεν σε πάχαιναν προηγουμένως. Είναι όμως όλα αυτά αλήθεια; Ή απλώς συντηρούμε έναν μύθο;

Ο μεταβολισμός σε κάθε άνθρωπο

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά που μπορεί και να μας διαφεύγουν. Ο μεταβολισμός δεν σταματά ποτέ να δουλεύει, ακόμα και όταν καθόμαστε ξάπλα και βλέπουμε Netflix. Το πόσες θερμίδες καίμε σε καθημερινή βάση διαφοροποιείται από οργανισμό σε οργανισμό. Παίζουν ρόλο τα γονίδια, το κατά πόσο ασκούμαστε και αν ο δείκτης μάζας σώματος μεταβάλλεται συχνά. Υπάρχουν επίσης ορμονικές αλλαγές που επέρχονται με το πέρασμα των χρόνων, και οι γυναίκες το βιώνουν πολύ περισσότερο από τους άντρες.

Είναι τα 30 το ορόσημο του μεταβολισμού;

«Όσο μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μεταβάλλεται, όπως και να έχει. Αλλά δεν υπάρχει ολική μεταμόρφωση μετά τα 30. Πρόκειται για μύθο», ξεκαθαρίζει τα πράγματα η διατροφολόγος- διαιτολόγος Δέσποινα Παπαδοπούλου. «Η δεκαετία των 20 είναι πολύ σημαντική, αλλά όχι επειδή πιστεύεις ότι καις τα πάντα και δεν παχαίνεις. Αλλά επειδή είναι η περίοδος κατά την οποία χτίζεις τον μεταβολισμό σου και βλέπεις τα αποτελέσματα και αργότερα». Κοινώς, όποιος προνόησε, προνόησε.

Οι καλές και κακές συνήθειες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό

Άσκηση

«Αν φτάσουμε στα 30 και δεν έχουμε επιδοθεί ποτέ σε κάποιο είδος άσκησης, είναι λογικό να βλέπουμε ότι παχαίνουμε πιο εύκολα. Η γυμναστική σε κάθε μορφή της, είναι απαραίτητη στη ζωή μας για αμέτρητους λόγους. Η καλή λειτουργία του μεταβολισμού είναι ένας εξ αυτών», τονίζει η κα Παπαδοπούλου.

Κάπνισμα και αλκοόλ

Οι δύο κλασικές κακές συνήθειες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, σου δίνουν έναν ακόμη λόγο για να τις περιορίσεις ή να τις κόψεις. Η ειδικός εξηγεί ότι το κάπνισμα και η αλόγιστη χρήση αλκοόλ επιβραδύνουν τον μεταβολισμό.

Βάρος

«Αν η ενήλικη ζωή ξεκινά με περιττό βάρος, είναι πιο δύσκολο για τον μεταβολισμό να λειτουργήσει εύρυθμα αργότερα στη ζωή του ανθρώπου. Πολύ σημαντικό είναι να διατηρούμε ένα σταθερό βάρος. Οι πολλές και μεγάλες αυξομειώσεις έχουν αρνητική επίδραση».

Τα καλά νέα

Προτού πέσεις σε βαθιά μελαγχολία, αναλογιζόμενη το πόσα από τα λάθη κάνεις ή έκανες στο παρελθόν, σου έχω καλά νέα. Η κληρονομικότητα είναι ένα κομμάτι που δεν μπορείς να ελέγξεις, αλλά παίζει τον ρόλο της. Εάν όμως δεν τρέφεσαι σωστά και δεν ασκείσαι, δεν πρόκειται να σωθείς από τα «καλά γονίδια». Δεν είναι ποτέ αργά να προσέξεις τον εαυτό σου, να φροντίσεις το σώμα σου και να υιοθετήσεις υγιεινές καθημερινές συνήθειες που θα συμβάλουν στην εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού σου.