ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μελαγχολία των γιορτών: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσεις

iStock

Η περίοδος των γιορτών αντιμετωπίζεται από πολλούς ως η «η πιο χαρούμενη περίοδος της χρονιάς». Αλλά για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι μια περίοδος επώδυνου προβληματισμού, θλίψης, μοναξιάς, άγχους και κατάθλιψης.

Ακόμη και άνθρωποι που αγαπούν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, μπορούν να αισθανθούν τη μελαγχολία των γιορτών κατά τη διάρκεια αυτής της πολυάσχολης σεζόν. Αυτό συμβαίνει καθώς μιλάμε για μια περίοδο υψηλών απαιτήσεων, που μπορεί να δοκιμάσει ανθρώπους με άγχος και εξάντληση. Τα άτομα με προηγούμενη πάθηση ψυχικής υγείας μπορεί να είναι ακόμη πιο επιρρεπή να βιώσουν κατάθλιψη στις γιορτές. Συγκεκριμένα, το 64% των ατόμων με υπάρχουσα ψυχική ασθένεια αναφέρει ότι οι διακοπές επιδεινώνουν την κατάστασή τους.

Μελαγχολία των γιορτών: Σημάδια και συμπτώματα

Μελαγχολία των γιορτών: Τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσεις Pexels

Το πιο κοινό σύμπτωμα της μελαγχολίας των γιορτών, είναι ένα επίμονο ή επαναλαμβανόμενο αίσθημα θλίψης που ξεκινά αυτή την περίοδο. Αυτή η αίσθηση, μπορεί να ποικίλλει σε ένταση και διάρκεια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται κάποιες μέρες «πεσμένοι», αλλά και να βιώνουν σύντομες περιόδους αισιοδοξίας. Μερικά σημάδια που μπορεί να προδίδουν τη μελαγχολία των γιορτών είναι:

 • Αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος
 • Αλλαγές στον ύπνο
 • Καταθλιπτική ή ευερέθιστη διάθεση
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Αισθήματα αναξιότητας ή ενοχής
 • Αίσθημα κόπωσης
 • Αίσθημα έντασης, ανησυχίας ή άγχους
 • Απώλεια ευχαρίστησης για πράγματα που συνήθως απολάμβανες να κάνεις

Μελαγχολία των γιορτών ή εποχική κατάθλιψη;

Η μελαγχολία των γιορτών και η εποχική κατάθλιψη, μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν μεταξύ τους. Αλλά η διάρκεια και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων, είναι συνήθως οι καλύτερες ενδείξεις. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας, μπορεί να σε βοηθήσει να προσδιορίσεις εάν αυτό που αντιμετωπίζεις, είναι μια πιο σημαντική διαταραχή της διάθεσης.

Αιτίες

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη στις διακοπές. Μερικές από τις πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Έλλειψη ύπνου: Το ταραχώδες πρόγραμμα των ημερών, μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ύπνου, η οποία αυξάνει το άγχος.
 • Υπερβολική κατανάλωση φαγητού και η χρήση αλκοόλ: Δυστυχώς, οι άνθρωποι μερικές φορές στρέφονται σε ανθυγιεινούς μηχανισμούς αντιμετώπισης για να χειριστούν τη θλίψη και το άγχος των γιορτών. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η υπερκατανάλωση τροφής, μπορεί να κάνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης των γιορτών ακόμη πιο έντονα.
 • Οικονομικό άγχος: Η δυσκολία να ανταπεξέλθεις στα έξοδα των ημερών, μπορεί να δημιουργήσει ένα πρόσθετο βάρος οικονομικού στρες.
 • Απομόνωση και μοναξιά: Το να μην μπορείς να περάσεις τις γιορτές με την οικογένεια και τους φίλους σου, μπορεί να κάνει την περίοδο αυτή, ιδιαίτερα μοναχική.
 • Μη ρεαλιστικές προσδοκίες: Μερικές φορές ακόμη και το να έχεις μεγάλες ελπίδες για τις γιορτές, μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και θλίψη.

Επειδή οι γιορτές σηματοδοτούν ένα επικείμενο νέο έτος, οι άνθρωποι συχνά αναλογίζονται τι έχουν καταφέρει μέσα στη χρονιά που φεύγει και να βιώνουν συναισθήματα λύπης ή αποτυχίας.

Πώς να αντιμετωπίσεις τη μελαγχολία των γιορτών

Εκτός από το να μιλήσεις με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να περάσεις καλύτερα αυτές τις μέρες.

 • Κατανάλωσε αλκοόλ με μέτρο

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τυχόν αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κόψεις «μαχαίρι». Φρόντισε απλά να, περιορίσεις την κατανάλωσή του και απόφυγε το αλκοόλ ως τρόπο αντιμετώπισης ή αποφυγής δύσκολων συναισθημάτων.

 • Μην απομονώνεσαι

Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για κατάθλιψη. Το πρόβλημα είναι ότι η λύπη, συχνά σε κάνει να θέλεις να απομονωθείς. Κι αν είσαι μόνη, η εύρεση κοινωνικής υποστήριξης μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολη.

 • Ασκήσου τακτικά

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να τηρήσεις ένα πρόγραμμα άσκησης όταν νιώθεις πεσμένη, η έρευνα έχει δείξει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

 • Μάθε να λες «όχι»

Η περίοδος των γιορτών συχνά σημαίνει περισσότερες υποχρεώσεις. Περισσότεροι άνθρωποι ζητούν βοήθεια και απαιτούν τον χρόνο και τους πόρους σου. Οι προσκλήσεις, μπορεί να μετατραπούν σε αγχωτικές κοινωνικές υποχρεώσεις. Απόφυγε την υπερβολική δέσμευση, γνωρίζοντας τα όριά σου και μαθαίνοντας πώς να λες «όχι».

 • Βρες χρόνο για τον εαυτό σου

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, φρόντισε να βρεις αρκετό χρόνο για να χαλαρώσεις. Ακόμη και 15 έως 20 λεπτά την ημέρα για να απολαύσεις κάποιες στιγμές ησυχίας, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να ακούσεις μουσική, να κάνεις ένα  μπάνιο ή κάποια άλλη χαλαρωτική δραστηριότητα, μπορούν να κάνουν θαύματα για την αντιμετώπιση του άγχους σου.

 • Βάλε ρεαλιστικούς στόχους

Το να κάνεις σχέδια για τις γιορτές δεν είναι κακό. Αλλά είναι επίσης σημαντικό οι στόχοι και οι προσδοκίες να παραμένουν ρεαλιστικές.