ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαρμελάδα: Γιατί βελτιώνει τη διάθεση, ειδικά αν τη φτιάχνεις εσύ

Unsplash

Όλοι έχουμε αναμνήσεις που συνδέονται με την παιδική ηλικία, τη γιαγιά, τον παππού, τις διακοπές, τα εξοχικά. Κάθε μυρωδιά και γεύση έχει συνδεθεί με μία ανάμνηση, και ας μην είναι εντελώς ευχάριστη. Ας συμφωνήσουμε όμως ότι υπάρχει μία τροφή (λιχουδιά καλύτερα) που σου φτιάχνει τη διάθεση και τη λατρεύεις, και σαν ενήλικη αλλά και όταν ήσουν παιδί.

Ποιο ήταν το φαγητό που λάτρευες όταν ήσουν μικρή και έχεις συνδέσει σίγουρα με τεμπέλικα καλοκαιρινά απογεύματα στο χωριό; Μα η μαρμελάδα φυσικά. Από φράουλες, κεράσι, βερίκοκο. Η πιο γλυκιά γεύση που σου φέρνει στο στόμα καλοκαίρι και τρως με το ψωμί σου. Ή σε πάστα φλώρα ενδεχομένως.

«Εμείς που φτιάχνουμε μαρμελάδες όλο τον χρόνο, νιώθουμε ότι αιχμαλωτίζουμε το καλοκαίρι σε ένα βαζάκι. Αναπλάθουμε τις παιδικές μας αναμνήσεις αλλά και συγκεκριμένα ταξίδια που έχουμε κάνει. Ταξίδι σε άλλα μέρη , αλλά και στο παρελθόν», τονίζουν οι άνθρωποι που είναι έμποροι της δικής του μαρμελάδας και δεν νιώθουν ότι κάνουν μία απλή δουλειά.

Η νοσταλγία λειτουργεί ως φάρμακο

Αυτή η περίοδος της αβεβαιότητας, που ακόμα μας κάνει να προβληματιζόμαστε για το τι μέλλει γενέσθαι, δεν έχει τελειώσει. Και σε τέτοιες περιόδους, η νοσταλγία μπορεί να λειτουργήσει σαν βάλσαμο. Ακόμα και αν οι αναμνήσεις σου είναι γλυκόπικρες, καταφέρνουν και μειώνουν (αποδεδειγμένα) τη μοναξιά, τη βαρεμάρα και το άγχος. Το βασικό μέσο για να νιώσεις νοσταλγία ήταν πάντα η μουσική. Ε, τώρα έχεις και τη μαρμελάδα.

Η διαδικασία της μαρμελάδας

Είναι πολύ εύκολο να αγοράσεις μαρμελάδα από το σούπερ μάρκετ. Αν όμως το πάρεις απόφαση και τη φτιάξεις εσύ, είναι ολόκληρη διαδικασία. Σαν την κηπουρική. Θα διαλέξεις τα φρούτα ή πηγαίνεις στη λαϊκή και ζητάς βοήθεια. Και μετά τα φτιάχνεις  μόνη σου. Θέλεις και μία συνταγή από τους ειδικούς; Ορίστε.

Φρούτα

Ζάχαρη (ίση ποσότητα με τα φρούτα)

Χυμό λεμονιού (1 κουταλιά ανά φλιτζάνι ζάχαρης)

Εκτέλεση:

Ανακάτεψε τα φρούτα με τη ζάχαρη και άφησέ τα για 20 λεπτά, μέχρι να βγουν τα υγρά. Βράσε το μείγμα σε σιγανή φωτιά μέχρι να αποκτήσει πυκνή σύσταση.

Βγάλε από τη φωτιά, ρίξε το χυμό λεμονιού και γέμισε αεροστεγή βαζάκια. Βάλτα στο ψυγείο για 1-2 εβδομάδες ή έως και 3 μήνες στην κατάψυξη.