ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πανεύκολο ψωμί ολικής, χωρίς λάδι, μαγιά ή φουσκώματα

Το ψωμί, ο μεγάλος πρωταγωνιστής της καραντίνας που ζήσαμε. Κάτι ο άπλετος χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας, κάτι η ανάγκη μας για δημιουργικότητα αλλά και θαλπωρή, οδήγησε πολλούς από εμάς στο ζύμωμα, το φούρνισμα και τελικά την απόλαυση της ανταμοιβής που σου δίνει το δικό σου, ολόφρεσκο ψωμί που βγαίνει από τον φούρνο καυτό.

Το δικό μου ψωμί ολικής δεν είναι περίπλοκο, δεν έχει μαγιά, φουσκώματα και αγωνία. Λίγα υλικά σε ένα μπολ, δέκα στριφογυρίσματα για ζύμωμα και έτοιμο για φούρνο. Με υπέροχα σκασίματα και γεμάτη, υπόξινη από το γιαούρτι γεύση, το ψωμί μου στέκεται περήφανο σε κάθε τραπέζι και γεύμα χωρίς να ζηλέψει τίποτα από τα προζυμένια αδερφάκια του.

Μερίδες: 2 μικρά καρβέλια

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 45 λεπτά

Χρόνος αναμονής: 30 λεπτά

Υλικά για το ψωμί ολικής:

300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι

200 ml κρύο νερό

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης & έξτρα για την επιφάνεια εργασίας

1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα

1 ½ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση:

1) Σε μπολ χτυπάμε με σύρμα το γιαούρτι με το νερό, μέχρι να ομογενοποιηθούν σε ρευστό μείγμα.

2) Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής, την σόδα και το αλάτι.

3) Προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί πηχτή ζύμη.

4) Αλευρώνουμε με το αλεύρι ολικής μια καθαρή επιφάνεια και μεταφέρουμε το ζυμάρι μας εκεί, αλευρώνοντάς το ελαφρώς και αυτό. Ζυμώνουμε τη ζύμη για 2-3 λεπτά και σχηματίζουμε 2 μπάλες ζυμαριού (αφού χωρίσουμε την ζύμη στα δύο), προσθέτοντας εάν χρειάζεται λίγο περισσότερο αλεύρι έτσι ώστε να μην κολλάει στα χέρια μας.

5) Πιέζουμε ελαφρώς τα ζυμάρια να γίνουν σαν παχουλοί δίσκοι και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου περασμένο με λαδόκολλα.

6) Χαράζουμε την επιφάνειά τους με μαχαίρι, τα πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι ολικής και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220C° στον αέρα για 20 λεπτά. Έπειτα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200C° στον αέρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-25 λεπτά ακόμα.

7) Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά και σερβίρουμε. Όσο ψωμί περισσέψει, το φυλάμε καλά καλυμμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 μέρες.

Extra tips:

Αυτή είναι η βασική συνταγή για ψωμί χωρίς μαγιά. Εσύ μπορείς, αν θέλεις, να προσθέσεις -μέσα στη ζύμη ή μόνο στην επικάλυψη των καρβελιών- σπόρους και δημητριακά όπως νιφάδες βρώμης, ηλιόσπορους, σουσάμι, λιναρόσπορο κ.λ.π.

Εάν, αντί για δύο μικρά, φτιάξουμε ένα μεγάλο καρβέλι, προσαρμόζουμε τον χρόνο ψησίματος, αυξάνοντάς τον -αναλόγως και τον φούρνο μας- κατά 15-20 λεπτά. Γενικά θα καταλάβουμε ότι το ψωμί είναι έτοιμο, όταν με το που χτυπάμε την κόρα της βάσης (στο κέντρο της) του καρβελιού, θα ακούγεται ελαφρώς «κούφιος» ήχος.