ΥΓΕΙΑ

Πώς η χρήση κάνναβης βλάπτει την υγεία της καρδιάς;

Pexels

Η καθημερινή χρήση κάνναβης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά ένα τρίτο, σε σύγκριση με αυτούς που δεν καταναλώνουν ποτέ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

«Ένας αυξανόμενος όγκος στοιχείων υποδηλώνει ότι η χρήση κάνναβης δεν είναι εντελώς ακίνδυνη και μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει καρδιαγγειακή νόσο», επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ishan Paranjpe και προσθέτει: «Έτσι, η απόφαση για χρήση κάνναβης πρέπει να σταθμιστεί προσεκτικά έναντι της πιθανότητας σοβαρής καρδιακής νόσου».

Η στεφανιαία νόσος προκαλείται από τη συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών που παρέχουν αίμα στην καρδιά. Ονομάζεται επίσης αθηροσκλήρωση, η CAD είναι ο πιο κοινός τύπος καρδιακής νόσου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Τα σημάδια της πάθησης περιλαμβάνουν στηθάγχη ή πόνο στο στήθος, αίσθημα αδυναμίας, ζάλη ή αδιαθεσία στο στομάχι ή δύσπνοια. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, το πρώτο σημάδι της στεφανιαίας νόσου είναι μια καρδιακή προσβολή.

Χρήση κάνναβης μία φορά το μήνα ή λιγότερο

Μαριχουάνα στοπ. Πώς η κάνναβη επηρεάζει την υγεία της καρδιάς Pexels

Η μελέτη άντλησε δεδομένα για άτομα που συμμετείχαν στο Ερευνητικό Πρόγραμμα All of Us. Διαχειριζόμενο από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για τη συλλογή πληροφοριών υγείας με την πάροδο του χρόνου,από 1 εκατομμύριο ή περισσότερους ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κατά την εγγραφή τους στη μελέτη, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με τη χρήση κάνναβης. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για να κατατάξει όσους απάντησαν σε πέντε κατηγορίες: Ημερήσιους χρήστες (4.736 άτομα), εβδομαδιαίους χρήστες (2.720), μηνιαίους χρήστες (2.075), εκείνους που χρησιμοποίησαν μία ή δύο φορές σε τρεις μήνες (8.749) και εκείνους που ποτέ δεν χρησιμοποιείται (39.678 άτομα).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις κατηγορίες με τα ιατρικά αρχεία των συμμετεχόντων λίγα χρόνια αργότερα. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έκαναν καθημερινή χρήση κάνναβης είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με στεφανιαία νόσο, από εκείνους που δεν είχαν ποτέ χρησιμοποιήσει κάνναβη. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν μαριχουάνα μόνο μία φορά το μήνα ή λιγότερο δεν είχαν σημαντικό κίνδυνο, διαπίστωσε η μελέτη.

Τα αποτελέσματα ίσχυαν ακόμη και αφού οι ερευνητές υπολόγισαν άλλες πιθανές αιτίες στεφανιαίας νόσου, όπως η ηλικία, το φύλο και σημαντικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία, κάπνισμα και χρήση αλκοόλ.

«Ενώ άλλες έρευνες έχουν συνδέσει επίσης τη χρήση κάνναβης με τη στεφανιαία νόσο, υπάρχουν αρκετοί πιθανοί παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν αυτή τη σχέση. Η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι αυτή η σχέση μπορεί να είναι άμεσα αιτιολογική», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Μαριχουάνα και καρδιά

Γιατί όμως η μαριχουάνα φαίνεται να βλάπτει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία; Πρώτον, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση αμέσως μετά από κάθε χρήση.

Ο καπνός της μαριχουάνας παρέχει επίσης πολλές από τις ίδιες ουσίες που οι ερευνητές βρήκαν στον καπνό του τσιγάρου. Αυτές οι ουσίες είναι επιβλαβείς για τους πνεύμονες και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Το κάπνισμα ή το άτμισμα οποιασδήποτε ουσίας, συμπεριλαμβανομένης της κάνναβης, θα πρέπει να αποφεύγεται λόγω του κινδύνου βλάβης στην καρδιά, τους πνεύμονες και τα αιμοφόρα αγγεία, προειδοποίει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Διάφορες άλλωστε μελέτες, διαπίστωσαν ότι ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, όπως η ταχυκαρδία και η κολπική μαρμαρυγή, θα μπορούσαν να συμβούν μέσα σε μία ώρα μετά το κάπνισμα μαριχουάνας, που περιέχει δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη ή THC.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι το κάπνισμα κάνναβης έχει πυροδοτήσει καρδιακές προσβολές και οδηγεί σε υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα με υποκείμενη καρδιακή νόσο.

Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη δεν μπόρεσε να πει αν διαφορετικοί τύποι χρήσης κάνναβης, όπως η κατανάλωση βρώσιμων ειδών έναντι του καπνίσματος κάνναβης, επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Ωστόσο, δεδομένου ότι το THC φτάνει στον εγκέφαλο πιο γρήγορα όταν καπνίζεται, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει διάφορες μεθόδους χρήσης και τον αντίκτυπό τους στην καρδιά.