ΣΧΕΣΕΙΣ

Love Bombing: Η τάση στις σχέσεις που άλλα υπόσχεται και αλλού καταλήγει

Unsplash

Το κεφάλαιο «Σχέσεις» είναι τόσο πολύπλοκο που δεν θα βρεις ποτέ μία εξήγηση που να ταιριάζει σε όλους. Κάθε άνθρωπος είναι τόσο ιδιαίτερος (όπως θες μετάφρασέ το αυτό) που ποτέ δεν ξέρεις τι να περιμένεις.

Οι ερωτικές σχέσεις, δε, είναι ακόμα πιο πολύπλοκες και αν έχεις μία μικρή εμπειρία στο dating, ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ. Άνθρωποι που δεν ξέρουν τι θέλουν, που παίζουν σε διπλό (και τριπλό) ταμπλό, και ένα σωρό νέες τάσεις που ευχόμασταν να μην υπήρχαν. Πάνω που εξοικειώνεσαι με το ghosting, το whelming και η λίστα δεν έχει τελειωμό, σκάει μύτη ένα νέο όνομα για μία συμπεριφορά.

Το Love Bombing μπορεί να ακούγεται παιχνιδιάρικο αλλά δεν είναι. Θα εξηγήσω ευθύς αμέσως. Είναι αυτή η φάση που συμβαίνει στην αρχή αρχή της σχέσης. Η γνωριμία που μόλις έκανες σε βομβαρδίζει με εκδηλώσεις αγάπης. Λουλούδια στη δουλειά, δωράκια αλλά και συναισθηματική γενναιοδωρία.  Υπάρχει γενικώς ένας μεγάλος ενθουσιασμός και εκπλήξεις που σε κάνουν να περνάς χρόνο με αυτό το πρόσωπο.

Γιατί είναι κακό αυτό το φαινόμενο;

Γιατί συνήθως αποτελεί μία χειριστική τακτική. Μία τακτική που συχνά υιοθετούν και οι ηγέτες αιρέσεων. «Ο άνθρωπος που το κάνει δεν σταματά να σε λούζει με κομπλιμέντα και επιβράβευση. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούν πλήρη έλεγχο και έχουν δύναμη πάνω σου», εξηγεί ο ψυχολόγος Hal Belch.

Ο λόγος που το love bombing είναι τόσο αποτελεσματικό, είναι γιατί αυτός που το κάνει δείχνει ευάλωτος. Αυτό οδηγεί εσένα στο να ανοιχτείς, να εμπιστευτείς και να νιώσεις ότι ίσως βρήκες τον άνθρωπο που σε καταλαβαίνει και σε αποδέχεται. Και δεν χρειάζεται να έχετε συναντηθεί. Το διαδικτυακό φλερτ μπορεί να περιλαμβάνει love bombing. Σύμφωνα με έρευνα του Discovery είναι πολύ συνηθισμένο στους millennials. Αν είσαι ναρκισσιστής, είναι πάρα πολύ εύκολο να το κάνεις με πολλά άτομα ταυτόχρονα.

Love Bombing ή αληθινή αγάπη;

Μόνο μέσα από την επικοινωνία μπορείς να καταλάβεις τι πραγματικά συμβαίνει. «Αν νιώθεις ότι τα πράγματα πηγαίνουν με τρελή πορεία, ενημέρωσέ τον για το πώς νιώθεις. Αν ακούσει, είναι ένας λόγος να δώσεις περισσότερο χρόνο στη σχέση. Αν είναι love bombing, οι προσπάθειές σου θα αντιμετωπιστούν χειριστικά. Όταν ο άλλος προσπαθεί να σου πει τι νιώθεις (γιατί ξέρει καλύτερα από εσένα) ή βρίσκει δικαιολογίες, είναι η ώρα να πας παρακάτω.