ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το λάθος που κάνεις όταν πίνεις νερό και κάνει κακό στην υγεία σου

Pexels

Όλοι πίνουμε νερό που έχει μείνει όλη τη νύχτα δίπλα από το κρεβάτι μας, σε ένα μπουκάλι ή ένα ποτήρι. Ή ακόμα και από το μπουκάλι νερού, που έμεινε στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αλλά πόσο ασφαλής είναι στα αλήθεια αυτές οι συνήθειες;

Η γεύση του νερού

Σου έχει τύχει να πιεις νερό το οποίο, έχει μείνει όλο το βράδυ στο κομοδίνο σου και να νιώθεις ότι έχει διαφορετική γεύση; Λοιπόν, αυτό συμβαίνει λόγω του διοξειδίου του άνθρακα. Όταν αφήνεις ένα ποτήρι με νερό ακάλυπτο για περίπου 12 ώρες, το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα αρχίζει να αναμιγνύεται με αυτό. Αυτό μειώνει το επίπεδο του pH του νερού και του δίνει μια «περίεργη» γεύση. Αλλά ακόμα και τότε, αυτό το νερό είναι ασφαλές για κατανάλωση. Επιπλέον, οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι το νερό της βρύσης, έχει διάρκεια ζωής έξι μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα, το χλώριο διαχέεται σε τέτοιο σημείο, που αρχίζουν να αναπτύσσονται βακτήρια σε αυτό. Η ανάπτυξη βακτηρίων είναι ακόμη υψηλή όταν αποθηκεύεται το νερό σε ζεστό χώρο.

Από ανοιχτό δοχείο

Θα πρέπει να αποφεύγεις να πίνεις νερό που παραμένει εκτεθειμένο στον αέρα, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Το νερό που αφήνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας ή για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ανοιχτό ποτήρι ή άλλο δοχείο, φιλοξενεί πολλά βακτήρια και δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ποτέ δεν ξέρεις πόση σκόνη και άλλα μικρά μικροσκοπικά σωματίδια, μπορεί να έχουν περάσει σε αυτό το ποτήρι.

Από μπουκάλι

Το νερό που παραμένει αποθηκευμένο σε ένα πλαστικό μπουκάλι για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν είναι ασφαλές για κατανάλωση. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν βάζουμε το στόμα μας στο χείλος του μπουκαλιού για να πιούμε, τα νεκρά κύτταρα, η σκόνη και ο ιδρώτας που καλύπτουν το δέρμα μας αναμειγνύονται, ξανά στο υπόλοιπο περιεχόμενο. Όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμη και το σάλιο μας μεταφέρει πολλά βακτήρια, τα οποία όλα αναμιγνύονται στο μπουκάλι. Τα βακτήρια αναπτύσσονται σε αυτό και όταν πιείς ξανά από το ίδιο μπουκάλι, βρίσκουν το ιδανικό πέρασμα στο σώμα σου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, αν μοιράζεσαι το μπουκάλι σου, με κάποιον άλλο.

Το ξεχασμένο μπουκάλι στο αυτοκίνητο

Το νερό που μένει μέσα σε ένα αυτοκίνητο θερμαίνεται. Κάτι το οποίο δημιουργεί το τέλειο έδαφος για αναπαραγωγή βακτηρίων. Μπουκάλια κατασκευασμένα από BPA, μία χημική οργανική ένωση που χρησιμοποιείται ευρέως ως πρόσθετο για την παραγωγή πλαστικών μπουκαλιών μια χρήσης, ή άλλη χημική ουσία, μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σου.

Extra tips

  • Να καλύπτεις πάντα το νερό που διατηρείς σε γυάλινο ή άλλο ανοιχτό δοχείο.
  • Απόφευγε τα πλαστικά μπουκάλια και την άμεση επαφή τους με το στόμα σου.
  • Μην αφήνεις μπουκάλια με νερό στο αυτοκίνητό σου.
  • Χρησιμοποίησε γυάλινα ποτήρια και φρόντισε να τα πλένεις καθημερινά.

Η σωστή ενυδάτωση πάνω από όλα

Η σημασία της επαρκούς κατανάλωσης νερού, είναι κομβικής σημασίας διότι είναι απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας. Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό, μεταξύ άλλων:

  • Να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος
  • Να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς του σώματος
  • Να αποβάλλει τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού
  • Να επιτελεί καλύτερα την πέψη τον τροφών
  • Να διατηρεί την υγεία των αρθρώσεων