ΥΓΕΙΑ

Όσα προκαλείς στα δόντια σου όταν παραμελείς το σωστό βούρτσισμα

Το ήξερες ότι η κακοσμία του στόματος και η αιμορραγία των ούλων μπορεί να είναι ένδειξη ουλίτιδας ή και περιοδοντίτιδας; Πόσο σχολαστικά βουρτσίζεις τα δόντια σου και τι μπορεί να συμβεί αν δεν το κάνεις σωστά; Γνωρίζεις τι είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα; Η Κοντογιάννη Βικτώρια, οδοντίατρος στο Χαλάνδρι και συνεργάτιδα του doctoranytime μας εξηγεί πώς μπορούμε να διατηρήσουμε καλή τη στοματική μας υγιεινή και τι είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Το όμορφο χαμόγελο που όλοι θαυμάζουμε όταν βλέπουμε, δεν είναι άλλο από το υγιές χαμόγελο. Για να αποκτήσουμε, λοιπόν, τη λάμψη και την τελειότητα που βλέπουμε στις αγαπημένες μας celebrities θα πρέπει να φροντίζουμε την υγεία των δοντιών μας, καθώς οι οδοντικές παθήσεις οφείλονται κατά πλειοψηφία σε αμέλεια και φτωχή στοματική υγιεινή από τον ίδιο τον ασθενή.

Οι δύο πιο βασικές παθήσεις που προκύπτουν από την παραμέληση της φροντίδας των δοντιών είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και μείνει χωρίς θεραπεία είναι πιθανό να οδηγήσει σε μία ακόμη πιο δυσάρεστη κατάσταση που είναι η περιοδοντίτιδα.

Τι είναι η ουλίτιδα και τι η περιοδοντίτιδα

Πρόκειται για περιοδοντικές νόσους που εντοπίζονται στους περιβάλλοντες ιστούς των δοντιών. Η ουλίτιδα είναι μια πιο ήπια μορφή φλεγμονής και είναι 100% αναστρέψιμη. Προσβάλλει μόνο το μαλακό ιστό που περιβάλλει το δόντι και δεν έχει προχωρήσει βαθιά. Η περιοδοντίτιδα είναι πιο σοβαρή φλεγμονή των ούλων και καταστρέφει τόσο τους μαλακούς ιστούς όσο και τα οστά που στηρίζουν τα δόντια.

Γι’ αυτό προλαμβάνονται με τον τακτικό οδοντιατρικό καθαρισμό. Και οι δύο νόσοι οφείλονται κατά κύριο λόγο σε φτωχή στοματική υγιεινή, ωστόσο είναι πολυπαραγοντικές, καθώς επηρεάζονται επίσης από παράγοντες όπως το κάπνισμα, διάφορα φάρμακα, τις ορμονικές διαταραχές, την κληρονομικότητα και παθήσεις όπως ο διαβήτης.

Πώς θα αναγνωρίσεις τα συμπτώματα της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας;

Τα κύρια συμπτώματα είναι η αιμορραγία των ούλων, η κακοσμία του στόματος, η υποχώρηση και η διόγκωσή τους και η κινητικότητα των δοντιών. Διάβασε στο doctoranytime περισσότερα για τα συμπτώματα της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας, καθώς και πόσο κοστίζει η θεραπεία και τι πρέπει να προσέξεις.

Αυτά είναι τα 5 μυστικά που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις το τέλειο χαμόγελο αλλά και να κρατήσεις μακριά την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Πλύνε σωστά τα δόντια σου: Δεν μετρά μόνο το πόσο συχνά πλένεις τα δόντια σου, αλλά και το πόσο σωστά το κάνεις. Χρησιμοποίησε πάντα ειδική οδοντόκρεμα και προτίμησε μία ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που θα σου επιτρέψει να καθαρίσεις σωστά τα δόντια σου σε όλη την επιφάνεια και ανάμεσά τους. Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείπεις να τα πλένεις αμέσως μετά από κάθε γεύμα.

Χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα και οδοντικό νήμα: Το στοματικό διάλυμα θα ολοκληρώσει την απομάκρυνση των βακτηρίων από το στόμα και θα σου χαρίσει ευχάριστη αναπνοή. Το οδοντικό νήμα ή εναλλακτικά τα μεσοδόντια βουρτσάκια θα εισχωρήσουν ανάμεσα στα δόντια, εκεί δηλαδή όπου δεν είναι πάντα εφικτό να μπει η οδοντόβουρτσα. Το νήμα ή τα μεσοδόντια δρουν επικουρικά στο κλασικό βούρτσισμα των δοντιών και δεν το υποκαθιστούν.

Κατανάλωσε συχνά τροφές με προβιοτικά: Τα προβιοτικά έχουν την ικανότητα να αποκαθιστούν τη φυσική χλωρίδα του στόματος, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών. Αν τα καταναλώνεις σε τακτική βάση βελτιώνεις την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε μυκητιάσεις κάθε είδους.

Γλυκά με μέτρο: Η ζάχαρη έχει αποδεδειγμένα βλαπτική επίδραση στα δόντια. Γι’ αυτό, κάθε φορά που καταναλώνεις κάτι γλυκό, θα πρέπει να πλένεις στη συνέχεια τα δόντια σου, ώστε να μην μένουν υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα δόντια. Η ζάχαρη άλλωστε είναι η τροφή των μικροβίων και η βασική αιτία τερηδόνας.

Μην αμελείς τον οδοντιατρικό καθαρισμό δοντιών: Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να επισκέπτεσαι τον οδοντίατρό σου κάθε 6 μήνες για να αφαιρεί με τη διαδικασία του καθαρισμού την οδοντική πέτρα από τα δόντια.